123 456 7890

Kuorevedellä syntynyt, mutta Hämeenlinnassa kasvanut puolustaja Martti Haukioja, on ehtinyt 22 ikävuoden aikana pelaamaan Veikkausliigaa Ilveksen, VPS:n ja FC Interin paidassa, sekä käymään Italian Chievo Veronassa. Suomen poika- ja nuorten maajoukkuepelejä on kertynyt reilut parikymmentä ja Veikkausliigassa otteluita on koossa jo yli kuusi kymmentä. Haukioja teki viime vuoden marraskuussa SJK:n kanssa kahden vuoden pelaajasopimuksen ja siirtyi FC Interistä SJK-paitaan. 

Mulle jalkapallossa tärkeintä on kenties voittaminen. Ja jalkapallo on itselleni kaikki tällä hetkellä. Elän jalkapalloa 24/7. En koe, että saan muusta elämästä mitään sellaista fiilistä, mitä saan esimerkiksi voittamisesta tai onnistumisesta jalkapallokentällä. Sitä on oppinut arvostamaan, sillä se ei ole itsestään selvä asia, kuvailee Martti Haukioja suhdettaan jalkapalloon. 

En ole koskaan kokenut, että jalkapalloa varten pitää jostain kaivaa lisää voimavaroja tai motivaatiota. Teen sitä mistä tykkään ja se itsessään on voimavara, jopa vapaa-ajallaan jalkapalloa intohimoisesti seuraava Haukioja jatkaa. 

Puolustajana pelaava Haukioja kokee olevansa Hämeenlinnan Jalkapalloseuran ja Ilveksen kasvatti, sillä hän siirtyi Ilveksen junioreihin jo 12-vuotiaana. 

Kuorevedellä en tosiaan ehtinyt asua kuin pari elämäni ensimmäistä kuukautta, ja sieltä muutettiin ensin Turkuun ja sitten päiväkoti-ikäisenä Hämeenlinnaan. Halusin itseasiassa jo nelivuotiaana aloittaa jalkapallon Turussa, mutta lopulta aloitin jalkapallon vasta Hämeenlinnassa HJS:n junioreissa. Sillä tiellä edelleen, sanoo Haukioja. 

– Ilveksessä aloitin 12-vuotiaana, ja sinne kuljettiin aluksi omien vanhempien, sekä pelikaveri Santeri Steniuksen vanhempien kyydillä. Kolmisen vuotta aika lailla päivittäin Hämeenlinna-Tampere-Hämeenlinna-väliä. Eli se oli aika rajua. 

Haukioja teki ensimmäisen ammattilaissopimuksen Ilveksen kanssa kaudeksi 2016 ja teki saman vuoden elokuussa debyyttinsä PK-35 Vantaata vastaan vain 16-vuotiaana. Ja heti uran toinen peli Veikkausliigassa tuli juuri kesäkuussa valmistuneella OmaSp Stadionilla SJK:a vastaan. SJK voitti ottelun 4–0 luvuin. 

Se oli ihan niitä ensimmäisiä otteluita OmaSp Stadionilla mitä siellä pelattiin. 30 minuuttia pelasin ottelussa, ja ihan hyviä muistoja siitä jäi. Seuraavana päivänä taisi olla Aamulehdessä iso juttu, missä olin kuvassa ja kuvatekstinä, että ”Haukioja sai ihailla maisemia”, eli se oli vähän sitä se pelaaminen siinä vaiheessa vielä, Haukioja nauraa. 

Täytyy kuitenkin antaa isot kiitokset Ilvestä silloin valmentaneelle Jarkko Wissille siitä rohkeudesta antaa minulle vasta 16-vuotiaana debyytti joukkueessa. Hän on muutenkin uraani yksi eniten vaikuttaneita valmentajia. 

Pelejä Veikkausliigassa kahdella kaudella tuli kokoon vain yhdeksän, mutta se on aika hyvin 16–17-vuotiaalle puolustajalle. Ilveksestä Haukioja kävi myös lainasopimuksilla pelaamassa FC Jazzissa ja JJK:ssa, sekä varsin mielenkiintoisella reissulla Italian pääsarjassa tuolloin pelanneen Chievo Veronan riveissä. Italian kausi osui vuosille 2017–2018 ja Haukioja pelasi siellä Italian alle 19-vuotiaiden pääsarja Primaveraa. 

Kävin siellä ensin puolentoista viikon testillä heinäkuussa 2017. Se meni sen verran hyvin, että he sitten halusivat minut sinne. Siitä meni noin kuukausi sitten seurojen kesken, kun he puivat siirron ehtoja. Lopulta mulle ilmoitettiin, jonkun treenipäivän päätteeksi, että sulla on lento huomisaamuksi klo 6:00, ja sä muutat Italiaan. Siinä lyötiin koko elämä kahteen kassiin ja koneeseen, mutta kaiken lisäksi nämä kaksi kassia ei sitten edes päätynyt Italiaan. Olin kaksi viikkoa pelkällä selkärepulla, kunnes loput kamat tuli perässä, nauraa Haukioja siirtoa muistellessa. 

Italiaa en puhunut, ja siellä valmentajat puhuivat vain Italiaa. Onneksi siellä oli samaan aikaan Perparim Hetemaj, ja jos oli jotain semmoista palautetta valmentajilta, mitä ei viittomakielellä selvitetty, niin Perpa tuli vetämään hihasta ja kertomaan mitä valmentaja minulta oikeasti haluaa. Hän auttoi todella paljon siinä, että oli helpompi olla siellä. Seuran työntekijöistä ehkä kolme tai neljä puhui englantia. 

Primaverassa pääsi pelaamaan kovia äijiä vastaan, muun muassa Juventuksessa nykyään pelaava Dejan Kulusevski oli vastassa tuolloin, muistelee Haukioja. 

Italian lainasopimus kesti kauden verran, ja Haukioja palasi takaisin Ilvekseen ja sieltä lainasopimuksella Ykkösessä pelanneen JJK:n riveihin loppukaudeksi 2018. Sopimus Ilveksen kanssa päättyi tuohon kauteen ja uusi sopimus syntyi kaudeksi 2019 Veikkausliigan VPS:n riveihin. VPS:ssä Haukioja pääsi pelaamaan säännöllisesti. Pelejä tuli kasaan kaikissa kilpailuissa yhteensä 25 ja hän nousi mukaan Suomen U21-maajoukkueeseen. VPS kuitenkin tippui Veikkausliigasta kauden 2019 päätteeksi ja Haukioja halusi jatkaa liigassa. Uusi koti löytyi Turusta FC Interistä kahden vuoden sopimuksella. FC Interissä Haukioja teki läpimurtonsa Veikkausliigan eliittipelaajien joukkoon. Pelejä tuli yli viisi kymmentä ja maalejakin puolustajalle mukavasti viisi kappaletta. 

Ikimuistoisin maali on varmasti se Helsingin IFK:ta vastaan tullut viime kaudella. Tulin vaihdosta sisään 86.minuutilla ja tein maalin koko kentän läpi juoksemalla 58.minuutilla. Ei sitä meinannut itsekään käsittää ja tuuletus oli sen mukainen. Siinä oli IFK:lla joku erikoistilanne, ja sain pallon omalla puoliskolla. Ja kun vauhtiin pääsi, niin menin sitten loppuun asti, kertaa Haukioja yhtä viime kauden maaliaan Inter-paidassa. 

Interissä pääsin esittämään itsestäni oikeastaan ensimmäistä kertaa niitä puolia, joita haluan tuoda itsestäni kentällä esille. Eli olla jopa ehkä ratkaisija välillä. 

VPS-siirto oli itselleni aikoinaan erinomainen, kun pääsi Ilveksen junnuna pois omalta mukavuusalueeltaan ja toiseen Veikkausliigaseuraan. Se kehitti minua paljon. Siitä jäi kuitenkin vähän hampaankoloon harmittamaan, kuinka se kausi sitten loppui tippumiseen. Muistelisin, että pelasin 19 Veikkausliiga-ottelua siellä, ja en muista, että minulla olisi yhtään voittoa VPS:n kanssa, harmittelee Haukioja. 

Pääsin kuitenkin silloin Suomen U21-maajoukkueeseen ja siellä Juha Malisen kanssa käytiin silloin semmoinen kasvatuskeskustelu, sillä olin silloin vähän ujo ja hiljainen ennen sitä. Sen jälkeen kaivettiin itsestä sitten persoonaa esiin. Juha kaivoi minusta rautalapiolla ulos vähän rennomman kaverin, joka olen nyt, Haukioja sanoo, Malista kiitellen. 

Suomen U21-maajoukkueen valmennuksessa oli tuolloin mukana myös nykyinen SJK-päävalmentaja Joaquín Gómez, joka vaikutti paljon osaltaan Haukiojan siirtoon SJK-paitaan viime kauden päätteeksi. 

Siinä vaiheessa, kun tein ratkaisuja omasta tulevaisuudesta, oli Interin yllä paljon kysymysmerkkejä. Valmentaja siellä vaihtui, pelaajat olivat paljon vaihtumassa ja muuta epävarmuutta. Minulla oli sitten muutamia muita vaihtoehtoja. Juttelin paljon Kinyn (Gómez) ja Richie Dormanin kanssa, ja kaikki vaikutti silloin heti siltä, että tämä on paras paikka mulle ehdottomasti. Ja nyt kun ollaan joulukuu ja tammikuun alku treenattu yhdessä, niin ei ole muuta kuin vain vahvistunut se ajatus, kertoo Haukioja. 

Meillä oli Kinyn kanssa helppo aloittaa se yhteys, kun molemmat tunsivat toisensa entuudestaan ja hän tiesi millainen minä olen. Ja tiesin, millainen hän on; vaativa valmentaja, jolla on paljon intohimoa. Se antaa eväät sille, että pystyn pelaamaan paremmin ja hän pystyy antamaan paljon pelaajille. 

Tämä alku on maistunut itselleni oikein hyvin. Kovaa ollaan treenattu, ja tehty kentällä sellaisia asioita, jotka vie meitä eteenpäin. 

SJK sijoittui viime kaudella kolmanneksi, mutta olisi se aika mukava voittaa vaikkapa Suomen mestaruus täällä, päättää Haukioja.

Martti Haukioja oli vieraana SJK:n InstaLIVE-lähetyksessä perjantaina, johon seuraajat saivat lähettää kysymyksiä livenä ja samalla tehtiin tämä haastattelu. Voit katsoa koko tunnin mittaisen livelähetyksen jälkikäteen tallenteena tästä linkistä.

SJK pelaa seuraavan harjoitusottelun ensi lauantaina 22.1. klo 11:45, kun se kohtaa Viron pääsarjassa viime kaudella kolmanneksi tulleen Paide Linnameeskondin. Ottelu pelataan Wallsport Areenalla ilman yleisöä, voimassa olevista koronarajoituksista johtuen. SJK pyrkii järjestämään pelistä livestreamin, mutta tätä kirjoitettaessa tuo ei ole vielä varmaa. SJK tiedottaa lisää ottelusta ja mahdollisesta striimistä nettisivuillaan lähempänä ottelua. Liigacup alkaa 29.1. ja silloin SJK:n on tarkoitus kohdata AC Oulu Wallsport Areenalla. Kaikki Liigacupin ottelut näkyy suorina lähetyksinä Ruutu-palvelusta. 

Kausikortit kaudelle 2022 myynnissä SJK Storessa Torikeskuksella sekä Lippu.fi-kanavissa. SJK Store palvelee maanantaista 17.1. alkaen joka arkipäivä klo 9 – 16 ja lauantaisin klo 10-15.