123 456 7890

Perjantaina cup-huumaa
Seinäjoen Jalkapallokerho ylpeänä esittelee cup-huumaa perjantaisena ehtoona Keskuskentän nurmella Veikkausliigassa pelaavan Rovaniemen Palloseuran saapuessa vieraaksi Suomen Cupin 5. kierroksen otteluun. Kerholle ottelu on tavallistakin mieluisampi, sillä ensimmäistä kautta toiminnassa olevana seurana tällaisen tapahtuman saaminen kotikentälle on loistava juttu.

Kerho selvitti tiensä viidennelle kierrokselle hakemalla jatkopaikan suhteellisen helposti, muttei suinkaan kivuttomasti, Kauhajoelta. Paikallinen Karhu nyljettiin numeroin 4-1 (2-1), vaikka numerot pysyivätkin tiukkoina viimeiselle kympille saakka. Tosin mitään suurempaa uhkaa ei isännistä ottelussa ollut, joten siinä mielessä homma hoidettiin kuten asiaan kuuluikin. Kerhon maaleista ottelussa vastasivat pilkulta onnistunut Toni Kujala, Miika Asunmaa, Petri Niemi ja Jukka Ahola.

Samaan aikaan RoPS vieraili Alavetelissä, jossa se sai vastaansa toisen Kolmosen ryhmän, IK Myranin. Myös RoPS hoiti homman kotiin suhteellisen helposti ottamalla voiton lukemin 6-1 (2-0). Rovaniemeläisten maalijuhlia johti kahdesti osuneen Mika Nurmelan lisäksi Antti Peura, Zeddy Saileti, Chileshe Chibwe ja Titi Essomba.

RoPS on ollut jo vuosia tunnettu siitä, että ulkomaalaispelaajia vilisee riveissä todella runsaasti. Seuran toimitusjohtajalla, Jouko Kiistalalla, on kanavat varsinkin Sambiaan, mistä on kaupunkiin tullut jo paikalliseksi ikoniksi kasvanut Zeddy Saileti. Voisi melkein luonnehtia, että Saileti on pelannut Rovaniemellä jo silloin kuin osa muista perjantai-illan pelaajista on vielä potkinut kapaloissa.

Tämän kauden joukkueessa RoPS:lla on äkkipäätä laskien 11 ulkomaalaispelaajaa. Alakerrasta lähdettäessä kakkosmaalivahti Nickolay Pavlenko on Ukrainasta, toppareista Stephen Kunda Sambiasta ja Aleksander Kulik Virosta. Aikaisemmin mm. Kiovan Dynamossa pelannut puolustaja Irakklii Tsykoliia on Pavlenkon tavoin Ukrainasta. Keskikentälle siirryttäessä Chanda Mwaba ja Chileshe Chibwe ovat kumpikin Sambiasta. Alkukauden ehdottomiin yllättäjiin Veikkausliigassa kuulunut Daniel Bauer puolestaan on ehta germaani, joka on aikaisemmin pelannut mm. Union Berlinin riveissä. Hyökkäyspäässä nyt loukkaantuneena oleva sambialainen Nchimunya Mweetwa piti miltei yksinään huolen RoPS:n noususta viime kaudella tulittamalla 17 maalia. RoPS:n hyökkäyskalustossa löytyy muutenkin voimaa Afrikasta, sillä Philip Edeipo on nigerialainen ja viime kaudella AC Oulun väreissä pelannut Titi Essomba puolestaan Kamerunista. Niin ja sitten tietenkin Zeddy Saileti, jonka juuret saattavat hyvinkin olla Sambiassa, mutta sydän lienee jo ihan lappilainen.

Kotimaisia nimiä ryhmässä ovat maalivahti Kalle Rönkkö, joka on seinäjokelaisia vastaan pelannut aikaisemmin PS Kemin väreissä. Alakerrassa samasta osoitteesta on tullut Antti Uimaniemi. Oman kylän pojista joukkueenjohtaja Jorma Turpeenniemen poika, Janne, on yksi lahjakkaimmista viime vuosien kasvateista ja noussut pelaamaan liigassakin.

Keskikentällä ja koko joukkueessa on kuitenkin yksi ylitse muiden. Uskomattoman komean uran ammattilaisena niin Hollannin Emmenissä, Heerenveenissä kuin Saksan Bundesliigan 1.FC Kaiserslauternissa, ruotsalaisessa Malmö FF:ssa, TPS:ssa, Hakassa ja HJK:ssa pelannut OLS:n kasvatti, Mika Nurmela, on sellainen päällikkö, etteivät ne 71 A-maaottelua ole turhaan tilille tulleet. Sen lisäksi, että “Nure” johtaa RoPS:n peliä, pelasi hän millä paikalla tahansa, mies ehtii harrastaa myös sijoitustoimintaa. On nimittäin teksti-TV:n pörssisivut melko usein näkyvissä.

Veikkausliigan RoPS on aloittanut monien mielestä yllättävänkin vahvasti. Matkalla ovat jo kaatuneet mestaruustaisteluun ilmoittautuneet TPS ja Tampere United. Myös IFK Mariehamn sai kyytiä Rovaniemellä. Tasapelejä RoPS on tahkonnut FC Hongan, MyPan ja FF Jaron kanssa. Vain sarjaa johtava FC Inter ja FC Haka ovat onnistuneet kaatamaan sarjanousijan.

Suomen Cupissa RoPS on vieraillut Seinäjoella parin viimeisen vuosikymmenen aikana kahdesti. Kummallakin kerralla vastassa oli TP-Seinäjoki ja molemmilla kerroilla vieraat myös menivät jatkoon. Kaudella 1999 Mordon Malitoli ja pilkulta onnistunut Tero Kemppainen ratkaisivat ottelun, vaikka toisella puoliajalla kotijoukkue painoikin vahvasti. Ainoaksi lohduksi jäi jo ensimmäisen puoliajan lopussa syntynyt kavennus, josta huolehti Betinho. Numerot siis vieraille 2-1. Vuonna 1991 vieraat puolestaan voittivat 2-0.

RoPS on ollut Suomen Cupin finaalissa kolme eri kertaa. Ensimmäisellä visiitillä 5022 katsojaa näki Helsingin Palloseuran kaatavan RoPS:n finaalissa 5-0 vuonna 1962. Seuraavan kerran joukkue eteni arktiseen finaaliin Kemin Palloseuraa vastaan 1986 voittaen 2-0. Kolmannen kerran RoPS:n ollessa finaalissa joukkuetta valmensi Keith Armstrong ja finaalin estradina palveli Porin Stadion Jazz-festivaalien aikaan vuonna 1993. HJK oli kuitenkin liian vahva vieden kannun mukanaan numeroin 2-0.

RoPS saapuu otteluun lähes parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan. Loukkaantuneiden pelaajien lisäksi sivussa on vain pari-kolme vielä lomareissullaan olevaan pelimiestä, eli nähtävää ja osaamista on yllin kyllin tarjolla.

Kerho puolestaan lähtee vielä hiukan siipirikkoisena tähän kamppailuun kiihkeässä ottelusumassa. Keskiviikkona joukkue pelasi Pietarsaaressa 1-1 JBK:ta vastaan ja tämän kamppailun jälkeen vieraaksi saapuu jo sunnuntaina VPS-juniorit Kakkosen Lohko C:n kamppailuun. Poissa kokoonpanosta ovat edelleen ainakin Juha Etelä-Aho ja Pekka Väänänen, sekä mahdollisesti myös Tiitus Lehtinen. Keskiviikkona polveensa kolhun saaneen Jani Asuintuvan tilannetta tarkkaillaan.

Ottelu alkaa perjantaina klo 19.00 Keskuskentällä.op”