123 456 7890

Paikallista tarjolla
Seinäjoen Jalkapallokerho tekee kauden lyhimmän matkansa vierasotteluun keskiviikkona ajellessaan Lapualle, tuonne alun perin ylihärmäläisen Vihtori Kosolan maille.

Viime kauden päätteeksi hissiliikettä jo vuosia harrastanut Virkiä nousi takaisin Kakkoseen tehtyään edellisen kokeilun vuonna 2006. Silloin joukkue oli Lohko C:n todellinen heittopussi pelaten miltei täydellisen kauden. Siis siinä mielessä, että vain yksi tasapeli pilasi komean tappiosarjan. Ainoan pisteensä Virkiä sai edellisellä Kakkosen keikallaan OLS:lta 1-1 -tasapelillä.

Tälle kaudelle joukkue pisti pystyyn moisen värväyskarusellin, vaikka hanakasti syyttääkin mm. Kerhoa lapualaispelaajien haalimisesta. Tosiasiassahan Kerho ei ole hankkinut Virkiästä ainuttakaan pelaajaa, sillä kaikki lapualaislähtöiset musta-asuiset ovat tulleet seuraan muualta kuin Virkiästä. Yksikään heistä ei palannut Virkiään, vaikka samassa sarjassa pelataankin, joten se kertookin aiheesta kaiken tarpeellisen.

Jännitteitä kuluvan kauden paikallisotteluihin on luotu etenkin Lapuan suunnasta mieluusti iskemällä verbaalisia jabeja sinne tänne. Pelillisenä nyrkkeilysäkkinä oli kuitenkin juuri Virkiä talvella joukkueiden kohdattua. Kerho kuritti lapualaisia ja muualta haalittuja vahvistuksia oikein isän kädestä takoen taululle 10-0 (4-0) -numerot Wallsport Areenassa. Maalinteosta karkeloissa vastasivat hattutempun viimeistelleen Marko Hutun lisäksi kahdesti maalanneet Petri Niemi, Tiitus Lehtinen ja Miika Asunmaa, sekä Mikael Muurimäki.

Vaikka lapualaiset tykkäävätkin muokata historiankirjoja jälkikäteen, ei sitä tosiasiaa muuta mikään, että seinäjokelaisten joukkueiden kaikki neljä edellistä ottelua Virkiää vastaan päättyivät Sepsi-78:n ja TP-Seinäjoen voittoon. Sepsi-78 voitti kaudella 2006 Virkiän 2-0 ja 3-1. TP-Seinäjoki puolestaan 3-2 ja 8-0. Toki lapualaisilla on kaikki oikeus muistella vuoden 2005 ottelua, jossa he hölmöyttään peluuttivat edustuskelvottomia pelaajia. Tuon ottelun Virkiä voitti kentällä 3-2, mutta kun tiedossa oli, että on ihan sama mitä tapahtuu, ei sille paljon voi laittaa painoa. TP-Seinäjoki vei pisteet protestilla 3-0 lapualaisten pistettyä kehiin KPV:sta hankkimiaan romanialaisia tarkistamatta koska nämä olivat pelanneet.

Vuosien saatossa on toki otettu mittaa Virkiästä tiiviiseenkin tahtiin silloin kun samalla sarjatasolla on satuttu pelaamaan. Vaikka Virkiä onkin perinteikäs ja suuri yleisseura, ei sen jalkapallojoukkue ole koskaan pelannut Kakkosta ylempänä. Nousu Ykköseen oli todella lähellä 80-luvulla, jolloin pelaajat hankittiin akselilta Jyväskylä-Seinäjoki. Tuolloin armoitetut maalitykit Juha-Pekka Nuutinen ja Hannu Rajaniemi olivat lähellä nostaa lapualaiset Ykköseen, mutta aivan kalkkiviivoilla happi loppui.

Viime kaudella joukkueen nostaneita pelaajia ei Virkiän riveissä erityisen monta enää näy. Kantavalla äänellä mielipiteensä kertova joukkueen manageri, Harri Seppälä, on tuonut joukkueeseen uusia kasvoja sieltä täältä. Kauden jo päästyä vauhtiin mukaan on hankittu pari jamaicalaista, eli Kenniel Martin ja maalitykki Oswald Adu, sekä yksi idän ihme, keskikentän todellinen taituri Radik Akhmetkhanov. Maalipuiden väliin löydettiin todellinen unelmahankinta aikaisemmin mm. FF Jarossa yhdessä Mikael Muurimäen kanssa pelannut Antti Peltonen, jonka debyytti anttipaidassa kesti kaikki 12 minuuttia ennen kuin punainen kortti vilahti.

Muita hankintoja alkavalle kaudelle ovat olleet seinäjokelaiset Ville Pakkala, Jussi Kankaanpää, Jere Jääskeläinen, Anssi Syrjämäki, sekä Jarkko Vesapuisto. Alavudelta löytyi “Millin” velipoika Niila Asunmaa ja aikaisemmin Sepsi-78:ssa pelanneet Samuli Mäenpää, Tuomo Känsäkoski ja Kimmo Känsäkoski, jotka ovat edustaneet myös TUS:ia. Harvassa ovat siis lapualaiset joukkueen pelaavassa kokoonpanossa. Tosin Jere Jääskeläinen, Jussi Kankaanpää ja Juha Ylihärsiläkin ovat jo karistaneet Lapuan tomut tossuistaan.

Kautensa Virkiä aloitti Liuhtarin hiekalla tylyin 5-1 -tappiolukemin toiselle sarjanousijalle, FC Santa Clausille. Maalinteossa kotijoukkueesta onnistui tuossa matsissa Jussi Laapio. Seuraavaksi tuli pataan OPS-jp:ltä Oulussa 3-1 Oswald Adun onnistuttua maalinteossa. Kauden ensimmäisen voittonsa, ja komean sellaisen, Virkiä otti kotikentällään Liuhtarissa sarjan tyvipään OLS:sta numeroin 3-0 Oswald Adun maalattua kahdesti ja Niila Asunmaan kerran. Paluu arkeen oli kuitenkin edessä VIFK:ta vastaan vieraissa huolimatta Henri-Matias Latosaaren maalista. Isännät nimittäin tekivät viisi voittaen 5-1. Adu onnistui myös seuraavassa kotiottelussa Norrvalla FF:ää vastaan, mutta taas vastustaja takoi viisi ja lukemat olivat Keskuskentällä 5-1 Norrvallalle. Vaikka Tuomo Känsäkoski maalasikin vieraissa toisen oululaisjoukkueen, FC OPA:n, verkkoon, se tuskin paljon lohdutti. FC OPA nimittäin iski neljä kertaa voittaen Virkiän Castrnissa 4-1. Seuraavassa vierasottelussa maalijuhlat jatkuivat lapualaisten kustannuksella FC YPA:n voitettua 5-1. Nyt Virkiän maalin teki aikaisemmin myös TP-Seinäjoen väreissä nähty Topias Tervasmäki. Kuun alussa Virkiä otti kauden toisen voittonsa kaadettuaan hyvällä pelillä kotonaan GBK:n 1-0. Ottelun ainoasta maalista vastasi Oswald Adu.

Sarjataulukossa Virkiä on kolmanneksi viimeisenä. Joukkueella on kasassa kuusi pistettä ja samassa pistemäärässä sen kanssa ovat sen yläpuolella olevat OLS ja FCJ Blackbird. Alapuolella ovat JBK ja PK-37. Merkillepantavaa on se, että lapualaiset ovat päästäneet ylivoimaisesti eniten maaleja tämän kauden Kakkosen Lohko C:n kamppailuissa. Omissa on heilunut jo 27 kertaa.

Toinen juttu, jonka voi huomioida katselemalla lapualaisten ottelutilastoja, on se, että Virkiän miehet ovat katselleet punaista korttia jo kolme kertaa. Jarkko Vesapuisto, Antti Peltonen ja Oswald Adu ovat kaikki saaneet aikaistetun suihkukomennuksen kauden otteluissa.

Virkiän pelaajista Oswald Adu on saanut tililleen neljä Veikkausraatien jakamaa tähteä. Kolme sakaraista on Antti Peltosella. Tuomo Känsäkoskella tähtiä on kaksi ja yhden tähden miehiä ovat Radik Akhmetkhanov, Lauri Tuomaala ja Jarkko Vesapuisto. Yhteensä Virkiän pelaajat ovat kahdeksassa ottelussa saaneet siis 12 tähteä.

Seinäjoen Jalkapallokerhon alkukausi on kahdesta tappiosta huolimatta ollut erittäin hyvässä myötäisessä. Viime kaudella joukkueella oli tämän verran pisteitä kasassa vasta elokuussa. Vieraissa Kerho on voittanut kaikki pelaamansa ottelut kaadettuaan sarjan avauksessa GBK:n 4-1, seuraavaksi Norrvalla FF:n 2-1, sitten FC Santa Clausin 2-1 ja juuri ennen seinäjokelaisten ainoaa taukoa sarjajumbo PK-37:n Iisalmessa 3-1. Kotikentällä peli ei ole tälläkään kaudella sujunut aivan samaan malliin, vaikka toki FC Vaajakoski kaatuikin 2-1 ja JBK 3-1. Sen sijaan OPS-jp nöyryytti kotijoukkuetta pahemman kerran Jouppilanvuoren tekonurmella numeroin 5-0 ja VIFK haki voiton hiukan onnekkaastikin 2-1.

Kerhon maaleista ovat kauden mittaan vastanneet hyvässä iskussa oleva neljän maalin isä, Mikael Muurimäki, kolme osumaa tehnyt Tommi Haanpää, sekä kaksi maalia per sierainpari iskeneet Marko Huttu, Petri Huttu, Juha Etelä-Aho ja Ville Pajula. Toni Kujala ja Tiitus Lehtinen ovat kumpikin maa
lanneet kertaalleen.

Veikkausraadit ovat katselleet Kerhon pelaajia kaikissa otteluissa ja tähtisadetta on tullut eniten Otavan verran osumia hankkineen Ville Pajulan lisäksi viiden tähden verran Tommi Haanpäälle ja Mikael Muurimäelle. Petri Huttu on saanut tililleen neljä tähteä, Juha Etelä-Aholla tähtiä on kolme ja Mikko Väänäsellä kaksi. Tiitus Lehtinen, Aki Lyyski ja Petri Välimäki ovat kukin napanneet yhden sakaraisen.

On luonnollista, että paikallisottelussa sarjataulukon voi nakata romukoppaan. Sillä ei ole juuri koskaan ollut sen isompaa merkitystä, pelattiin paikallisottelua sitten millä ilman suunnalla hyvänsä. Derbyt ovat aina yllätyksellisiä, joskin nyt Kerhon leirissä toivotaan, ettei yllätyksiä nähdä. Haaveena on olla esimerkiksi Veikkauksen luottamuksen arvoinen, sillä kotikerroin on muhkeasti miltei 6.00. Vierasvoitosta rahansa saa takaisin 1.35 -kertaisina.

Ellei asioita ihan väärin tulkitse, on Lapualla luvassa myös moinen vieraskannattajien invaasio. Eniten kloppeja on nähty tähän mennessä Kokkolassa sarjan avauksessa, jossa paikalla oli reilut 40 äänekästä Kerhon kannattajaa. Vaikka nyt pelataankin viikolla, sopii olettaa, että tuo määrä kasvaa selkeästi ja näin Lapuallekin saadaan katsojia katsomoon kannustamaan omia joukkueita ja tunnustamaan väriä.

Vaikka asioita katselisi miltä kantilta hyvänsä, pakkohan se on todeta, että nämä koitokset ovat pelin ja kauden suolapaloja. Kerhon ainoa tavoite on voittaa ottelu ja pysytellä sitä kautta sarjan kärkikahinoissa mukana. Tämän matsin jälkeen seinäjokelaisetkin taas toivovat pisteitä Virkiälle, että myös ensi kaudella kohdataan, ellei niin onnellisesti käy, että Kerho nousisi kuin ihmeen kaupalla Ykköseen. Kuin ihmeen kaupalla sen vuoksi, että kolhiintumiset ovat koetelleet joukkuetta melko pahasti, eikä sarjatilannetta auta se, että oululaiset ovat tälläkin kaudella järjestäneet matkatoimistotoimintaa FC YPA:n liityttyä mukaan talkoisiin.

Lapualta Kerhon joukoista ovat varmuudella sivussa Johannes Saranpää, Henri Saranpää, Miika Asunmaa, Jarkko Mäki-Maunus ja Tomi Anisimaa. Lisäksi Marko Huttu, Petri Huttu ja Mikko Väänänen ovat eri syistä vielä siinä pisteessä, ettei pelaamisesta osaa sanoa yhtään mitään.

Ottelu alkaa Lapuan Keskuskentällä, mitä ilmeisimmin hurmaavassa kesäsäässä, klo 18.30 huomenna keskiviikkona. Ei muuta kuin paikalle ääni hyvin avattuna ja mölyä kehiin.

Videoteaser