123 456 7890

Kaudella 2014 jokainen Veikkausliigaseura pelaa kotonaan yhden Respect-ottelun, jossa yleisö nostaa pelaajien kanssa konkreettisesti punaisen kortin rasismille ennen ottelun alkua. Respect-otteluissa myös luetaan Punainen kortti rasismille -kampanjan viesti viestikapulasta, joka lähtee vierasjoukkueen mukana tämän omaan Respect-otteluun. Näin Respect-ottelut ja viestikapula kiertävät kauden mittaan kaikkien Veikkausliigaseurojen paikkakunnat. Keskiviikkona pelattava SJK – IFK Mariehamn ottelu on ensimmäinen Respect-ottelu Seinäjoella.

Respect-otteluiden yhteydessä kukin seura valitsee oman Respect-palkinnon saajan, joka toimii tasa-arvoisesti ja kampanjan arvoja kunnioittaen.

Seinäjoella Respect-palkinto myönnetään SJK:n turvallisuuspäällikkö Hannu Latva-Mäenpäälle.
Latva-Mäenpää on pitkänlinjan jalkapallotyöläinen, joka on ollut mukana juniorityössä ja muussa seuratoiminnassa jo 22 vuoden ajan.

SJK-junioreiden hallituksen jäsenenä ja aktiivisena talkootyöläisenä, Latva-Mäenpää on ollut mukana kaikessa mitä seuratoiminta pitää sisällään. Hän oli myös mukana perustamassa SJK:ta ja jäsenenä sen ensimmäisessä hallituksessa. Oikeudenmukaisena ja tunnollisena seura-aktiivina hän vastaa mm. SJK:n kotiotteluiden turvallisuudesta, SJK-junioreiden talouspuolesta sekä opastaa uusia talkootyöläisiä mukaan toimintaan. Talkootyö onkin hänelle kunnia-asia ja hän on aina pyrkinut toimimaan Respect-hengessä, kunnioittaen muita niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Palkinnon mukana tulevan Veikkausliigan lahjoittaman 500 euron stipendin Latva-Mäenpää haluaa annettavan pesämunaksi perustettavalle rahastolle, joka tukee vähävaraisten perheiden lasten jalkapalloharrastusta.

Haluaisin että aivan kaikilla olisi mahdollisuus harrastaa. Niilläkin joilla ei siihen taloudellisesti ole mahdollisuutta. Tarvetta tälläiselle on. Haluaisin että tämä raha toimii alkupottina rahastolle, johon ihmiset voivat antaa lahjoituksia ja jonka kautta SJK Perhe voi jakaa stipendejä vuosittain vähävaraisille, kertoo Hannu Latva-Mäenpää.

Hannu Latva-Mäenpää on ensimmäinen Seinäjoella Respect-palkinnolla palkittu.

“Tätä ei tehdä rahasta – oma halu on tärkeintä

Aikoinaan TP-Seinäjoen toimintaan vuonna 1992 mukaan tullut Hannu Latva-Mäenpää, oli aluksi mukana aktiivisesti juniorivalmennuksessa ja sitä kautta pikkuhiljaa liittyi joukkueenjohtotehtäviin ja seuran hallintoon. SJK-junioreiden ja sen edeltäjä TP-Seinäjoen hallituksessa hän on ollut vuodesta 2002 lähtien ja toimii siellä edelleen. Hän on aina osallistunut aktiivisesti talkootyöhön ja nauttii siitä yhteishengestä mitä yhteisen seuran puolesta tehdystä työstä syntyy.

Lähdin aluksi valmentajaksi ja huoltajaksi. Sitten olen jatkanut tuuraajana noissa tehtävissä tai joukkueenjohtajana. Olen oikeastaan semmoinen monitoimimies – aina kun on tarvittu, olen ollut käytettävissä. Viime vuosina olen ollut enemmän mukana järjestyksenvalvonnassa ja tuntuu että se on minun juttuni, Latva-Mäenpää kertoo.

Miehen tulo mukaan seuratoimintaan on varsin perinteinen, eli oman pojan harrastuksen kautta on muodostunut vuosien yhteinen taival.

Pojan ikäluokka oli aikoinaan -86 syntyneet ja silloin alkoi yhteistyö muiden vanhempien kanssa. Siihen aikaan talkootyötä vielä arvostettiin ihan eritavalla kuin nykyään ja olimme monessa mukana. Sen aikakauden yhteistyö ja pelireissut joukkueen kanssa ovatkin jääneet hyvinä muistona mieleen. Joukkueen toiminnassa mukana ollut Salon Jukka sai meille silloin seurakuntakontaktiensa kautta pelireissuille paikkoja missä majoittua ja tuli nähtyä monenlaista paikkaa vuosien varrella. Sen kautta muodostui myös sosiaalinen verkko ja tuntui että se oli muutakin kuin jalkapallo, muistelee paremmin lempinimellä Latvis tunnettu seura-aktiivi.

Paljon muistoja liittyy myös vuonna 2007 tapahtuneeseen seurojen yhdistymiseen. Silloin oli paljon vääntöä ja käätöä, mutta itse uskoin ja uskon edelleen, että Seinäjoen jalkapalloilun etu on yksi yhteinen seura, Latvis jatkaa.

Olin mukana SJK:n perustamisvaiheessa ja toimin silloin linkkinä junioreiden ja uuden seuran kanssa. Olin myös mukana ensimmäisessä hallituksessa ja olen vieläkin mukana Kerho 07:n hallituksessa.

Viime aikoina SJK:n ottelutapahtumaa ja organisaatiota on ammattimaistettu kaikin tavoin ja Latva-Mäenpää on näitä mukana kehittämässä.

Kuten joukkueen toimintaa, on myös järjestyksenvalvontaa ammattimaistettu. Nyt on resursseja siihen toisella lailla ja tämä on hyvä asia.

Käsiä tarvitaan kuitenkin aina ja vähän harmittaa kun talkootyötä ei enää arvosteta kuin ennen ja ihmiset ovat monesti vaatimassa korvausta osallistumisestaan. Itse tykkään olla mukana tekemässä ja toimin myös jääkiekon puolella S-Kiekon kotipeleissä toimitsijana.

Tätä ei tehdä rahasta ja oma halu on kuitenkin tärkeintä. Tästä pitää saada jotain muuta itselle kuin rahaa. Hienoja kokemuksia ja tunnejuttuja, päättää Latva-Mäenpää.

Jokaisessa kotipelissä toistuva rituaali, kun päävalmentaja Simo Valakari kättelee turvallisuuspällikkö Hannu Latva-Mäenpään ennen kentälle asumista.