123 456 7890

Seinäjoella hyvin viihtyvä, SJK:n 26-vuotias Matej Hradecky, on urheilija- ja jalkapalloperheen nuorimmainen. Tarkemmin Hradecky on kotoisin Turusta ja vanhemmat sekä vanhin veljeksistä on alunperin syntynyt Slovakiassa, mutta muuttanut Suomen Turkuun. Perhe tuli Suomeen isän lentopalloammattilaisuuden kautta. Lapsuutensa Matej vietti Turun Runosmäessä, mistä löytyy paikallisen hiekkakentän kupeessa olevasta urheiluvälinevajasta jopa graffiti, missä on kaikki kolme perheen futisammattilaiseksi päätynyttä poikaa. Siellä, ja myöhemmin TPS:n paidassa alkoi myös Matej’n oma jalkapalloura.

Nunnavuoren kenttä Runosmäessä. Aloitin Runosmäen Nappuloissa ja siitä sitten eteenpäin. 20 vuotta on nyt mennyt. Futiksen aloittaminen oli siellä aika luonnollista, kun molemmat isoveljet pelasivat. Pelattiin ensin kuitenkin aika lailla kaikkia lajeja, mutta jalkapallo vei mennessään. Pihapelit meidän kolmen veljeksemme kesken oli aika kovia. Itse pienimpänä jouduin monesti juosta pihapeleistä itkien kotiin, naurahtaa Matej Hradecky muistellessaan.

SJK:ssa veljeksistä on Matej’n lisäksi pelannut myös keskimmäinen veli Tomas, joka pelasi viime kaudella Pargas IF:ssa, Ykköseen nousseessa joukkueessa. Jos Tomas jatkaa Paraisilla alkavalla kaudella, voidaan myös Tomas nähdä taas OmaSp Stadionilla, kun SJK Akatemia pelaa Ykkösessä. Vanhin veli Lukas, on tuttu kaikille Suomen A-maajoukkueen ja Saksan Bundesliigajoukkue Leverkusenin ykkösmaalivahtina.

Tässä jutussa ei puhuta kuitenkaan Matej’n perheestä ja hänen veljistään, vaan keskitytään mieheen itseensä, joka on jo kokenut Veikkausliigapelaaja, yli sadalla liigapelillään. Niitä hän on pelannut eniten SJK:ssa ja sen lisäksi TPS:ssa ja Helsingin IFK:ssa. Kaikki kilpailut mukaan lukien pelejä on eniten kuitenkin TPS:ssa, yli 80, ja SJK:ssa yli 60.

Hradecky on edustanut myös Suomea poika- ja nuorisomaajoukkueissa sekä A-maajoukkueessa. A-maajoukkuedebyytti tuli Islantia vastaan tammikuussa 2016.

Pelasin aiemmin samana vuonna Suomen U21-maajoukkueen paidassa OmaSp Stadionilla Saksaa vastaan, jostain syystä oikealla laidalla Serge Gnabrya vastaan. Siinä tuli aika kiire mulle ja laitapuolustajana tuolloin pelanneelle Dani Hatakalle, naurahtaa Matej Hradecky jälleen.

OmaSp Stadionilla 2016 pelattu Suomi U21- Saksa U21 EM-karsintaottelu päättyi Saksan 0-1 voittoon. Saksan joukkueessa pelasi tuolloin nykyisistä supertähdistä Gnabryn lisäksi muun muassa Timo Werner.

Aika monta Bundesliigapelaajaa sielä oli. Se oli kyllä hieno kokemus. 

Suomen paidan pukeminen on ollut mulle aina kunnia-asia ja nyt kun Suomi on saanut menestystäkin, niin on ollut hienoa katsoa niitä pelejä, Hradecky jatkaa.

Veikkausliigassa Hradecky teki debyytin TPS:n paidassa vain 17-vuotiaana kaudella 2012 ja ensimmäinen varsinainen läpimurtokausi oli Ykkösen kausi 2015, jolloin Hradecky pelasi suuressa roolissa 21 ottelua ja teki niissä neljä maalia. Tuon jälkeen hän siirtyi SJK-paitaan kaudeksi 2016.

Suomen cupin voitto SJK:n kanssa, oli ensimmäinen merkittävä asia itselleni futaajana. Koska pelasin paljon siinä kilpailussa. Samoin uran ensimmäinen Veikkausliigamaali OmaSp Stadionin avausottelussa, 6000 katsojan edessä HJK:ta vastaan. Se oli tosi hieno tapahtuma. Sitten Mestareiden Liigan karsinnoissa BATE Borisovia vastaan pääsi aika kovaan kouluun. Varsinkin se vieraspeli oli kova paikka. Se oli kova joukkue silloin, oli pelannut edellisenä kautena Mestareiden liigan lohkovaiheessa, Hradecky muistelee.

Alkutalvella 2017 Hradecky kuitenkin loukkaantui ikävästi Suomen cupin ottelussa MuSaa vastaan Wallsport Areenalla, ja koko kausi 2017 sekä osa kaudesta 2018 jäi häneltä väliin. Hradecky palasi tuolloin SJK:sta Turkuun TPS:n riveihin.

Aikoinaan oli todella vaikea päätös silloin sen loukkaantumisen jälkeen päättää, että en jatka täällä, vaan lähdin kotiin Turkuun kuntouttamaan itseäni, kertoo Hradecky.

Mulla on kuitenkin aina ollut hyvä olla täällä. Olen tykännyt tästä ympäristöstä. Täällä on kaikki mitä futari tarvitsee, ja se antaa kaikki edellytykset uralle mitä tarvitaan. Viihdyn täällä mainiosti. Ei se ihan sattumaa ole, että olen täällä nyt kolmatta kertaa, sanoo Hradecky, joka palasi tänä talvena jo toista kertaa SJK-paitaan.

Ensimmäinen paluu nähtiin kaudella 2020, kun Hradecky teki vuoden sopimuksen Jani Honkavaaran ja kakkosvalmentajana tuolloin olleen Joaquín ”Kiny” Gómezin valmentamaan SJK:n joukkueeseen. Gómez siirtyi päävalmentajaksi Helsingin IFK:hon kaudeksi 2021 ja Hradecky seurasi häntä sinne. Tuota ennen valmentajakaksikko valitsi hänet kauden 2020 pelaajaksi.

Kinyn tänne tulo vaikutti kyllä aika paljonkin tänne paluuseen. Hän tietää mitä hän haluaa minulta ja minä tiedän sen myös. Meillä on hyvä suhde. IFK:ssa rooli puolustuksessa oli alun perin vähän outo, mutta siihen on nopeasti tottunut ja se tuntuu jo nyt hyvältä, kertoo Hradecky.

Aika kovaa on menty harjoituksissa, ja jengi alkaa tuntea toisiaan sekä löytämään kemioita. Vaikka aika alussa vielä ollaan, niin todella hyvältä alkaa näyttämään kyllä jo nyt. 

Ja jos me jatkamme tällä tasolla treenaamista, ja voitetaan heti alusta alkaen pelejä, niin näen meidän mahdollisuutemme tällä kaudella kovina. Europeleissä sitten nähdään, missä maailmalla mennään, ja ne ovat aina myös kaikille pelaajille näytön paikkoja, sanoo Hradecky.

Hradecky kirjoitti SJK:n kanssa viime syksynä kahden vuoden pelaajasopimuksen. Uralla on vielä halua päästä pelaamaan myös ulkomailla, mutta nyt SJK-pesti on mielessä tärkeimpänä.

Hradecky oli SJK:n InstaLIVE-ohjelman vieraana perjantaina 21. tammikuuta ja vastaili siellä katsojien lähettämiin kysymyksiin. Samalla tehtiin tämä haastattelu. Koko tuon InstaLIVE-lähetyksen taltion pääsee katsomaan tästä linkistä.

SJK aloittaa Liigacupin ensi lauantaina AC Oulua vastaan kotipelillä Wallsport Areenalla. Ottelu pelataan ilman yleisöä, mutta se näkyy suorana Ruutu-palvelusta. Avauspotku on klo 14:45.

Kausikortit kaudelle 2022 myynnissä Lippu.fi-kanavissa, sekä Torikeskuksen SJK Storessa. SJK Store palvelee arkisin klo 9-16 ja lauantaisin klo 10-15.