123 456 7890

Meksikon maajoukkueen kanssa kultaa Lontoon vuoden 2012 Olympialaisissa voittanut Dárvin Chávez liittyi SJK:n mukaan. Vuoden mittainen pelaajasopimus allekirjoitettiin maanantaina ja lääkärintarkastus sekä mediatyöt tehtiin sunnuntai-iltana, miehen saavuttua Seinäjoelle. SJK julkisti sopimuksen aiemmin maanantaina.

30-vuotias Dárvin Chávez on yksi meritoituneimpia pelaajia Suomen kentillä. Pelkästään Olympialaisten kultamitali joukkueessa, joka kaatoi finaalissa ennakkosuosikki Brasilian, olisi kova meriitti, mutta Chávezilla on saavutuksia uraltaan vielä paljon enemmän. Seinäjoelle hän saapuu silti nöyränä mutta erittäin motivoituneena. Syy siihen on vakava loukkaantuminen neljä vuotta sitten, jonka pelättiin päättävän miehen koko uran. Nyt kuitenkin kaksi edellistä kautta on mennyt Ykkösen FF Jarossa, täysin terveenä ja joukkueen tähtipelaajana.

Kuten sanoin jo aiemmin, olen todella iloinen ja motivoinut tullessani tänne. Haaveenani on voittaa SJK:n kanssa mestaruus sekä pelata Euroopassa. Tiedän millainen seura SJK on ja miten se on noussut nopeasti alasarjoista huipulle. Olen myös seurannut Veikkausliigaa näiden kahden vuoden aikana, joten sekin on siinä mielessä tuttua, kertoo SJK:n uusi laitapuolustaja Dárvin Chávez.

– Jarossa pelasin yhdessä Pavle Milosavljevicin kanssa, joka on voittanut SJK:n kanssa Suomen mestaruuden kaudella 2015. Hän kertoi minulle seurasta paljon hienoja asioita. Ja kuinka SJK nousi nopeasti huipulle hänen aikanaan.

Ykkösen taso ei ole tietenkään yhtä kova kuin sarjat Meksikossa, mutta jalkapallon taso on silti mielestäni hyvä. Ykkösessä on hyviä pelaajia ja joukkueita. Tiedän myös, että taso kovenee nyt Veikkausliigassa, mutta uskon olevani siihen haasteeseen valmis, vakuuttaa Chávez.

Viime kaudella Chávez teki Ykkösessä peräti viisi maalia ja syötti kolme, vaikka pelasi puolustajana. Sitä edellisellä kaudella maaleja tuli yksi. Koskaan aiemmin urallaan, hän ei ole tehnyt niin montaa maalia yhden kauden aikana kuin kaudella 2019.

En ole tosiaan koskaan aiemmin osunut niin montaa kertaa, mutta olen kyllä aina ollut hyvä pääpelaaja, vaikka en ole kovin isokokoinen. Tiedän myös, että viime kausi oli itseltäni hyvä. Olen hyvässä kunnossa ja onnistumiset tuo lisää onnistumisia. Siten kaudesta tuli hyvä, kertoo Chávez.

Vaikka Chávezilla on uraa vielä vuosia edessään, on hänellä sitä takanaan myös melkoisesti. Hän on pelannut Meksikon maajoukkueessa kymmeniä otteluita, voittanut kultaa Olympialaisissa ja Pan-Amerikan-kisoissa. Seurajoukkuekilpailuissa hän on voittanut muun muassa maanosansa mestareiden liigan kahdesti ja pelannut seurajoukkueiden maailmanmestaruuskisoissa. Se on saavutus, jota hän pitääkin yhtenä uransa suurimmista.

Lontoon Olympialaiset vuonna 2012 ja voitto siellä Meksikon kanssa, on totta kai paras muistoni ja suurin saavutus. Mutta seurajoukkuepuolella suurin on omasta mielestäni pelaaminen Japanissa 2012 FIFA Club World Cupissa. Sijoituimme siellä Monterreyn kanssa kolmanneksi, Brasilian Corinthiasin ja Englannin Chelsean jälkeen. Hävisimme Chelsealle välierässä, mutta voitimme pronssiottelun, kertoo Chávez.

Paljon hienoja muistoja ja isoja turnauksia, niin Meksikon kuin seurajoukkueidenkin kanssa.

Hienojen hetkien ja saavutusten jälkeen, tuli Chávezin uraan suuri takaisku ja shokki vakavan loukkaantumisen myötä. Hän eli uransa parasta aikaa, kun loukkaantumiset olivat katkaista koko uran.

Kaikki povasivat minulle silloin suurta tulevaisuutta, olimme Olympiavoittajia ja menestystä tuli seurajoukkueen kanssa. Sitten iski loukkaantuminen, sanoo Chávez.

Moni sanoi minulle, että urani olisi ohi ja en tulisi saamaan enää mistään pelipaikkaa. Siitä kirjoitettiin paljon myös mediassa. Olin silloin todella masentunut ja se oli todella vaikeaa aikaa. Mutta perheeni tuki minua ja se oli minulle valtavan suuri asia.

Harjoittelin pitkään yksin ja kuntoutin itseäni. Sitten kun olin taas kunnossa, minulle tarjoutui mahdollisuus lähteä Suomeen ja Jaroon. Siellä pääsin takaisin pelaamaan ja takaisin rytmiin. Olen siitä heille kiitollinen.

– Perheeni on tukenut minua edelleen ja he tulivat minun luokseni myös Pietarsaareen. Uskon, että he tulevat varmasti myös tänne ensi kauden aikana, mutta vaimollani on oma urasa Meksikossa, joten he eivät muuta tänne ainakaan heti, kertoo Chávez.

Mielestäni olen näyttänyt kaikille niin Meksikossa ja koko maailmassa, että olen palannut takaisin vahvana. Ja nyt olen täällä SJK:ssa, sanoo Chávez vielä lopuksi silminnähden iloisena ja ylpeänä.

SJK kohtaa ensi lauantaina harjoitusottelussa juuri FF Jaron Pietarsaaressa, joten Chávez pääsee näkemään samantien vanhoja tuttujaan. Ottelu pelataan Tellushallissa lauantaina 18.1. klo 15:15 alkaen. Se on samalla SJK:n viimeinen harjoitusottelu ennen 25. tammikuuta alkavaa Suomen Cupin karsintaa. Ensimmäinen kotiottelu Cupin karsinnoissa pelataan 1. helmikuuta klo 14:00, kun Veikkausliigaan noussut FC Haka saapuu vieraaksi Wallsport Areenalle. Kauden 2020 kausikortit myynnissä lippu.fi-kanavissa sekä arkisin klo 9-17 SJK Shopissa.

Dárvin Chávez

29. marraskuuta vuonna 1989 syntynyt Dárvin Fransisco Chávez Ramírez, on syntynyt Meksikon Zapopanissa, Jaliscon osavaltiosssa. Hän on 177-senttinen ja pelipaikaltaan vasemman laidan puolustaja, mutta pelannut urallaan puolustuksessa muitakin rooleja sekä laitalinkkinä.

Chávez on edustanut maansa A-maajoukkuetta kolme kertaa, viimeksi vuonna 2011 sekä pelasi Lontoon vuoden 2012 Olympiajoukkueessa, joka voitti sensaatiomaisesti Olympiakultaa kaatamalla finaalissa Neymarin ja Hulkin tähdittämän Brasilian 2-1 tuloksella. Meksiko oli turnauksessa ainoa joukkue, joka ei hävinnyt peliäkään. Tuota ennen Chávez kuului vuoden 2011 Pan-Amerikan kisojen maajoukkueeseen, joka voitti turnauksen finaalissa Argentiinan. Turnaukseen osallistuvat alle 23-vuotiaiden joukkueet kaikista Amerikan mantereiden maista. Kaikkiaan Chávez on pelannut Meksikon alle 23-vuotiaiden maajoukkueessa yhteensä 31 peliä.

Meksikon toiseksi suurimman kaupungin, Guadalarajan, naapurikaupungissa syntynyt ja kasvanut Chávez sai jalkapallokasvatuksena Atlas FC Guadalarajan junioreissa. Meksikon pääsarjassa pelaavan seuran nuorisoakatemia on tunnettu kasvattajaseura, josta on tullut lukuisia Meksikon maajoukkuepelaajia. Tunnetuin heistä on Meksikon historian parhaana puolustajana ja yhtenä kaikkien aikojen parhaana pelaajana pidetty Rafael Márquez. Dárvin Chávez nousi seuran akatemian kautta ensin reservijoukkueeseen vuonna 2007 ja edustusjoukkueeseen heti seuraavana vuotena, vasta 18-vuotiaana. Hän pelasi kasvattajaseuransa riveissä Meksikon pääsarjassa kaikkiaan 61 ottelua, ennen siirtoa maan sen hetken vahvimpaan seuraan, C.F. Monterreyn riveihin vuonna 2011

Monterreyhin siirtyessään, Chávez oli jo noussut Meksikon pääsarjan tähdeksi, pelannut Meksikon maajoukkueessa ja Olympiajoukkueessa. Myös Monterreyssa hän oli joukkueen tähtipelaajia ja vakioavauksen miehiä. Monterrey eli tuohon aikaan historiansa parasta jaksoa, jonka aikana se voitti kolme kertaa putkeen Pohjois-, Keski- ja Väli-Amerikoiden mestareiden liigan ja kahdessa jälkimmäisessä näissä oli mukana myös Dárvin Chávez. Monterrey voitti myös maan cupin kahdesti ja oli pääsarjan finaaliottelussa kolme kertaa. Suurin saavutus oli vuonna 2012, kun Monterrey pelasi FIFA:n Club World Cupissa Japanissa ja sijoittui siellä hienosti kolmanneksi, heti Brasilian suurseura Corinthiasin ja Englannin Chelsean jälkeen. Chávez ei päässyt juhlimaan maansa mestaruutta kertaakaan, mutta kahden CONCACAF seurajoukkueiden mestaruuden lisäksi hän oli mukana voittamassa himmeämpiä pääsarjamitaleita. Kaikkiaan Chávez pelasi Monterreyn paidassa sata ottelua ja onnistui kertaalleen maalinteossa. Kaudella 2013-2014 Chávez koki ensimmäisen pahan loukkaantumisen ja polvi jouduttiin operoimaan. Hän oli sivussa lähes vuoden.

Kaudella 2015-2016 Chávez siirtyi ensin lainasopimuksella pääsarjassa pelaavan Tiburones Rojos de Veracruzin joukkueeseen ja lopulta 2016 kesällä siirrosta tehtiin pysyvä. Chávez oli voittamassa vielä Meksikon Cup-mestaruutta Veracruzin kanssa vuonna 2016. Mutta sitten iski uusi vakava loukkaantuminen ja vuosien 2015-2017 välillä, hän pelasi enää yhteensä 10 pääsarjaottelua. Alkoi näyttää, että Chávezin peliura olisi ohi vasta 27-vuotiaana. 2017 kesällä Chávez oli ilman sopimusta ensimmäistä kertaa elämässään. Veracruz oli tarjonnut hänelle paikkaa joukkueen valmennuksessa, mutta ei enää pelaajasopimusta.

Chávez kuntoutti itseään reilun puolen vuoden ajan, kunnes sai mahdollisuuden lähteä Eurooppaan ja Suomeen Ykkösessä pelaavaan FF Jaron paitaan. Sopimus Jaron kanssa syntyi huhtikuussa 2018. Kausi 2018 meni erinomaisesti ja Chávez pääsi koko ajan parempaan pelikuntoon, mitä pidemmälle kausi eteni. Chávez pelasi laitapuolustajana ja keskikentän laidalla, osallistuen vahvasti myös hyökkäyksiin. Tietenkin kulttuurishokki miljoonakaupunkien vilinään tottuneelle oli melkoinen, mutta Chávez viihtyi lopulta Pietarsaaressa erinomaisesti. Viime vuonna mukaan tuli myös hänen perheensä, johon kuuluu 3-vuotias poika ja vaimo Yuli Flores, joka on meksikolainen TV-juontaja ja laulaja. Tämä helpotti viihtymistä merkittävästi.

Kahdessa kaudessa Dárvin Chávez on pelannut Jaron paidassa Ykkösessä 46 ottelua ja tehnyt niissä kuusi maalia sekä antanut kolme maaliin johtanutta syöttöä. Chávez valittiin kauden 2019 päätteeksi seuran parhaaksi pelaajaksi sekä kannattajien suosikkipelaajaksi. Sopimus Jaron kanssa loppui kauteen 2019 ja hän palasi takaisin Meksikoon.

SJK:n kanssa nyt solmittu pelaajasopimus kattaa kauden 2020 loppuun asti.