123 456 7890

Ruotsin Norlannin GIF Sundsvall ja Suomen Pohjanmaan hallitseva mestari SJK, kohtaavat Seinäjoella harjoitusottelussa tostaina 29.1. klo 18.30 Wallsport Areenalla. GIF Sundsvall pelaa kaudella 2015 Ruotsin pääsarjassa Allsvenkanissa, kun taas SJK valmistautuu toiseen Veikkausliigakauteensa ja kesälllä alkaviin Europeleihin.

Saadaan kansainvälinen ottelu ja se on todella hyvä, sillä tämä on ainoa tapa millä me pystymme valmistautumaan kesän Europeleihin. Kansainväliset ottelut ovat aina hieman erilaisia, niissä on aina vähän erilainen tempo ja jännite, joten siksikin on tärkeä että saamme pelata näitä otteluita, kertoo SJK:n päävalmentaja Simo Valakari.

Aiemmin KOMIA-turnaus pelattiin helmikuun puolessa välissä, mutta nyt halusimme kuitenkin muuttaa tätä konseptia ja tuoda nämä ottelut hieman aikaisemmaksi. Tämä sopii paremmin meidän valmistautumisjaksoon. Helmikuu on meidän varsinainen pelikuukautemme ja silloin pelaamme paljon Liigacupin otteluita, jopa kahta ottelua viikossa. Se on meille tärkeä kilpailu joka valmistaa meitä sarjakauteen, jatkaa Valakari.

GIF Sundsvall on myös Ruotsin Norlannin alueen johtava seura ja voittanut alueen sisäisen mestaruudenkin aikoinaan kun siitä on pelattu. SJK taas vastaavasti on Suomessa Pohjanmaan hallitseva mestari viime kaudelta, ja vielä 1800-luvulla Pohjanmaakin kuului osana Norlantiin.

Siten tämä Seinäjoella pelattava ottelu onkin samalla eräänlainen Suomen ja Ruotsin välinen Norlannin KOMIA supercup.

Sundsvallista tulee samalla SJK:lle jo kymmenes ulkomaalainen joukkue jonka se kohtaa seitsemän vuotisen historiansa aikana. Ruotsalaisjoukkueista se on jo viides.

SJK:n kohdatut ulkomaalaisseurat:
Örebro SK (SWE), Djurgå;rden IF (SWE), Stahre IA (SWE), Mjällby AIF (SWE), Widzev Lodz (POL), CF Badalona (ESP), FC Flora (EST), FC Levadia Tallinn (EST) ja Leyton Orient (ENG).
Myös Kerho 07 on kohdannut virolaisen SK Tääksin harjoitusottelussa.

SJK halusi alunperin myös toisen kansaivälisen harjoitusottelun samalle viikonlopulle, mutta mukaan jo aiemmin sovittu FC Levadia Tallinna peruutti tulonsa. Sundsvall kohtaa SJK:n lisäksi Vaasan Palloseuran Vaasassa.

SJK pyrkii järjestämään lisää kansainvälisiä harjoitusotteluita talven aikana, koti- tai vieraskentille.

SJK vs. Sundsvall GIF, torstaina 29.tammikuuta klo 18.30 Wallsport Areenalla.
Ottelun liput ovat myynnissä ovella hintaan 10 euroa ja kaikilla SJK:n kauden 2015 kausikorteilla saa liput puoleen hintaan. Ottelun järjestelyistä tiedotetaan lisää lähempänä ottelua.

GIF Sundsvall – Norrlannin Barcelona

Pohjanlahden rannalta sijaitsevasta Sundsvallin satamakaupungista tuleva GIF Sundsvall, tunnetaan jalkapallopiireissä tuttavallisemmin lempinimellä Giffarna.

Seura on perustettu jo vuonna 1903 ja se aloittaa tulevalla kaudella historiansa 14:sta kauden Ruotsin pääsarjassa. Sinivalkoisissa väreissä pelaavan Sundsvallin ensimmäinen pääsarjakausi oli vuonna 1965.

Joukkue on vuosien saatossa nostanut hiljalleen statustaan, vaikka viime vuodet ovatkin menneet enemmän ja vähemmän Superettanissa, Ruotsin toisella sarjatasolla. Siellä seura on kuitenkin koko ajan kuulunut sarjan parhaisiin joukkueisiin ja Giffarna nousikin kaudeksi 2015 takaisin Ruotsin pääsarjaan, Allsvenskaniin.

Muutaman viime vuoden aikana Giffarna on saanut lisänimen, Norrlands Barcelona, joka juontaa juurensa valmentaja Sören Å;kebyn aikaan (2008-12). Tekonurmella kotiottelunsa pelaavan joukkueen pelaajahankinnoissa haettiin pelkästään tekonurmelle sopivia pelaajatyyppejä; pienikokoisia, vikkeliä ja taitavia pelaajia. Tämä kuitenkin kostautui Allsvenskan-kaudella 2012, jolloin lähtö sarjasta tuli karsintaotteluissa luonnonnurmella pelaavaa, fyysistä Halmstadia vastaan.

Kaudesta 2013 lähtien joukkuetta valmentaneet Roger Franzen ja Joel Cedergren ovat pitäytyneet Å;kebyn ajatusmaailmassa, joskin muokaten pelityyliä hieman suoraviivaisempaan suuntaan. Kuitenkin viime kauden kotiotteluiden saldo (12 voittoa, 2 tasapeli ja vain yksi tappio) kertoo aika pitkälle millä alustalla Giffarna viihtyy parhaiten.

Giffarnan paitaa ovat vuosien saatossa edustaneet muutama legendaarinen pelaaja, kuten 70-luvun maajoukkuevahti Ronnie Hellström sekä 90-luvun tähti Tomas Brolin. Tällä hetkellä Ruotsin maajoukkueessa entisiä Sundsvall pelaajia ovat Celticia edustava Mikael Lustig sekä Malmön paidassa Mestareiden Liigaa pelannut Emil Forsberg.

Tämän päivän joukkueen nimekkäimmät pelaajat löytyvät hyökkäyksestä, jossa pelaa maalitykki Johan Eklund sekä gambialaistaustainen Pa Dibba. Eklund on Superettanin maalikuningas ja on iskenyt joukkueelle kolmessa kaudessa peräti nelisenkymmentä maalia, Dibba nousi täydestä tuntemattomuudesta, kolmosdivarista, lähes suoraan Sundsvallin avauskokoonpanoon pari vuotta sitten ja nousi samantien koko joukkueen tähdistöön. Puolustuspään Stefan Å;lander on seuraikoni, eniten otteluita seurassa pelannut aktiivipelaaja ja virkaa tekevä kapteeni. Hän on edustanut lähes koko uransa vain Giffarnaa. Pelejä hänelle on kertynyt jo useampi sata. Myös maalivahti Tommy Naurin nauttii seurassa kulttisuosiota.

Viime kausilla eniten lehtien palstoilla ollut pelaaja, keskikenttämies ja joukkueen kapteeni Kevin Walker, siirtyi kuitenkin kauden päätteeksi Djurgå;rdeniin. Walker tuli parhaiten kuitenkin tunnetuksi voitettuaan Ruotsin Idolsin 2013.

Tunnetuin Giffarnaa edustanut suomalainen on Jukka Ikäläinen. 1980-puolivälissä seurassa pelannut Mika Sankala, puolestaan nosti Giffarnan Allsvenskaniin päävalmentajana vuonna 2007 ja Marko Tuomela toimi joukkueen kapteenina 2000-luvun alussa, pelaten nelisenkymmentä ottelua Giffarnan paidassa. Myös SJK:n valmentajana nykyään toimiva Chris Cleaver edusti GIF Sundsvallia kaudella 2006.

Seuran kannattajaryhmä on Ruotsin mittapuulla pieni, mutta sitäkin aktiivisempi ja se kantaa nimeä Patronerna. Kaudella 2005 ryhmän näyttäviä katomokoreografioita tekevä tifo-ryhmä palkittiin Ruotsin Canal+:n sponsoroimalla Kauden Paras Tifo-palkinnolla.

Seinäjoella GIF Sundsvall vierailee ensimmäistä kertaa.
GIF Sundsvall 2014 joukkuekuvassa