123 456 7890

Viime kaudella SJK Akatemian johtaviin pelaajiin kuuluneet, hyökkääjä Jyri Kiuru ja puolustaja Sami Sipola ja  ovat jo tottuneet Veikkkausliigajoukkueen rutiineihin. Molemmat ovat olleet säännöllisesti mukana edustuksen harjoituksissa ja Kiuru teki debyyttinsä Veikkausliigassa viime kaudella. Lähellä oli debyyttimaalikin heti ensimmäisessä ottelussa. Nyt kaksikko kuuluu entistä vahvemmin edustusjoukkueen harjoitusrinkiin, mutta samalla molemmat valmistautuvat myös 27.6. alkavaan Ykköseen.

Kauden alku on tosiaan viimein lähellä ja varmasti ihan jokainen odottaa kädet ja jalat sauhuten, että tosipelit alkavat. Päästään tekemään sitä mistä eniten tykätään, sanoo Jyri Kiuru. 

Pre-season on ollut kyllä aika pitkä, mutta onneksi olemme täällä SJK:ssa hoitaneet homman mielestäni hyvin. Kaikki on järjestetty hienosti ja meistä on pidetty todella hyvin huolta. Olemme pystyneet treenaamaan koko ajan, ensin pienryhmissä ja nyt viimein isommalla porukalla. Ollaan mielestäni pidetty tosi hyvin tahti yllä treeneissä, joten toivottavasti ollaan hiukan edellä muita joukkueita ja valmiita kun Veikkausliiga alkaa. Ja mä kyllä todellakin uskon, että ollaan. 

Ykkösen kausi alkaa parin viikon päästä ja siitä tulee varmasti todella mielenkiintoinen sarja. Meillä on siellä tosi nuori, mutta hyvä joukkue, ja uskon, että pystytään laittamaan tosi monelle jengille vastaan. Varsinkin kotona OmaSp Stadionilla, arvelee Kiuru.

Ykkönen on kuitenkin tosi kova sarja. Olen sitä jo pelannut HJK:n Klubi 04:n kanssa, niin tiedän jo millainen sarja se on. Siellä tulee olemaan vaikeita vieraspelejä ja vaikeita pelejä ylipäätään. Innolla odotan myös sitä, että Ykkönen jo alkaisi ja pääsee siellä näyttämään taitoja. Toivottavasti myös löydän siihen semmoisen hyvän roolin, ja pystyn myös auttamaan mukaan tulevia nuorempia pelaajia. Sekä samalla auttamaan joukkuetta mahdollisimman paljon. 

Helmikuussa 20 vuotta täyttänyt Kiuru muutti Seinäjoelle viime vuonna ja kotoisin hän on Nummelasta. Kiuru on pelannut kasvattajaseuransa NuPS:n lisäksi Käpylän Pallon junioreissa ja HJK:n joukkueissa, ennen siirtoa SJK Akatemiaan.

Olen kyllä viihtynyt täällä tosi hyvin. Ei ole mitään valittamista missään. Olen tykännyt kaupungista sekä seurasta ja olen saanut täällä todella paljon frendejä. Kaikki pyörii mun mielestä täällä tosi hyvin, Kiuru kertoo.

Tykkään myös koutsien tyylistä. He ottavat mielestäni hyvin pelaajista irti ja sopivat erittäin hyvin tähän meidän pelaajarinkiimme. Heilläkin on ollut varmasti tosi vaikea tämä pre-season, kun pitää suunnitella uudella tavalla, miten treenit pyörivät. Mutta hyvin he ovat pystyneet pitämään meidän pakettimme kasassa ja mielen virkeänä. Erityisesti oli mun mielestä tosi hyvä veto koutseilta, että ollaan viime viikkoina tehty paljon muutakin aktiviteettiä harjoitusten ohella. Oli todella kiva tehdä jotain muutakin, kuin treenata Wallsportin hallissa. 

Kiuru ehti pelata viime kaudella kuudessa Veikkausliigaottelussa. SJK Akatemian riveissä pelejä tuli 17 ja niissä syntyi myös 7 maalia. Tänä talvena hän pelasi SJK U20 joukkueen riveissä SM-karsintasarjaa, missä hän on tehnyt 6:ssa pelissä 7 maalia.

– Totta kai oma tavoitteeni on pelata edustusjoukkueessa, näyttää taitoni siellä sekä pelata mahdollisimman paljon. Olen seurannut aika paljon Denys Oliinykin pelityyliä. On todella siistiä, miten pallo pysyy kuin liimattuna hänen jalassaan. Ja Mehu Hetemaj on ihan omaa luokkaansa johtajuuspuolella. Hän on kyllä huikea pelaaja, sanoo Kiuru vielä lopuksi.

Sami Sipola muutti Seinäjoelle Oulusta ja aloitti SJK:n jalkapallolukiossa 2019. Vasta 18-vuotias Sipola aloitti ensin SJK:n juniorijoukkueissa, mutta otti nopeasti paikkansa SJK Akatemian Kakkosessa pelanneesta joukkueesta puolustajana. Sipola pelasi kahta ottelua vaille kaikissa SJK Akatemian Kakkosen ottelussa, samalla harjoitellen myös edustusjoukkueen kanssa. Eniten hän odottaa tällä hetkellä kuitenkin Ykkösen alkamista kesäkuun lopulla.

Kyllä tässä nyt jo odottaa todella paljon tosipelien alkamista. Oikeastaan puolivuotta on edellisestä kunnon sarjapelistä, niin kyllä se ennestäänkin lisää sitä, että haluaa päästä pelaamaan, sanoo Sami Sipola. 

Itse varsinkin siksikin, kun oon ajatellut, että tästä saisin läpimurtokauden itselleni Ykkösessä. Että pystyisin todistamaan itselleni ja kaikille muillekin, että pystyn pelaamaan korkealla tasolla näinkin nuorena. Ja tästä kun sitten pääsisi vielä ylemmäskin näyttämään. Ensi vuonna haluan päästä vielä vahvemmin mukaan edustusjoukkueeseen, Sipola jatkaa.

Tosipelien puuttuminen on myös henkisesti todella rankkaa. Pelit viikonloppuisin on kuitenkin ollut aina se juttu mitä on odottanut koko viikon, niin nyt on kiva saada nekin jatkumaan normaalisti. Itselläni on muutenkin kovat odotukset Ykkösen kauteen ja odotan, että saan ottaa joukkueessa ja kentällä ison roolin. 

Mielestäni olen aika etuoikeutetussa asemassa, että pääsen näinkin nuorena ottamaan näin isoa roolia ja vastuuta Ykkösen tasoisessa joukkueessa. Se on ihan varmasti semmoinen juttu, joka vie mua pelaajana todella kovaa eteenpäin ja tulee kasvattamaan mua henkisestikin, Sipola arvelee.

Sipola on pres-seasonin aikana harjoitellut pääosin edustusjoukkueen mukana, mutta myös SJK Akatemian harjoituksissa.

On ollut tosi iso asia, että saan olla viikosta toiseen edustusjoukkueen mukana harjoituksissa. Pelata ja harjoitella todella hyvätasoisten äijien kanssa. Totta kai mullakin on tavoitteena päästä pelaamaan virallisia pelejäkin edustusjoukkueen mukana. Minimitavoitteena olisi olla muutamassa pelissä jo nyt mukana. Ja jos pelit kulkee, niin mahdollisimman paljon mukana. Oma tekeminen se näyttää sitten sen, kuinka paljon saan vastuuta siellä. Eli kyllä edustusjoukkue on tavoitteeni. Ykkösen pelit ei siinä mielessä riitä itselleni, sillä ehdottomasti haluan puskea itseäni eteenpäin ja pelata vielä kovempia pelejä edustuksen mukana, Sipola kertoo.

Pelaajista olen koittanut ottaa mallia paljon Niko Markkulalta, joka pelaa itseni kanssa samaa pelipaikkaa. Seuraan mitä hän tietyissä tilanteissa saattaa tehdä ja sillä tavalla yrittänyt ottaa hänestä oppia. Se on mielestäni hyvä, että tuon tasoinen pelaaja pelaa täällä samaa pelipaikkaa kuin minä, sillä ihan varmasti pystyn oppimaan todella paljon uutta, kun pystyn läheltä seuraamaan kaiken aikaa tuon tasoista pelaaja. 

Lisäksi kun pääsee pelaamaan tämmöisiä kavereita vastaan kuin vaikkapa Denys Oliinyk, joka on pelannut Bundesliigassa ja vaikka missä huippusarjoissa. Tällaisilla CV:llä varustettuja kavereita kun tulee päivittäin vastaan, ja pääsee heidän kanssaan treenaamaan, niin tulee semmoinen fiilis, että tässä on vielä itselläkin mahdollisuus pelata vaikka missä, Sipola sanoo.

Meidän valmentajat ovat mielestäni myös saaneet hyvin iskostettua meidän päähän, mitkä on meidän pelisysteemit ja mitä he haluavat meiltä kentällä. Se mikä on mielestäni Honkavaaran ja Gomezin suurin vahvuus, on miten he tulevat pelaajien kanssa toimeen. Se on mielestäni todella tärkeätä, jos haluaa rakentaa menestyvän joukkueen. 

Jalkapallolukiosta Sipolalla on hyviä kokemuksia ja hän uskoo ottaneensa ison harppauksen juuri jalkapallolukion ansiosta. Sipola on muutenkin sopeutunut Seinäjoelle hyvin.

– Aluksi vähän meinasi vähän olla sopeutumisvaikeuksia, kun Kuortane tuntui vähän pieneltä paikalta, kun olen itse Oulusta kotoisin. Mutta nopeasti siihen tottui. Jakapallon kannalta se on ollut kuitenkin varmasti isoin tai tärkein päätös mun elämässä. Se aika mitä olen Kuortaneella ollut, niin en olisi itsekään uskonut miten paljon olen siellä kehittynyt pelaajana. Kahdessa vuodessa olen kehittynyt valtavasti. Ja jos mietin missä tilanteessa olin ennen sitä, niin en olisi ikinä uskonut, että nyt olen tässä. Siinä mielessä Kuortane on ollut mulle erityisen hyvä paikka kehittyä ja kehittyä pelaajana. Se oli ehdottomasti oikea ratkaisu, ja oli muutenkin oikea ratkaisu siirtyä tänne, Sipola kertoo.

– Vaikka en ole täältä kotoisin, niin minulla ei ole ollut kyllä minkäänlaisia vaikeuksia sopeutua tänne. Meillä on joukkueessa muitakin Pohjois-Pohjanmaalta ja Oulun suunnalta kotoisin olevia, niin se on helpottanut tietenkin vielä kotiutumista. Tosi hyvin tulen kyllä toimeen pohjalaistenkin kanssa ja kaikkien keitä on tullut muualtakin. Meillä on mielestäni molemmissa jengeissä niin hyvä porukka kasassa, että ei ole mitään ongelmaa sen suhteen ja ehdottomasti viihdyn täällä, sanoo Sipola vielä lopuksi.

Ykkösen sarjaohjelma julkistettiin maanantaina ja SJK Akatemia pääsee aloittamaan kauden kotiottelulla. Myös Veikkausliigan avauspäivä on jo tiedossa, ja otteluohjelma julkistetaan myöhemmän tällä viikolla. SJK pelaa ensimmäisen harjoitusottelun lauantaina 6.6. ja SJK Akatemia sunnuntaina 7.6. Molemmat ottelut pelataan OmaSp Stadionilla.