123 456 7890

SJK matkustaa Savon sydämeen Kuopioon, jossa se kohtaa lauantaina klo 15:00 KuPS:n. Ottelu näkyy Seinäjoella suorana ja ilmaiseksi OmaSp Stadionin Kisakatsomossa, Carlsberg Sports Barissa. Ovet siellä aukeavat klo 14:00. Kotikoneilta ottelua voi seurata maksullisten Ruutu+:n ja ISTV:n palveluiden kautta.

KuPS on tällä hetkellä sarjassa neljäntenä, tasapisteissä viidentenä olevan FC Hongan kanssa. KuPS:lla tosin on europeleihin valmistautumisen vuoksi jo pelattuna kaksi peliä enemmän kuin vaikkapa SJK:lla tai Hongalla ja kolmantena pisteen päässä olevalla FC Lahdella.

SJK puolestaan on kolmanneksi viimeisenä, sijalla kymmenen, vain kahden pisteen päässä viimeisenä olevasta TPS:sta. Kerhoa on koeteltu viime aikoina kovalla kädellä, kun pelit ovat olleet tasaisia tai SJK on saattanut olla jopa niskan päällä, mutta omat virheet ovat vieneet pisteet mennessään. Joukkueella on tottakai peiliin katsomisen paikka, mutta samalla kaikki näkevät kuinka helposti pelaajien päät painuvat alas takaiskujen jälkeen. Jostain pitäisi löytyä rutkasti lisää itseluottamusta ja parhaiten sitä saisi parilla hyvällä voitolla.

– Jokaisella on tietenkin omat mielipiteensä tähän tilanteeseen, missä olemme. Tappiot eivät tietenkään ole kenenkään itseluottamukselle hyväksi. Mutta toisaalta, me olemme joukkue ja jalkapalllossa tämmöisiä hetkiä joskus tulee ja sinun täytyy olla tarpeeksi vahva käsitelläksesi se. Sinun täytyy oppia miten nouset takaisin kun olet kaatunut, sanoo SJK:n päävalmentaja Alexei Eremenko.

– Edellisessä pelissä näytimme itseluottamusta nousemalla takaisin tasoihin, mutta sitten tuli se toinen osuma aivan lopussa. Pelaajien täytyy pystyä käsittelemään nämä ja tiedän että he näin myös tekevät. Jalkapallomaailma on tälläistä. Mitä esimerkiksi saksalaisten pitäisi nyt tehdä, kun he tippuivat jatkosta MM-kisoissa? Meidän täytyy käsitellä tappio ja palata takaisin työn pariin. Voittaa taas otteluita ja jättää menneet taakseen. Pelaajien täytyy oppia tästä ja ottaa kaikki oppi vastaan. Me anaysoimme pelit ja sen jälkeen menemme eteenpäin seuraavaan otteluun ja taas sitä seuraavaan. Puhdistamme mielemme ja palaamme tuorein mielin takaisin peliin, jatkaa Eremenko.

– Meillä on tullut nyt pelaajia takaisin, mutta osa heistä on tietenkin hyvin erilaisessa pelikunnossa vielä tällä hetkellä. KuPS on hyvä joukkue, mutta luulen että viime tulokset eivät ole heillä olleet aivan sitä mitä he ovat odottaneet. Heillä on myös ollut heidän omat hyvät ja huonot hetkensä. Me menemme sinne sellaisella ajatuksella, että haemme sieltä täydet pisteet. Se miten me sen teemme, on toinen asia. KuPS on vahva joukkue vastahyökkäyksissä, joten meidän täytyy olla tarkkana näiden kanssa. Heidän itseluottamuksensa saattaa kenties tällä hetkellä olla hieman parempi kuin meillä, mutta lauantaina näemme miten tämä asia on, päättää Eremenko.

Myös SJK:n kapteeni on Eremenkon kanssa samoilla linjoilla itseluottamuksen suhteen.

– Jokaisen pelaajan täytyy saada itse oma itseluottamuksensa takaisin. Tämä on mielestäni sellainen juttu, että se pitää lähteä itsestä ja kukaan muu ei siinä voi auttaa. Kyllä nämä tappiot harmittaa ja meidän sarjatilanne on sellainen, että jokainen tappio vie meitä lähemmäksi putoajan paikkaa. Tässä tilanteessa jokainen piste auttaa meitä todella paljon, sanoo SJK:n kapteeni ja maalivahti Mihkel Aksalu.

– Kausi on pitkä sanoo monet, mutta aina sitä puhutaan että kausi on pitkä, mutta yhtäkkiä se kausi onkin loppunut ja se on siinä. Eli kyllä tämä pitää saada nopeasti katkaistuksi. Tämä ei voi jatkua näin. Toisaalta on hyvä että pelejä tulee tällä hetkellä nopealla tahdilla ja meillä ei tule pitkää taukoa miettiä näitä, Aksalu jatkaa.

– KuPS on näyttänyt viime vuosina, että se ei ole sattumaa että he ovat kärkijoukkue. He pelaavat tosi vahvasti ja tiiviisti. Se on laadukas joukkue. Sarjasijoitus ei ole sattumaa, se osoittaa että he ovat tehneet siellä asioita oikein. Meillä ei kuitenkaan ole mitään muuta tavoitetta kuin lähteä hakemaan sieltä kolmea sarjapistettä. Kolme tärkeää pistettä, mitä me tarvitaan. Tällä hetkellä otamme kaikki pisteet vastaan mitä tarjotaan. Oli se yksi tai kolme pistettä, mutta ihan varmasti lähdemme kolmea pistettä hakemaan, päättää Aksalu lopuksi.

Lauantain pelin jälkeen kausi on kutakuinkin puolivälissä, joten pelejä ainakin vielä riittää nousemaan takaisin sille tasolle, mitä joukkueelta odotetaan. Mitaleihin vaadittaisiin jo täydellistä loppukautta ja pientä ihmettä. Tärkeintä on saada ensin joukkueen itseluottamus takaisin. Lauantain jälkeen SJK pelaa jo ensi keskiviikkona OmaSp Stadionilla, kun se kohtaa FC Lahden klo 18:30. Tuon ottelun ennakkoliput ovat myynnissä SJK:n verkkokaupassa ja SJK Shopissa. Aloitetaan itseluottamuksen kasvattaminen lauantaina KuPS:aa vastaan ja jatketaan siitä keskiviikkona kotiyleisön vahvalla tuella.

KuPS – SJK -ottelu on samalla osa Veikkausliigan homofobian vastaista kierrosta. Kierros liittyy Veikkausliigan pitkäaikaiseen Respect-teemaan, joka tuo esille kunnioituksen ja yhdenvertaisuuden merkitystä. Teema on esillä myös syyskuussa pelattavalla Punainen kortti rasismille -teemakierroksella.

KuPS vastassa toista kertaa tällä kaudella

SJK ja KuPS kohtasivat jo toukokuun alussa ensimmäisen kerran tällä kaudella ja tuolloin KuPS oli parempi 3-1-luvuin. Voitto oli samalla KuPS:n ensimmäinen liigavoitto Seinäjoella. SJK aloitti tuolloin pelin vahvasti ja Vahid Hambo vei SJK:n johtoon ensimmäisen puoliajan alussa. Lopulta entinen SJK:n akatemian peluri Rasmus Karjalainen teki kaksi komeaa maalia ja KuPS kaunisteli lukuja vielä yliajalla, SJK:n hakiessa tasoitusta alivoimalla. Mehmet Hetemaj sai tuolloin toisen keltaisen ottelun loppuhetkillä.

Yllämainittu hyökkääjä Rasmus Karjalainen on lyönyt tällä kaudella lopullisesti itsensä läpi Suomen futiskartalle ja hän on maalipörssissä toisena 11 tehdyllä maalillaan. Hän nousi jo mukaan Suomen maajoukkueeseenkin, ja teki debyyttinsä kesäkuun alussa Romaniaa vastaan. 22-vuotias Karjalainen on OLS:n kasvatti, joka tuli Seinäjoelle Kakkoseen Kerho 07:n riveihin kaudelle 2015. Jo Seinäjoella mies osoitti potentiaalinsa tekemällä Kakkosessa 15 maalia. SJK:n edustusjoukkue kuitenkin voitti samalla kaudella Suomen mestaruuden ja seuraavan kauden joukkueen rinki oli tuolloin sen verran kova, ettei Karjalaiselle ollut minuutteja tarpeeksi tarjolla. Hän palasi tuon kauden jälkeen Ouluun, mikä on harmittanut tietenkin monia Seinäjoella jälkikäteen. Joka tapauksessa SJK-väki on myös iloinnut nuoren miehen menestyksen puolesta. Näillä eväillä Karjalainen tullaan näkemään hyvin nopeasti suuremmissa ympyröissä maailmalla.

KuPS:n toinen yhteys Seinäjokeen löytyy päävalmentajan paikalta. Jani Honkavaara on syntynyt ja saanut jalkapallokasvatuksensa Seinäjoella. TP-Seinäjoen entinen keskikenttäpelaaja on nyt toista kautta kuopiolaisten peräsimessä. Kaukana ei ollut sekään, että Honkavaara olisi palannut ennen KuPS-pestiään Seinäjoelle. Valmennusuransa hän on aloittanut kuitenkin Helsingissä Vuosaaren FC Viikingeissä, jossa hän toimi myös pelaajana 2000-luvun alussa. KuPS-pesti on Honkavaaralle ensimmäinen isommilla resursseilla toimivassa seurassa ja viime kaudella KuPS nappasikin heti hopeamitalit hänen johdollaan ja tälle kaudelle joukkue lähti HJK:n kanssa suurimpiena mestarisuosikkeina. Parin viikon päässä häämöttävissä euro-otteluissa KuPS kohtaa Tanskan suurseura FC Kööpenhaminan. Alkukausi oli KuPS:lta vahva, mutta viimeisestä viidestä pelissä se on onnistunut voittamaan vain yhden. KuPS on saanut viidestä viimeisestä ottelusta yhden pisteen enemmän kuin SJK, joka on saman viiden pelin aikana voittanut yhden ja pelannut yhden tasapelin.

Alkukaudesta KuPS:aa edusti Egyptin maajoukkueen Abdalla El Said, joka valittiin ensimmäisenä Veikkausliiga-pelaajana koskaan mukaan MM-turnaukseen. MM-turnauksessa Abdalla kuului Egyptin tähtipelaajiin yhdessä Liverpoolin Mo Salahin kanssa. Egyptin turnaus on jo ohi, mutta Abdalla saalisti kolmessa ottelussa yhden syöttöpisteen. KuPS:ssa Abdalla oli vain lainasopimuksella hakemassa pelikuntoa juuri MM-turnausta varten. Hän ei palaa Kuopioon, vaan jatkaa suoraan uuteen seuraansa Saudi-Arabian pääsarjaan. Alkukauden muista tärkeistä pelaajista KuPS menetti myös Urho Nissilän, joka myytiin isolla summalla Belgian pääsarjassa pelaavaan Zulte-Waregemiin.

Näiden kahden pelinrakentajan poissaolo on näkynyt KuPS:n pelissä välittömästi ja joukkueen kapteeni ja nyt rakentelusta vastaava Petteri Pennanen on jäänyt kovin yksin. KuPS:n keskikentältä puuttuu myös loukkaantuneena oleva Reuben Gabriel, joka on yksi kaikkiaan 20:sta Suomessa koskaan pelanneesta pelaajasta, joka on kuulunut maansa MM-kisamiehistöön.

KuPS hävisi edellisen ottelunsa FC Lahtea vastaan 1-0-luvuin. Samassa pelissä KuPS:n kokenut puolustaja Henri Toivomäki sai punaisen kortin ja missaa lauantain pelin pelikiellon vuoksi.

SJK tarvitsee onnistumisia

SJK sai jo edelliseen otteluun hyvin pelaajia takaisin sairastuvalta ja pelikielloista, kun Billy Ions pelasi kauden ensimmäisen 90-minuuttisensa ja Mehmet Hetemaj palasi mukaan pelikieltonsa jälkeen. Jopa Jarkko Hurme oli tehnyt jo paluun mukaan kokoonpanoon, vaikka häntä ei alunperin sinne vielä odoteltukaan. Hurme oli kuitenkin koko ottelun vielä vaihdossa. Kenties ensimmäiset minuutit ovat luvassa lauantaina Kuopiossa? Hurme kävi operaatiossa vanhan vammansa vuoksi kauden alussa ja on missannut kauden avausmatsia lukuunottamatta kaikki muut pelit. Ions kävi niin ikään operaatiossa aiemmin talvella ja pelasi kauden ensimmäiset minuutit vasta kaksi viikkoa sitten TPS-voitossa.

Lauantain pelistä SJK:lta puuttuu kuitenkin edelleen pelikieltoa kärsivä Anders Bååth sekä loukkaantuneena olevat Marc Vales, Dani Hatakka ja Obed Malolo.

Alexei Eremenko on nyt ollut SJK:n päävalmentajana kuukauden ja Veikkausliigan kovasta ottelutahdista johtuen, tuon kuukauden aikana on pelattu peräti 7 ottelua ja vietetty parin viikon maajoukkuetauko. Näistä myös neljä ottelua on ollut vierapelejä ja niistä ainoa piste on VPS:n vieraana. Kotipeleistä SJK on hävinnyt Eremenkon alaisuudessa ainoastaan tämän viimeisen Ilvestä vastaan. Edelleenkään kovin suuria muutoksia ei ole voinut ehtiä tekemään, mutta peli on muuttunut selvästi määrätietoisemmaksi, selkeämmäksi ja hyökkäävämmäksi. Nyt kun pelaajia on myös saatu takaisin sairastuvalta, on Eremenkolla myös vaihtoehtoja kokoonpanoa valittaessa. Siksi voi perustellusti uskoa, että esitykset ja tulokset tulevat vielä parantumaan tämän kauden aikana.

Suurin ongelma tuntuu tällä hetkellä olevan pelaajien korvien välissä ja itseluottamus tuntuu olevan nollissa. Se näkyy virheinä ja niihin reagointina. Hyvällä itseluottamuksella pelaava joukkue ottaa opiksi virheistä ja taistelee takaisin peliin. SJK:n kohdalla juuri nyt on näkynyt päiden painumista virheen sattuessa. Tähän paras lääke on muutama perättäinen onnistuminen. TPS-kotiottelu oli sellainen, mutta vaikea vierasputki sen perään tappioineen, nakersi tuota onnistumisen riemua. Muutos ei tapahdu hetkessä, mutta pelissä näkyy jo tässäkin asiassa parannusta.