123 456 7890

Perjantaina pelataan kauden ensimmäinen Pohjanmaan derby. VPS – SJK alkaa perjantaina 1.6. klo 20:00 Vaasan Elisa Stadionilla. Seinäjoelta sinne lähtee satoja kannattajia ja kaikille on varattuna tilaa Elisa Stadionin toiseen päätyyn. Peliin on järjestetty myös bussikuljetukset. Liput SJK-päätyyn ja bussimatkalle ostetaan OmaSp Stadionilla SJK:n toimiston yhteydessä olevasta SJK Shopista. Alustavasti 500 paikkaa on varattuna ja SJK-päätyyn tulee niin SJK:n hallituksen väki, yhteistyökumppanit kuin SJK:n kannattajaryhmä Klopit.

Vaikka SJK:n ja VPS:n historia ei ole valtaisan pitkä, johtuen luonnollisesti SJK:n nuoresta iästä seurana, on näistä kohtaamisista tullut kiihkeitä ja tärkeitä. Seinäjoen ja Vaasan välillä on ikuinen kiista Pohjanmaan alueen pääkaupungista ja rakkaat naapurit vääntävät toistensa kanssa milloin mistäkin asiasta. Välillä vedetään myös yhtä köyttä ja tästä hyvä esimerkki on tänä kesänä yhdessä isännöitävä U19 EM-lopputurnaus. Molemmat seurat ovat kaupunkiensa ykkösiä ja siten ne liputtavat omien väriensä lisäksi kotikaupunkinsa puolesta.

SJK:n uusi päävalmentaja Alexei Eremenko on ollut mukana Pohjanmaan derbyissä lukuisia kertoja FF Jaron kanssa. SJK:n peräsimessä kokemus on hänelle kuitenkin uusi. Eremenkon kommentteja kuullaan lisää torstaina pidettävässä lehdistötilaisuudessa. Tilaisuus pidetään Vaasassa yhdessä VPS:n kanssa ja siitä on tulossa videotaltiointi SJK:n kanaville.

Ruotsalainen Anders Bååth liittyi SJK:n mukaan jo viime kesän lopulla, mutta ensimmäiset pelinsä hän on pelannut vasta tällä kaudella, eikä hänellä ole ennestään kokemusta Pohjanmaan derbyistä. Viime aikoina entiselle Allsvenskan-pelaajalle on myös löytynyt täysin uusi pelipaikka, kun Bååth on aloittanut kaksi viimeistä peliä topparina. Se tutuin pelipaikka olisi keskikentän keskustassa.

Derbyt ovat kaikkialla samanlaisia, joten siinä mielessä tässä ei ole eroa. Tämä on nyt meidän saumamme näyttää aivan kaikille, näyttää kannattajillemme ja koko seuraväelle sekä itsellemme, että me olemme parempia kuin olemme olleet kevään aikana! Tämä on todella tärkeä peli monin tavoin. Derby tarkoittaa aina hieman extraa, niin pelaajille kuin kannattajille. Toivon, että pelissä on mahtava tunnelma, ja olen aivan varma, että meidän kannattajamme antavat meille sen tarvittavan lisäenergian, kertoo Anders Bååth.

Annamme taatusti tähän peliin 110% joka ainoaan kaksinkamppailuun, sillä tämä on myös viimeinen ottelu ennen pientä taukoa, ja monella tapaa tämä on mahdollisuus meille kaikille näyttää, mitä haluamme loppukaudeltamme, Bååth jatkaa.

Kauden ensimmäinen jakso on ollut meille rankka, kuten uskon sen olleen kaikille, jotka ovat olleet mukana ja tukenamme. Me haluamme pelata hyvää jalkapalloa ja me haluamme voittaa. Me haluamme taistella paljon korkeammista sijoituksista sarjataulukossa. Ikävä kyllä emme ole tehneet sitä. Ainoa keino miten voimme siihen päästä, on tehdä todella rankasti töitä yhdessä koko joukkueena, painottaa Bååth.

Nyt meillä on täällä uusi valmentaja, Eremenko, joka toi meille uutta energiaa ja uusia ideoita. Me uskomme tähän juttuun ja siihen mitä nyt teemme. Uskon vakaasti, että alamme voittaa otteluita, kun teemme töitä yhdessä ja seuraamme hänen ideoitaan, kertoo Bååth uudesta valmentajasta.

Eremenko ehdotti myös Bååthille uutta pelipaikkaa topparina.

Minusta tuo paikka sopii minulle hyvin, sillä olen pelannut suurimman osan urastani hyvin syvällä kutospaikalla, keskikentän pohjalla. Ja mielestäni se on hyvin samanlainen paikka pelata kuin puolustajana. Puhun myös paljon kentällä ja pystyn pelata aggressiivisesti kaksinkamppailuissa. Pystyn myös osallistumaan pelin rakenteluun tuolla paikalla ja siitä minä pidän, sanoo Bååth vielä lopuksi.

Johannes Laaksonen on ollut SJK:ssa jo pitkään, ja pelannut useissa Pohjanmaan derbyissä. Hän pamautti melkoisen maalin viime kotipelissä IFK Mariehamnia vastaan. Laaksonen on nyt Alexei Eremenkon tultua valmentajaksi, ollut taas keskikentän keskustassa ylempänä ja mies on koittanut laukoa hieman kauempaa. Jalkaa hänellä siihen ainakin on.

Tärkeä peli on kyseessä. Derby on aina derby ja siinä on ylimääräisiä panoksia sarjapisteiden ohella. Kokemuksella voin sanoa, että tulee tiukka peli ja luulen, että Vaasassa tullaan näkemään melko täysi katsomo. Siten tunnelman pitäisi olla upea, kertoo Johannes Laaksonen

Kaikki pelaajat janoavat voittoa ja pisteet olisi tärkeät joukkueen itseluottamukselle juuri ennen maajoukkuetaukoa, Laaksonen jatkaa.

IFK Mariehamn -matsissa oli hienoa tehdä tuollainen maali kotikatsomon edessä. Hampaankoloon jäi, kun oli siinä se toinenkin maali jo piipussa. Ja se oli minun ensimmäinen maalini OmaSp Stadionilla muutenkin. Kyllä niitä varmaan nähdään muutama vielä jatkossakin. En kuitenkaan stressaa siitä. Tärkeintä on, että joukkue voittaa, sanoo Laaksonen lopuksi.

Kyseessä on nyt kaikkiaan 22. kerta, kun joukkueet kohtaavat virallisissa otteluissa. Aiemmissa 21:ssä pelissä SJK on voittanut 16 kertaa ja VPS 5 kertaa. Kertaakaan peli ei ole päättynyt tasan. Maaliero on SJK:n hyväksi 34 – 20. SJK on jäänyt ilman maalia otteluissa kolme kertaa ja VPS kahdeksan kertaa. SJK on hävinnyt Vaasassa vain kerran, ja se tapahtui Veikkausliigassa 10.8.2016, kun VPS voitti 2-1-luvuin. SJK on ollut myös sarjassa vahvempi, sillä toistaiseksi VPS ei ole vielä kertaakaan päätynyt sarjassa SJK:n yläpuolelle.

SJK myy itse liput Vaasan Elisa Stadionin SJK-päätyyn, ja ne myydään ainoastaan OmaSp Stadionilla sijaitsevasta SJK Shopista. Se on auki joka päivä klo 9-16 ja tällä viikolla poikkeuksellisesti klo 17:00 asti. Sieltä saat pääsylipun otteluun 10 eurolla ja samalla voit ostaa bussimatkan peliin 10 euron hinnalla, yhteensä matka ja lippu peliin maksavat siis vain 20 euroa. Voi siis myös ostaa pelkän lipun peliin, jos haluaa tulla omilla kyydeillä. Lippuja ei myydä verkkokaupassa.

Bussimatka, joka siis maksetaan ja varataan SJK Shopissa etukäteen, lähtee OmaSp Stadionilta perjantaina klo 18:00. Bussit on hyvissä ajoin paikanpäällä ja SJK-päädyssä on omat palvelut, anniskeluineen. Kannattajaryhmä Klopit sijoittuu katsomon alareunaan keskelle, mutta tilaa löytyy taaempaa rauhallisemmin pelistä ja tunnelmasta nauttiville katsojille. Bussit palaa ottelun jälkeen samaa reittiä Seinäjoelle ja OmaSp Stadionille. Lähde mukaan kannustamaan SJK:ta voittoon ja tekemään ottelusta SJK:n kotipeli!

Pohjanmaan derby, VPS – SJK perjantaina 1.6. klo 20:00, Vaasan Elisa Stadionilla.

Kotijoukkue VPS

VPS oli viime kesänä Suomen kuumin joukkue. Vaasalaiset olivat sarjassa toisena, ja voittivat eurokentillä slovenialaisen Olimpija Ljubljanan. Sen lisäksi VPS oli yhden nukahduksen päässä Brøndbyn pudottamisesta. Tuo nukahdus sattui Marko Meeritsille, joka pudotti kulmapotkun omaan maaliin. Tuosta tilanteesta alkoi VPS:n alamäki, joka ei loppunut koko kauden aikana. VPS voitti kauden 16 viimeisestä ottelusta vain yhden, kauden viimeisen kotiottelun FC Lahtea vastaan.

VPS:n pelityylin ongelmakohdat näkyivät jo viime talven aikana, ja kausi alkoikin murheellisesti 5-0 ja 1-3-tappioilla HJK:lle ja SJK:lle. VPS:n peli alkoi kuitenkin tuottaa tulosta. VPS teki laukauksistaan maaleja järisyttävän kovalla prosentilla, mutta se loppui europeleihin. Petri Vuorisen valmentama VPS vältteli kaikenlaista roiskimista viimeiseen saakka, mikä välillä kostautui vaarallisina pallonmenetyksinä.

Maalivahti Marko Meeritsin jalalla pelaamista on kehuttu, mutta torjuntatyössä on ollut puutteita. Meerits ei ole kyennyt tekemään ratkaisevia torjuntoja, pikemminkin päinvastoin, virolaismaalivahdin selän taakse on lipsahdellut hieman helppoja maaleja. Samu Volotinen onkin noussut haastamaan Meeritsiä ykkösmaalivahdin paikasta. Volotinen saikin peliaikaa muutamassa ottelussa, mutta se taisi toimia jonkinlaisena herätyksenä Meeritsille, sillä tuon jälkeen hän on ottanut joitain isoja torjuntoja.

Timi Lahden saappaat puolustuksen johtajana kasvoivat isoista valtaviksi, kun Veli Lampi lopetti uransa, Mikko Viitikko lähti Norjaan ja Ville Koskimaa siirtyi KPV:hen. Puolustuksen uusista nimistä Aubrey David on pelannut liigassa Jarossa ja Kemissä. Alle 21-vuotiaiden maajoukkuerinkiin kuuluvalla Eero-Matti Auvisella on potentiaalia, mutta lopullinen tie mitat täyttäväksi liigapuolustajaksi on vielä edessä. Hindrek Ojamaa pelasi viime kauden lopulla todella hyvin JJK:ssa. VPS:ssä puolustajien pallollinen pelaaminen korostuu, mikä tuo erilaisen haasteen uusille puolustajille.

Avainpelaajista sekä Juho Lähde että Steven Morrissey loukkaantuivat talvikaudella. Saman kohtalon koki SJK:sta siirtynyt Aatu Kujanpää. Uusi vahvistus Douglas Caé iski Suomen cupissa hillittömään tahtiin maaleja Ykkösen ja Kakkosen joukkueita vastaan, mutta kovempia vastustajia vastaan meno on ollut hillitympää. Kauden ensimmäinen liigamaali odottaa edelleen itseään.

Tällä hetkellä VPS on sarjassa kuudentena, ja se on kerännyt 11 ottelusta 14 pistettä. Joukkueen paras maalintekijä on joukkueen kapteeni Sebastian Strandvall, jolla on jo kasassa viisi tehtyä maalia. Strandvall on tunnettu erikoistilannepelote, sillä hänellä on erinomainen potkutekniikka. Samaa voi sanoa joukkueen toiseksi tehokkaimmasta pelaajasta, eli niin ikään kokeneesta Juha Hakolasta, joka on osunut kolme kertaa. Hakola on myös antanut kolme maaliin johtanutta syöttöä.

VPS pääsee perjantain otteluun hyvin levänneenä, sillä sen edellinen ottelu oli viime lauantaina pelattu vierapeli Lahdessa. Se päättyi 1-1-tulokseen.


SJK:n ryhmä jatkaa samana

SJK on ollut viime päivinä matkassa ohuella ryhmällä, kun pelaajia on ollut loukkaantuneena jopa yhdeksän yhtä aikaa. Joukkueen valmentaja vaihtui viime viikolla ja vain kuuden päivän sisään pelataan kolme ottelua. Palautumisaikaa on vain kaksi päivää otteuluiden välissä. Eikä tämä ole edes ensimmäinen kerta tällä kaudella, vaikka vasta kymmenen ottelua on pelattu.

Viime ottelussa HJK:ta vastaan nähtiin jälleen kaksi pientä loukkaantumista, kun Emile Paul Tendeng ja Vahid Hambo joutuivat jättämään kentän ennen aikojaan. Suurella todennäköisyydellä molemmat toipuvat kuitenkin perjantaiksi pelikuntoon.

Muita pelaajia ei sairastuvalta tähän otteluun saada, ja SJK matkustaa Vaasaan samalla ryhmällä kuin se matkasi tiistaina Helsinkiin. Tämän pelin jälkeen tulee lähes kahden viikon maajoukkuetauko ja sinä aikana SJK pääsee antamaan lepoa nyt kuormitetuille pelaajille. Samalla useita pelaajia palaa riveihin aiemmista loukkaantumisistaan.

SJK aloitti Alexei Eremenkon alaisuudessa pelaamalla hyvin kotiottelussa IFK Mariehamnia vastaan, olkoonkin, että vierailija onnistui nipistämään pisteen hieman onnekkaastikin. Tiistaina SJK kohtasi hallitsevan Suomen mestarin HJK:n Helsingissä ja SJK:lle pienoiseksi möröksi noussut Klubi voitti jälleen, eikä SJK pystynyt taaskaan rikkomaan kuparista heitä vastaan.

Tappiosta huolimatta pelissä näkyi muutamia selkeitä pelaamismalleja, joten kunhan Eremenko saa miehet sairastuvalta mukaan ja pääsee hiomaan taktiikoita harjoituskentällä, on tästä kaudesta odotettavissa vielä parempia aikoja. Toivottavasti ne paremmat ajat alkavat perjantaina Pohjanmaan derbyssä. Voiton jälkeen tauolle olisi kovin paljon helpompi lähteä.