123 456 7890

SJK:ssa psyykkisestä valmentamisesta vastaa Petri ”Kane” Kangaskokko, joka on monelle tuttu myös SJK-junioreiden valmennuskehittäjänä. Alun perin opettajana ja juniorivalmentajana toimiva Kangaskokko innostui psyykkisestä valmentamisesta toden teolla SJK:n mestaruusvuotena 2015, jolloin seuralla oli ensimmäisenä Suomessa mentaalivalmentaja kaiken aikaa joukkueen käytettävissä. Nyt Kangaskokko toimii toista kauttaan SJK:n kaikkien miesten joukkueiden taustalla, ja ensimmäistä kauttaan päivittäisessä arjessa edustusjoukkueen valmennusryhmässä.

Kane on ollut osa joukkuettamme koko tämän kauden, ja jo pre-seasonilta asti. Hän on yksi niistä asioista, joiden avulla olemme syventäneet kaikkea mitä teemme täällä. Hänen avullansa olemme voineet saada pelaajat sisäistämään paremmin meidän peruspilareitamme, ei pelkästään sanoja, vaan sitä mitä ne merkitsevät jokaiselle pelaajalle, kuvailee SJK:n päävalmentaja Joaquín Gómez Kangaskokon roolia joukkueessa.

Olemme nyt menneet niihin paljon syvemmälle, ja pelaajat ovat sisäistäneet niitä omina lauseinaan, mitä ne heille merkitsevät. Niiden kautta voimme asettaa tavoitteemme kauteen, tuntea miten ne saavutetaan, ja miten niitä toteutetaan päivittäin. 

Tavoitteet on jaettu kauden eri hetkien mukaan, entistä yksityiskohtaisempiin tavoitteisiin. Kane on auttanut siinä. Lisäksi hän on tukenut yksilöinä jokaista pelaajaa, jatkaa Gómez.

Psyykkinen valmennus ei ole sitä, että koitat hakea apua juuri sen hetkiseen ongelmaan, vaan tehdä pelaajia vahvemmiksi, antaa työkalut, joilla käsitellä asioita päivittäin, tulla paremmaksi urheilijaksi ja ihmiseksi. Pyrkiä niiden kautta saavuttamaan tavoitteitaan, korostaa Gómez.

Olemmekin olleet erittäin tyytyväisiä kaikkeen siihen, mitä Kane on meille tuonut, Gómez toteaa lopuksi.

SJK:n päävalmentaja Joaquín Gómez on tyytyväinen valmennusryhmäänsä.

Kangaskokko päätyi SJK:n edustusjoukkueen taustalle SJK Akatemian ja tarkemmin SJK U17-joukkueen valmennusryhmästä, jossa hän oli viime kaudella Arttu Aromaan kanssa.

Aluksi tietenkin kävimme asioita läpi Richie Dormanin kanssa, ja sitten Arttu Aromaan kanssa, että mitä hän on mieltä, jos tulen mukaan siihen hänen staffiin U17-joukkueen mukaan. Tietenkin hänet ja kaikki joukkueen pojat tunsin jo ennestään, koska olen ollut junioripuolella vuosia vastuuvalmentajana ja muutenkin valmennushommissa. Eli oli sillä tavalla helppo tulla siihen, kertoo Petri Kangaskokko SJK-pestin alkamisesta.

Aromaan kanssa sitten mietittiin, että mitä se voisi olla se mun rooli. Se oli tietenkin joukkueen kanssa tekemistä, psyykkisen valmennuksen juttuja, mutta samalla myös Aromaan kanssa, sellaista toiminnan analysointia, hänen sparraamistaan sekä jaksamisen auttamista. 

Nämä ovat asioita, joita monesti käsitellään vasta, kun on jonkinlainen katkeamispiste, mutta tässä meidän jutussamme on tarkoitus, että päästäisiin asioihin jo aiemmin kiinni, Kangaskokko jatkaa.

Richien ja seuran suhtautuminen asiaan oli alusta alkaen positiivinen, ja ilman sitähän se ei onnistu, painottaa Kangaskokko.

Kangaskokko on toiminut psyykkisenä valmentajana muissa seuroissa ja lajeissa, ennen SJK:n mukaan liittymistä.

Oma historiani tämän suhteen on, että muualla olen toiminut psyykkisenä valmentajana, mutta en vielä aiemmin täällä. Silloin kun ensimmäisiä mahdollisuuksia sai, tai sain psyykkisen valmennuksen paperit, niin ensimmäiset tehtävät olivat lätkäpuolella IPK Iisalmessa, ja sitten sen jälkeen Kokkolan Pallo-Veikkojen edustusjoukkueeseen, missä Uotisen Janin kanssa olimme siihen asti, kun Jani lähti. Ja minä lähdin samasta ovenraosta. Lisäksi Nurmon Jymyn salibandyn liigajoukkueessa oltiin mukana, Kangaskokko kertoo.

Viime vuonna sitten ensin tähän Akatemian puolelle. Sen aikana Joaquín Gómez kiinnostui asiasta, ja kävimme hänen kanssaan keskusteluita, ja sitä kautta nyt sitten ihan huikea vuosi menossa. Juniorien kilpa- ja harrasteurheilun lisäksi, saa olla huippu-urheilun ja huippu-urheilijoiden kanssa tekemisissä.

Seinäjoella Kangaskokko on viihtynyt jo pitkään, vaikka onkin kotoisin Iisalmesta.

SJK:n ja sitä ennen TP-Seinäjoen toiminnassa olen ollut nyt mukana jo 22 vuotta. Olen muuttanut Iisalmesta Seinäjoelle 2000 vuonna ja 2001 aloitin TP-Seinäjoen mukana. 

Oma pelaajaura oli lätkän puolella vähän pidempään, mutta futispuolella lopetin A-juniorina. Tietyllä tavalla nämä asiat kiinnostivat jo silloin. Sitten oma pohjakoulutukseni on opettajan ja pedagogin koulutus. Ja siellä tavallaan tulee nämä samat asiat. Se ei ole niin yksinkertaista, että treenataan salilla ja vedetään taktiikat tappiin, vaan pitää olla muutakin, sanoo Kangaskokko.

Ja sitten mentaalivalmentaja Peltosen Antti oli Simo Valakarin aikana täällä. Häneltä pyrin onkimaan mahdollisimman paljon tietoa, että miten voi opiskella, ja miten voi lähteä tähän hommaan. Silloin lähti oma kiinnostus. Siitä lähdin opiskelemaan, ja nyt pari juttua käyty läpi, ja voi luvallisesti kutsua itseäni psyykkisen valmennuksen asiantuntijaksi. 

Valmis en koe olevani koskaan, koko ajan opiskelen lisää. Ja opin myös urheilijoilta lisää koko ajan. Tämä on sellaista vuorovaikutusta, mistä itse tykkään, Kangaskokko lisää.

Vaikka toistan itseäni, niin iso kiitos Richielle, että pääsin esittäytymään päävalmentajalle. Yhteistyö on ollut Gómezin ja koko staffin kanssa aivan huippua. Todella vaikea sitä on mitata, mikä on sen psyykkisen valmennuksen osuus, tai ei ole, mutta kun pelaajien kanssa juttelee, niin ainakin kokonaisuutena itsellä on sellainen tervetullut olo. Ja se kertoo, että hommat toimivat ihan ok. 

SJK:ssa Kangaskokko toimii koko joukkueen kanssa, mutta tapaa säännöllisesti myös pelaajia yksilötasolla. Yksi yksilövalmennuksessa mukana olevista on puolustaja Martti Haukioja. 

Kanen kanssa me ensin tutustuimme, ja ystävystyttiin, jonka jälkeen hän on auttanut minua ennen kaikkea tunnistamaan itseäni psyykkisissä asioissa, kertoo SJK-puolustaja Martti Haukioja.

Tämmöisiä tiettyjä asioita, joita ei ole ehkä pystynyt havaitsemaan itsestään aiemmin. Jotain tiettyjä tunteita, joita olemme käyneet sitten läpi. Sen avulla pystyn nyt tosi nopeastikin tunnistamaan näitä itsessäni. Se on ollut itselleni suuri apu itseni oppimisessa, Haukioja kertoo.

SJK:n kapteenistoon kuuluva Martti Haukioja on ollut paljon loukkaantuneena kauden aikana, mutta on tärkeä osa pelaajaryhmää myös hengenluojana.

Tämän pitää lähteä pelaajista itsestään. Olen kertonut koko joukkueelle heti alusta alkaen, mikä on homman nimi, ja mitä me voimme tällä tehdä. Psyykkiset taidot ovat taitoja siinä missä kaikki muutkin, ja niitä voi harjoitella. Sitten voimme tehdä erilaisia harjoitteita, erilaisilla osa-alueilla. Itseluottamustunteiden hallintaa, pettymyksen sietäminen ja mitä ikinä voi ollakaan. Ja se on hyvin yksilöllistä se mitä tehdään yksittäisten pelaajien kanssa, kertoo Kangaskokko.

Joukkuetasolla olemme jumpanneet joukkueen arvoja. Millainen joukkue halutaan olla, mitkä ovat ne peruspilarit, ja ennen kaikkea joukkue on määritellyt, mitä tämä tarkoittaa heidän arjessansa. Ja sen pohjalta on käyty läpi mitkä ovat tavoitteitamme ja mitä voimme saavuttaa, kun toimimme niiden peruspilareiden mukaan. Kautta on jaettu erilaisiin jaksoihin, ja jaksoja tarkastellaan sitten aina tietyin väliajoin. 

Sitten yksilötasolla on viikoittain ainakin viiden pelaajan kanssa tapaamisia. Meillä on tapaaminen kerran viikkoon, ja mennään sen mukaan, mikä pelaajan tuntuma on. Mitä juttuja hän haluaa, ja siellä on erilaisia asioita. Osaksi myös pelin ulkopuolisia juttuja. Monesti niitä ei pidetä niin tärkeinä, mutta näen sen juuri toisinpäin. Jos ne asiat tuolla ulkopuolella on kunnossa, niin silloin ne asiat ovat kunnossa myös valkoisten viivojen sisäpuolella. Silloin pelaaja pystyy suorittamaan parhaalla mahdollisella tasolla. 

Haluan auttaa pelaajia suoriutumaan niin hyvin, kuin he kaikkien muiden juttujen edellyttäminä pystyy. Eli kun pelaajalle tulee mitä tahansa asioita eteen, niin hänellä on työkaluja päästä sen jutun yli. Ettei se ole asia, joka pysäyttää urheilijan, ja kaikki suorittaminen loppuu siihen. 

Laajassa mittakaavassa tämä sukupolvi – täällä on paljon nuoria pelaajia – niin tämä on heille luonnollisempi osa arkea ja kasvamista. He eivät koe tätä heikkouden merkkinä, että ”Jos puhun psyykkiselle valmentajalle, niin silloin mussa on jotain vialla”. Lähdin joukkueenkin kanssa heti siitä, että se ei tarkoita sitä, että jos minun kanssani käy keskusteluita, olet huono tai et osaa. Se on enemmänkin niin, että haluaa löytää tämänkin jutun, että pystyn tuomaan sen tähän omaan suorittamiseeni yhtenä lisäpalasena, Kangaskokko toteaa.

Tämän homman lisäksi teen junioripuolella valmennustehtäviä, ja toimin nimenomaan valmennusosaamisen kehittäjänä. Ne ovat iltapainotteista juttua. Mutta siksi pystyn tulla aamulla jo tänne, kun joukkue tulee. Juon heidän kanssaan aamukahvit ja kuulostelen vähän mitä kuuluu. Ja jos jollain on vähän naama alaspäin, niin saatan kysäistä tarkemmin, että onko joku hätä. Mutta tavallaan, teen pelaajilla ja urheilijoille itseni saatavaksi. Heillä on tunne, että olen paikalla. Eikä niin, että kerran viikossa tai kerran kuussa tänne tulee joku ja sitten se laittaa meidät kondikseen. Olen osana tätä, hengitän sitä samaa ilmaa joukkueen kanssa. 

Samoin pelitapahtumissa. Tarkkailen niissä, että miten vaihtopelaajat lähtevät lämmittelemään, että onko siellä joku kehonkieli, että ”kamoon, nyt saattaa tulla 45 minuuttia tai sitten se tulee seuraavassa matsissa, mutta tuo paras itsesi tähän päivään.” Sellaista muistuttamista. 

Olen kyllä nauttinut tästä työstä tämän ryhmän kanssa aivan valtavasti. Ja sitten kun on valmennusryhmän kanssa samansuuntaiset ajatukset, ja ajatellaan tietyllä tapaa pelistäkin samalla tavalla, niin tässä on hyvä olla. Ja minulla on myös tunne, että tällä hetkellä joukkueessakin on pelaajien ja urheilijoiden hyvä olla. 

Jollakin tasolla tarkkailen myös valmentajien toimintaa. Tarkkailen sivusilmällä peleissä, ja joskus joitakin huomioita kerron. Mielipiteitä. Pelillisiin asioihin hyvin vähän, vaikka omaa valmentajakokemusta onkin. Mutta se on erilaisesta maailmasta. Pääosin vuoropuhelua ja keskustelua, semmoista ilmapiirin aistimista. Jos on jotakin sellaista, että nyt kannattaisi ehkä ottaa tällainen asia huomioon. 

Myös yritän aina silloin tällöin huolehtia ja kysyä, että miten he jaksavat. Koska mitä on oppinut nyt Gómeziakin tuntemaan, niin hän on sellainen 24/7 valmentaja. Eli koitan pitää huolta pienistä asioista heidänkin kanssaan. Esimerkiksi viime talvena toin hänelle sukset, että hän pääsee tyttärensä kanssa hiihtelemään järven jäälle ja nauttimaan kevätauringosta, kertoo Kangaskokko.

SJK Akatemian kapteeni Noa Lehtonen ja Petri Kangaskokko juttelemassa harjoituksissa.

Valmennuskoulutuksen ja psyykkisen valmennuksen lisäksi, Kangaskokko tekee omaa suoraa keskusteluohjelmaa videomuodossa Twitch-kanavalle, nimellä Mentalkane. Ohjelmassa Kangaskokko juttelee valmentajien ja urheilijoiden, sekä muiden psyykkisten valmentajien kanssa aiheesta. Lisää jaksoja on tulossa tänä syksynä.

Sekin on sellainen asia, missä opin itse koko ajan lisää. Nyt minulle on esimerkiksi syksylle tulossa tosi hyviä vieraita, jotka ovat maajoukkuevalmennuksen huipulta, ja on asiantuntijoita Ruudusta. Ja se on aina se tilanne sellainen, että siinä saa itsekin uusia ajatuksia. Sieltä voi tulla sellaisia asioita, joita ei ole itse välttämättä hoksannut, tai näkökulmia, joiden kautta voi taas lähestyä eri tavalla juttuja. Ja tietenkin eri lajeista saa aina juttuja, Kangaskokko kertoo.

Psyykkisen valmennuksen osalta on ihan sama mikä laji siinä on kyseessä. Tai ihan sama on vaikka yrityspuolella, missä homma on tiimityöskentelyä ja johtamista. Olen myös SJK:n kautta päässyt tekemään yrityskumppaneiden työhyvinvointipäivien luentoja. Ihan samoja asioita ne ovat, kun vain ihmisiä on mukana. 

Psyykkinen valmennus tähtää kuitenkin tekemään ihmisestä vahvempaa, ja olemaan tukena. Sen ei ole tarkoitus toimia ahdistuneen tai masentuneen ihmisen ensisijaisena apuna. SJK:n kohdalla yhteistyökumppani Pihlajalinna tarjoaa pelaajille, taustajoukoille sekä seuran työntekijöille lääketieteellisen tuen ja pelaajien käytettävissä on tarvittaessa psykiatriset palvelut tai psykologi. Tästä muistuttaa myös Kangaskokko.

Kun sitten ihmisellä on jo olemassa oleva masennus tai muu vastaava, niin siinä vaiheessa ammatillinen osaaminen on todella tärkeää. Siinä vaiheessa en enää yritäkään olla apuna, vaan silloin on jo kliinisen psykologian tai psykiatrian tarvetta. Silloin autan siten, että sanon, että tämä on nyt sellainen juttu, että sinun tulee ottaa yhteyttä ja minä autan, että otetaanpa yhteyttä lääkäriin. Rohkaisen hakemaan apua. 

Tärkein asia on olla aina tavoitettavissa. Läsnä, ja kuunnella urheilijaa.

Psyykkisellä valmennuksella saa tuloksia, mutta sen on kuitenkin aina lähdettävä urheilijasta itsestään. Ei voida sanoa, että sinun pitää tulla juttelemaan minun kanssani. Tarjotaan mahdollisuus, esitellään pelaajalle mitä tämä on, ja sen jälkeen lähdetään miettimään, että lähdetäänkö tekemään yhteistyötä. Se on edelleen pelaajan oma ratkaisu, ja hänen tahtonsa. Mutta sitten kun lähdetään, niin olen sanonut pelaajille, että se ei ole mikään vain kerran viikkoon juttu, vaan se on 24/7. Jos on hätä tai huoli, niin aina järjestetään apu. Aina voi soittaa. 

Heillä tulee olla se tunne, että heillä on aina joku, joka kerkeää kuuntelemaan. Hetkenä minä hyvänsä. Olla saavutettavissa, toteaa Kangaskokko vielä lopuksi.