123 456 7890

Suomen maajoukkuerinkiinkin vuonna 2019 noussut laitapuolustaja Niko Markkula, tuntee jalkapallomaailman hyvät ja huonot puolet. SJK:ssa alkaa nyt kolmas kausi, ja erikoista tuona aikana on ollut jatkuva koronatilanne, joka on välillä pitänyt pelit tauolla ja välillä katsomot tyhjinä. Nyt valoa kuitenkin alkaa olla tuon tunnelin päässä, ja SJK:n kauteen valmistautuminen on sujunut mainiosti. Yleisökin pääsee pian tämän omin silmin paikan päällä todistamaan.

Tosi hyvin on treenikausi mennyt, ja ollaan joulukuusta lähtien menty hyvin. Toivon todella kovasti, että saataisiin myös yleisö sisään nopeasti peleihin. Mä oon semmoinen tunnepelaaja, että sytyn siitä, että peleissä on ihmisiä katsomassa. Fanit tuo oman ekstraprosentin siihen. En varmaan tekisi tätä hommaa, jos tuolla pelattaisiin vain tyhjille katsomoille, sanoo Niko Markkula.

Markkula teki jatkosopimuksen SJK:n kanssa viime marraskuussa, kun aiempi kahden vuoden sopimus tuli päätökseen. Siten seura ja kaupunki on tullut hyvin tutuksi.

Täällä on tietysti nämä fasiliteetit, jotka ovat ehdottomasti Suomen parhaat. Mutta samalla täällä on sellainen yhteisöllisyys, perhefiilis. Eikä pelkästään meidän joukkueessa, vaan kaikki keitä tässä on ympärillä. Se on mukava ollut huomata. Seinäjoella on mukavia ihmisiä. Kaupunki on pieni, mutta idyllinen, kuvailee Markkula syitä jatkaa Seinäjoella.

31-vuotias Markkula on syntynyt Jyväskylässä ja on JJK:n kasvatti, mutta pelannut urallaan JJK:n lisäksi FC Hakassa, FC Interissä ja Ruotsissa Eskilstunassa. SJK-paidassa pelejä on tähän mennessä kertynyt yhteensä 34. Koko ammattilaisurallaan Markkula on pelannut 157 Veikkausliiga-ottelua, 61 Ykkösen ottelua ja kaikissa kilpailuissa yhteensä peräti 284 ottelua. Hän on voittanut Suomen Cupin kaudella 2018 ja SM-hopeaa kaudella 2019. SJK:n kanssa Markkula voitti pronssia viime kauden päätteeksi.

Kultaa se tuossa huutaa. Se on ehdottomasti se ykköstavoite ollut jo muutaman vuoden. Kolme vuotta sitten se oli Interissä lähellä. Joten kyllä ehdottomasti, Suomen mestaruus olisi kiva voittaa. Ja jos tässä vielä on pelivuosia jäljellä, niin olisi se kiva joku ulkomaanstuntti käydä tekemässä, mutta Suomen mestaruutta en kyllä pistäisi yhtään pahaksi, kertoo Markkula omista haaveistaan, samalla virnistellen leveästi.

Kokeneena pelaajana Markkula toimii myös mentorina nuoremmille pelaajille, ja hän on mukana joukkueen sisäisessä johtoryhmässä.

Jalkapalloammattilaisuus on maailman paras ammatti, mutta samalla se on raadollinen. Eikä se ole aina helppoa pitäytyä siinä ammattilaisuudessa. Olen sen itsekin tietyssä iässä nuorempana kokenut. 
 
Nykypäivän nuorista pelaajista pitää sanoa, että he ovat satakertaa fiksumpia kuin me oltiin silloin aikanaan. Nämä nuoret mitä meillä esimerkiksi täällä SJK:ssa on, niin he ovat todella fiksuja tyyppejä. He pitävät itsestään huolta, tietävät miten pitää syödä ja miten pitää palautua. Se on hirveän suuri ero siihen, miten itse kasvoi. Se on tullut itselle oikeastaan vasta nyt vanhempana se ajatus, miten ollaan oikeasti urheilija ja mitä se vaatii. Ja näillä kilometreillä se on oikeasti pakko, sillä ei sitä muuten pystyisi joukossa vetämään. 

Mutta urheilumaailma on raaka. Ei pelkästään jalkapalloilijan elämä, vaan kaikki urheilu. Ja mitä ylemmäs menet, sitä raaempaa se on. Sinun pitää olla valmis miettimään, miten paljon haluat sitä ammattimaisuutta, ja pitää olla valmis tietyistä asioista luopumaan. 

Ammattiurheilussa paineet, loukkaantumiset ja pelko loukkaantumisista tai kykyjen riittämättömyydestä, voivat myös vaikuttaa mielenterveyteen. Suomessa vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan, jopa 40% kyselyyn vastanneista jalkapalloilijoista oli kokenut mielenterveydellisiä ongelmia uransa aikana. Yksi heistä on Markkula, joka on puhunut aiheesta avoimesti useissa haastatteluissa ja kokee siten auttavansa muita samojen asioiden kanssa painivia.

Jos en itse olisi aikoinaan tehnyt sitä puhelua, ja ottanut itseäni niskasta kiinni hakeakseni apua, en tiedä mitä sitä olisi silloin tapahtunut. Kyllä sitä aika synkkiä ajatuksia oli, mitä silloin kävi läpi, sanoo Markkula.

Ehdottomasti kun mä sen asian aikoinaan toin ulos, niin totta kai halusin, että se voi samalla auttaa jotain, joka on samassa tilassa. Silloin kun toin asian ulos, sain paljon kiitosviestejä ihmisiltä, en pelkästään urheilijoilta, joilla on ollut samanlaiset fiilikset. He sanoivat, että tämä oli se ratkaiseva asia, että he itsekin hakivat apua, Markkula kertoo.

Erilaiset mentaalivalmentajat valmistavat nykyään nuoria pelaajia urheilijan elämään, siihen vaatimustasoon ja siihen, jos loukkaantuu, että ei jää yksin. Toivon myös, että jokaisella seuralla Suomessa olisi sellainen mahdollisuus, että ennen kuin se menee siihen mun pisteeseen asti ja niihin asioihin mitä itse kävin läpi, olisi pelaajilla mahdollisuus käydä puhumassa ja hakea apua matalla kynnyksellä. Ei pidä odottaa siihen pisteeseen, että kun ollaan siellä ongelmapisteessä, Markkula jatkaa.

SJK:ssa pelaajilla on mahdollisuus Pihlajalinnan yhteistyösopimuksien kautta saada tarpeen mukaan psykiatrista sekä urheilupsykiatrista tukea. Lisäksi erityisesti nuoret akatemiapelaajat saavat mentaalivalmennusta Kuortaneen urheiluopiston kautta.

Markkula on urallaan tehnyt myös maaleja, vaikka pelipaikka onkin yleensä puolustuksessa. SJK:ssa maaleja on tullut kolme, ja koko uralla yhteensä 21. Rankkareista näistä on tullut 10.

Näyttävin maalini syntyi varmaan isoimmassa pelissä mitä olen pelannut, eli Bröndbya vastaan Eurooppa-liigassa. Olin silloin Interissä. Vasurilla takayläseen, ja se oli kyllä sellainen, että se on jäänyt elävästi mieleen. On siellä nuoruudessakin tullut varmasti niitä. Mutta toisaalta, en mä tee kuin hienoja maaleja. Eli kun mä teen, niin se on aina hieno, nauraa Markkula lopuksi.

Niko Markkula oli SJK:n kuuluttajana toimivan, entisen SJK-pelaaja Arttu Seppälän haastateltavana InstaLIVE-lähtyksessä perjantaina 18.2. Haastattelussa hän kertoi paljon lisää omasta urastaan, omista esikuvistaan, vastaili katsojien kysymyksiin sekä puhui lisää mielenterveysasioista. Pääset katsomaan kokonaisuudessaan noin tunnin pituisen haastattelun tästä linkistä.

InstaLIVE-taltioinnin katsominen ei vaadi kirjautumisia tai omaa Instagram-tiliä. Ota kuitenkin SJK:n somekanavat, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube ja TikTok seurantaasi, niin saat paljon lisää irti SJK:n tapahtumista ja pääset lähemmäksi joukkuetta.

SJK kohtaa tulevana keskiviikkona Liigacupin lohkovaiheen päätöspelissä VPS:n Wallsport Areenalla. Ottelu alkaa klo 18:00 ja sisään pääsee rajoitettu määrä yleisöä. Voimassa olevien koronarajoituksien mukaisesti ja Wallsport Areenan istumapaikkakapasiteetin perusteella, sisään saa ottaa enintään 200 katsojaa. Tästä johtuen peliin ei myydä lippuja, ja sisään pääsee ainoastaan SJK:n kauden 2022 kausikortilla. Osakas- ja seurakortit eivät myöskään käy rajoituksista johtuen. Ottelu näkyy suorana Ruutu-palvelusta. Tarkempi otteluennakko tulossa SJK:n sivuille maanantai-iltana.

Liigacupin jatkopelien arvonta on heti torstaina 24.2. ja Veikkausliiga alkaa reilun kuukauden päästä, lauantaina 2.4. Kausikortit kaudelle 2022 myynnissä Lippu.fi-kanavissa sekä SJK Storessa. SJK Store palvelee Torikeskuksella arkisin klo 9-16 ja lauantaisin klo 10-15. Löydät SJK:n kaikki tulevat ottelut SJK:n nettisivujen Otteluohjelmat-osiosta.