123 456 7890

SJK:n maalivahtivalmentajana toimii entinen huippumaalivahti Luis Fernando da Silva, joka tunnetaan ystävien kesken lempinimellä Luffe.

Vastaan SJK:n edustusjoukkueen ja Ykkösessä pelaavan SJK Akatemian lisäksi myös A-junioreiden maalivahtivalmennuksesta. Jari Kujala on sitten B-junioreiden maalivahtivalmentaja. Jarin kanssa suunnitellaan yhdessä nuorten maalivahtien tulevaisuutta. Ensi kaudella on tarkoitus osallistua myös nyt aloittavien SJK:n tyttöjen joukkueiden maalivahtivalmennukseen. Toistaiseksi ei ole vielä aika riittänyt maalivahtivalmentajien kouluttamiseen, mutta vanhempana voisin tehdä sitäkin, kertoo Luis Fernando.

Nautin maalivahtien valmentamisesta. Mielestäni maalivahtivalmennus on aktiivisempaa kuin vaikkapa päävalmentajana toimiminen. Edelleen treeneissä tulee paljon heittoja ja keskityksiä, joten pitää pysyä myös itse fyysisesti hyvässä kunnossa. Oman peliuran jälkeen tuntui, että tämä oli ainut oikea ratkaisu jatkaa lajin ja oman intohimon parissa. Olen tosi tyytyväinen, että sain SJK:ssa tämän mahdollisuuden, Luffe jatkaa.

SJK:ssa luotetaan valmennusosaamisen ja -tietämyksen lisäksi videovalmennukseen ja -analytiikkaan, josta puolestaan vastaa SJK:ssa Rain Nappir. Video on myös tärkeä osa maalivahtien valmennusta, ja jokainen minuutti sekä hetki peleissä ja harjoituksissa kuvataan, sekä analysoidaan pelaajan ja maalivahtivalmentajan kesken. Lisäksi Nappir tekee tulevien vastustajien maalivahdeista analyysin päävalmentajalle muun taktisen raportin yhteydessä.

Käytämme paljon videoita. Välillä kuvaan niitä itse ja välillä käytetään Rainin kuvaamaa materiaalia. Varsinkin pelien jälkeen käydään maalivahtien kanssa tilanteita läpi, mitä hyvää ja mitä kehitettävää niissä oli, Luis Fernando kertoo.

Urallaan Viron maajoukkueissakin työskennellyt Rain Nappir, tarkkailee SJK:lle vastustajia ja joukkueen omaa peliä, sekä toimittaa tärkeää kuvamateriaalia niin pelaajien kuin valmentajien käyttöön. SJK:ssa käytetään Spiideo-kamerajärjestelmää, jonka avulla valmentajat saavat videoanalyytikolta jo pelin aikana eri kuvakulmia ja zoomauksia kriittisistä tilanteista.

Yleensä katson vastustajilta vähintään kolme ottelua ennen seuraava kohtaamista ja koostan niistä valmentajille analyysin, jota käymme videopalaverissa läpi. Maalivahtien osalta seuraan sitä, että miten he avaavat peliä, tai ovatko he erityisen hyviä pelaamaan jalalla palloa. Puolustamisen osalta seuraan esimerkiksi miten he tulevat ulos keskitystilanteissa, kertoo Rain Nappir.

Tarvittaessa pidämme yhdessä Luffen kanssa videopalaverin myös omien maalivahtien kanssa. Luffe tekee kuitenkin tarkemmat videoanalyysit maalivahtien pelaamisesta ja arvioi myös heille vastustajien rangaistuspotkut ja muut sellaiset asiat. Minä seuraan enemmänkin vastustajasta pelaajia, jotka laukovat usein tai pyrkivät aktiivisesti maalipaikoille, jatkaa Nappir.

Yleisesti, meillä on kerättynä kaikista vastustajista dataa, joissa on tiedot siitä, miten heidän parhaat pelaajat yleensä pyrkivät vetopaikoille, mistä laukaukset lähtevät, ja kuinka pelaajat pyrkivät 1 vs. 1 tilanteissa hakemaan vetopaikkaa. Samalla pidämme tietenkin tilastoja siitä, miten vastustajat haavoittavat heidän puolustustaan, Nappir kertoo.

Luis Fernandon lähimmät valmennettavat ovat edustusjoukkueen maalivahtikaksikko Jesse Öst ja Walter Viitala sekä SJK Akatemian joukkueissa pelaavat Mehdi El Moutacim, Teppo Marttinen, William Rosenlöf, Niilo Peräaho, Aleksi Luoma ja Topi Säilynoja. Nuoremmat maalivahtilupaukset, kuten Saku Kankaanpää, Antti Latva-Kivistö ja Konsta Jylhä, kuuluvat Jari Kujalan alaisuuteen.

Kokonaisuutena maalivahtitilanne on hyvä ja tulevaisuuskin lupaava. Mutta paljon riippuu myös siitä, missä esimerkiksi akatemian joukkueet pelaavat ensi kaudella. Teppo on täällä vain lainalla ja nuorilla pelaajilla voi olla opiskeluja edessään, Luis Fernando arvioi.

Kilpailutilanne maalivahtien kesken on kuitenkin nyt hyvä. Meillä on kaksi hyvää maalivahtia niin edustuksessa kuin akatemiassa, joiden täytyy jokaisessa treeneissä ja peleissä näyttää osaamistaan. Jesse ja Wade ovat molemmat aikuisia ja ymmärtävät kilpailutilanteen. Mielestäni on myös hyvä, että kumpikaan ei halua olla penkillä, ja he tekevät tosissaan töitä sen eteen että pääsee pelaamaan. Sama homma akatemiassa Mehdin ja Tepon välillä. Pelipaikka tulee ansaita treeneissä, päättää Luis Fernando.

Luffe onnistui itse urallaan maalivahdille harvinaisesti maalinteossa ja hänen avauspotkunsa olivat lähes legendaarisen tarkkoja. Niitä oppeja hän vie eteenpäin nyt omille valmennettavilleen. Maalinteossa on onnistunut urallaan myös SJK:n nykyinen maalivahti Jesse Öst, kaudella 2016 kun hän pelasi Ruotsin Degerforssissa. SJK:ta kaudesta 2018 lähtien edustanut Öst ja täksi kaudeksi mukaan Norjan Sandefjordista liittynyt Walter Viitala, muodostavat kivikovan maalivahtikaksikon, joista kumpaankin voi luottaa avauskokoonpanoa valittaessa.

Kilpailutilanne on kova, mistä minä tykkään. Olen tottunut siihen koska minä ja Aksalu kilpailtiin kaksi vuotta putkeen. Kun kilpailu on näin kovaa niin täytyy olla parhaillaan koko ajan. Jokaiset treenit ja pelit täytyy vetää hyvin että saa jatkaa maalissa. Minulla ja Wadella on samanlainen tilanne kuin minulla ja Aksalulla oli. Jos tulokset ja peli menee hyvin niin ei vaihdeta maalivahtia. Onneksi molemmat olemme fiksuja ja tiedetään tilanne. Yritetään auttaa ja tsempata toisiamme, kertoo Jesse Öst.

Tietenkin kilpailutilanne on aina kehittävä ja se laittaa yrittämään aina enemmän. Se on ihan peruskauraa ollut jo ihan tuolta maailmalta, joten siihen on tottunut, sanoo Walter Viitala.

On ollut hienoa pelata SJK:n paidassa. Tietenkin se pelimäärä mitä olen pelannut, on ollut kaltaiselleni kilpailijaluonteelle pettymys. Mutta sellaista tämä on ja toivottavasti pystyn näyttämään, että olen peliminuuttien arvoinen, Viitala jatkaa.

Tällä kaudella 29-vuotias Öst on tosiaan pelannut kaksikosta hieman enemmän, Veikkausliigassa 11 ottelua, kun 28-vuotias Viitala on pelannut 6 Veikkausliigan ottelua.

Ne pelit mitä olen pelannut, niin ovat menneet mielestäni mainiosti ja omalta osaltani olen ollut tyytyväinen. Sitä kautta olisi tietenkin odottanut, että olisi tullut peliminuutteja vielä jopa enemmän, mutta katsotaan miten tämä loppukausi tästä kääntyy. Kovat on halut näyttää ja auttaa joukkuetta. Uskon ainakin, että pystyn auttamaan joukkuetta, Viitala jatkaa.

Luffe on molempien valmentajana, mutta pidempi kokemus hänen kanssaan työskentelystä on Östillä.

Minulla on ollut Luffe maalivahtivalmentajana kohta kolme vuotta. Hän on todella pätevä valmentaja ja loistava tyyppi. Hän vetää meille aika usein rankkoja treenejä, mistä minä tykkään. Monet luulee, että me maalivahdit vaan seisotaan maalissa, mutta se on kyllä ihan toista, nauraa Öst.

Käytän aika paljon omaa aikaa jalkapallon katsomiseen. Katson melkein kaikki Veikkausliigan pelit. Samalla kun katson pelejä niin scouttaan joukkueitten taktiikoita ja tottakai pelaajia. Se auttaa todella paljon omaan pelaamiseen, kun tietää miten vastustajat pelaa. Katson myöskin meidän omia pelejä ja miten itse olen pelannut. Kaikki hyvät asiat mitä olen tehnyt peleissä ja myöskin huonot jutut. Niistä yritän ottaa oppia, ettei tapahdu samoja juttuja uudestaan, Öst sanoo.

Yleensä vastustajia analysoidaan palavereissa, joissa koko joukkue on mukana. Luffen kanssa sitten katsotaan vielä joitain pätkiä. Enemmän kuitenkin omatoimisesti analysoin pelaamistani, sillä tykkään siitä, jatkaa Viitala.

Haluaisin tähän vielä kehua Luffen vetoja ja tatsia. Hänellä on meidän joukkueen helposti parhaat potkut. Mutta sen te varmaan kaikki tiedättekin jo, sanoo Öst vielä lopuksi.

Tiitus Lehtinen ja Luis Fernando, kuva Juha Tamminen.