123 456 7890

Muurinen mielissään
Helsingin Jalkapalloklubin Suomen Mestariksi luotsannut entinen A-maajoukkueen valmentaja, Antti Muurinen, myhäili varsin tyytyväisenä saadessaan Klubin harjoitusvastustajaksi AIK:n. Ottelu pelataan helmikuun puolivälissä Seinäjoella ja samalla keikalla Klubi testaa myös Kerhon kunnon.

“Viimeksi olen Seinäjoella jalkapallon tiimoilla käynyt 1997 liigapelin muodossa. Tietenkin viime kesänäkin läpi mentiin mennessämme Pietarsaareen ja kun olin Jaron valmentaja, tuli käytyä muutenkin”, naurahtaa Muurinen kysymykseen, koska mies on viimeksi käynyt Etelä-Pohjanmaan pääkaupungissa.

Helmikuussa siis tie tuo Seinäjoelle. Koko kevään HJK pelaa kuitenkin liigacupin lisäksi pääasiassa vain kansainvälisiä treenipelejä, eli siinä mielessä Kerho ja kannattajat ovat etuoikeutetussa asemassa saadessaan mestarit areenaan.

“Näillä näkymin pelaamme vähintään seitsemän kansainvälistä harjoitusottelua ennen kauden alkua. Tammikuun puolivälissä osallistumme Moskovassa 16 joukkueen turnaukseen, jossa on todella kova taso. Sieltä pelejä tulee joka tapauksessa kolme, mutta parhaassa tapauksessa jopa viisi. Sitten on tämä AIK -matsi ja maaliskuussa Espanjassa saamme vielä kolme kovaa kansainvälistä ottelua”, kertoo Muurinen joukkueensa ohjelmasta.

Vaikka neljä Suomen Mestaruutta valmentajana voittaneen Muurisen CV on eittämättä suomalaisen mittapuun mukaan mallikas, mies saa tämän tästä lokaa niskaansa mediassa. Tuskin kukaan moista pommitusta ihan hyvillä mielin kuuntelee, mutta Muuriselta löytyi tähänkin asiaan melko selkeä näkemys…

“Joku viisas on joskus sanonut, että kannattaa tehdä vain niitä asioita, joihin itse pystyy vaikuttamaan. Ei median kanssa kannata sotia. Tietenkin tuo mestaruus maistui mukavalle ja onhan se sellainen osoitus onnistumisesta aina”, Muurinen selvittää.

Muurinen saa Moskovan, Seinäjoen ja Espanjan, sekä liigacupin otteluiden jälkeen tulevana suvena johtaa joukkonsa myös Euroopan kentille Mestarien liigan karsintoihin. Suomalaisjoukkueiden otteet viime aikoina Euroopassa eivät ole saaneet muutamaa liian harvaa poikkeusta lukuun ottamatta aikaa mitään sen suurempia tunnekuohuja. Menestymättömyyteen löytyy toki paljonkin syitä. Yksi niistä on varmasti raha. Tai oikeammin sen puute. Ihan vertailukohtana voi todeta, että siinä missä HJK:n budjetti kieppuu 2-3 miljoonan uron välissä, on AIK:lla käytössään vuositasolla 18 miljoonaa ja SJK:lla muhkeat reilut 120 000 .

“Isompi kysymys on juuri tuo talouspuolen heijastus tekemisiin. Ei ole mahdollista hakea tosissaan menestystä Euroopan kentillä, jos tavoite on samaan aikaan myydä pelaajia taloudellisen tasapainon säilyttämiseksi. Monet seurat ovat jatkossakin todella tiukoilla ja silloin menestyminen Euroopassa on kyllä melko vaikeaa, koska kaiken on osuttava kohdalleen, jos puhutaan jatkopaikoista ja lohkovaiheeseen pääsemisestä”, täydentää Muurinen.

Lisäraha tarkoittaa usein lisää pelaajia valmentajan käyttöön. Herkkua ei ole siinä mielessä olla Muurisenkaan housuissa, sillä Klubin pelaajavahvuus on 16 kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahti, joka pitää sisällään kolme Klubi 04:stä nostettua nuorta pelaajaa.

“Näillä mennään. Näin ilmoitti seuran omistajatahoon kuuluva Olli-Pekka Lyytikäinen“, Muurinen kuittaa tilanteen, joka ei kateeksi käy.

Toisaalta vuodesta toiseen Klubi on tehnyt kaappauksia kesken kaudenkin, eli siinä mielessä ei kannata vielä olla ihan vakuuttunut siitä, että Muurinen joutuisi koko kauden voimistelemaan noin kapealla ryhmällä.

Helmikuun puolivälissä sitten nähdään, millaisen joukkueen Muurinen Seinäjoelle tuo. Varmaa on, että laatua löytyy, vaikka määrää ei nyt olekaan paljon.