123 456 7890

SJK matkustaa Ahvenanmaalle ja kohtaa sunnuntai-iltana IFK Mariehamnin vierasottelussa. Ottelu alkaa klo 19:00 ja se näkyy ISTV:n ja Ruutu+:n maksullisista palveluista. Tähän otteluun ei ole perinteistä Kisakatsomoa, sillä OmaSp Stadionilla pelataan samaan aikaan U19 EM-lopputurnauksen finaalia Portugali – Italia.

Sunnuntain ottelu on varsin tärkeä, sillä sekä SJK että IFK Mariehamn ovat joutuneet mukaan putoamistaisteluun Veikkausliigassa. SJK oli Suomen mestari vielä 2015 ja IFK Mariehamn kaudella 2016. Jos SJK voittaa ottelun, tekisi se kuitenkin selvän pesäeron tippumistaistoon. Tappiolla jännitystä riittää tuleviin peleihin. SJK on sarjassa yhdeksäntenä 19 pisteellä. IFK Mariehamn on toiseksi viimeisenä, eli sijalla 11. Piste-ero SJK:hon on neljä pistettä, mutta heillä on peli vähemmän pelattuna. Siten voitto sunnuntaina olisi todellakin molemmille joukkueille arvokas.

Itseasiassa jokainen ottelu on tärkeä ja erityisesti meille. Olemme hävinneet putkeen kaksi ottelua ja mielestäni emme ansainneet tappiota molemmissa peleissä. Mutta tulosta pitää kunnioittaa ja emme edelleenkään saa niistä peleistä yhtään pistettä mukaamme. Meidän täytyy näyttää nyt luonnettamme ja palata takaisin voittavalle tielle, jolla olimme ennen näitä otteluita, sanoo SJK:n päävalmentaja Alexei Eremenko.

Viikko on ollut ainakin nyt tuottavampi kuin aiemmin, sillä meillä on ollut aikaa kehittää peliä taktisesti parempaan suuntaan. Meille on myös tullut muutamia uusia pelaajia, vaikka toistaiseksi varmuudella ainoastaan yksi heistä on saanut peliluvan sunnuntain otteluun. Teemme kaikkemme, että saisimme myös kahden muun pelaajan siirtopaperit FIFA:n kautta Suomeen ennen sunnuntaita. Mutta olemme toisaalta valmistautuneet peliin siten, että yksikään heistä ei olisi mukana tai sitten he ovat mukana sunnuntaina. Jos peliluvat tulee, niin voimme käyttää kumpaa tahansa valmistautumismallia. Emme ole heistä sillä tavoin riippuvaisia, Eremenko kertoo.

Mariehamn on mielenkiintoinen joukkue, mielenkiintoisia pelaajia, mutta jostain syystä joku asia ei ole toiminut, eikä heillä myöskään ole paljoa pisteitä kerättynä. Mielestäni he kuitenkin ansaitsivat olla korkeammalla sarjataulukossa. Kuten kaikki myös tietää, Maarianhamina on hankala paikka vierailla. Heillä on siellä pieni nurmikenttä ja tunnelma siellä on kotijoukkueen puolella. Sinne on myöskin hieman hankala matkustaa. Näiden ei toisaalta pitäisi olla meille ongelma ja me menemme sinne hakemaan kolmea pistettä, päättää Eremenko.

Myös SJK:n pelaajat uskovat, että homma käännetään takaisin voittojen tielle.

Pitää jättää RoPS-peli taakse, meillä oli hyvä draivi ennen sitä. Lähdetään hakemaan sitä samaa fiilistä. Pysytään tiiviinä ja lähdetään hakemaan voittoa. Maarianhamina on toki aina paha paikka vierailla ja siellä on muutamia vaarallisia pelaajia, mutta meidän tiivis ja kärsivällinen joukkuepelaaminen kääntää pelin meille. Saadaan varmasti tarpeeksi paikkoja ja niistä pitää sitten ratkaista, sanoo SJK:n keskikenttäpelaaja Johannes Laaksonen.

Paikalle matkaa muutamia omatoimisesti reissuun lähteneitä SJK-kannattajia ja muuta SJK-väkeä. Maarianhaminan kotistadionilla vieraskannattajia kehotetaan sijoittumaan pääkatsomon F-lohkoon, joka on kentältä päin katsottuna pääkatsomon oikeassa laidassa. Sieltä löytävät kaikki SJK-henkiset toisensa. Liput ostetaan normaalisti lippuluukulta ja siinä voi kysyä mistä F-lohko löytyy jos stadion ei ole tuttu.

IFK Mariehamn – SJK sunnuntaina 29.7. klo 19:00, Maarianhaminan Wiklöf Holding Arenalla.

Kauden 2016 mestari ahdingossa

IFK Mariehamn voitti Suomen cupin kaudella 2015, ja juhli vuotta myöhemmin Suomen mestaruutta. Tällä hetkellä IFK on Veikkausliigassa toiseksi viimeisenä, eli karsijan paikalla. Kolmen pisteen päässä takana on PS Kemi.

IFK Mariehamnin tarina lähtee pitkästä työstä, jota teki seuran päävalmentajana ollut Pekka Lyyski. Lyyski oli joukkueen päävalmentajana peräti 14 kautta putkeen ja hän lopetti valmennusuransa kauteen 2015, jolloin IFK Mariehamn voitti Suomen Cupin. Vielä seuraavalla kaudella päävalmentajaksi noussut Peter Lundberg johdatti joukkueen Suomen mestaruuteen. Joukkue on kuitenkin muuttunut jonkin verran menestysvuosien jälkeen ja tärkeitä pelaajia on lähtenyt pois. Uudet hankinnat eivät ole osoittautuneet samanlaisiksi tähdiksi. Vielä viime kaudella IFK oli kauden päätteeksi viides, juuri pykälän SJK:n yläpuolella.

SJK ja IFK Mariehamn kohtasivat jo toisensa tällä kaudella kertaalleen ja toukokuun lopussa OmaSp Stadionilla pelattu ottelu päättyi 1-1-tasapeliin. Ottelu oli samalla SJK:n ensimmäinen Alexei Eremenkon alaisuudessa. SJK johti ottelua pitkään Johannes Laaksosen maalilla, mutta viime kauden maalikuningas Aleksei Kangaskolkka onnistui tasoittamaan ottelun 70. minuutilla. SJK:lla oli paikkansa mennä ottelussa useampaan kertaan 2-0-johtoon, mutta lopulta tasoitus tuli hieman onnekkaasti, maalinedustalla tulleen flipperipallon jälkeen.

Tämän kauden selkeä ongelmakohta IFK:lla on ollut päästetyt maalit, sillä joukkue on päästänyt niitä eniten Veikkausliigassa. 38 päästettyä maalia 19 ottelussa, tekee kaksi maalia / peli. Vertailuna, SJK on päästänyt vain 26 maalia pelaamissaan otteluissa. Tätä ongelmaa tukkimaan IFK hankki kesän siirtoikkunassa maalilleen ukrainalaisen Ihor Levchenkon ja puolustukseen lainalle KuPS:sta Hamed Coulibalyn. Molemmat ovat varmasti vahvistuksia joukkueelle ja pelikelpoisia SJK:ta vastaan. Levchenko pelasi jo edellisen ottelun FC Lahtea vastaan. IFK hankki vahvistusta myös keskikentälle, nappaamalla PS Kemin keskikentältä hyvin tällä kaudella esiintyneen Keaton Isakssonin. Maarianhaminassa on myös latauduttu sunnuntain otteluun pitämällä tapaaminen päävalmentajan ja seurajohdon sekä seuran fanien kanssa. Joukkue tulee siten SJK:ta vastaan taatusti voitontahtoa täynnä ja merkittävästi vahvistuneena.

Edellisistä viidestä ottelustaan, IFK Mariehamn on voittanut vain yhden. Kesäkuun lopussa pelatun PS Kemi -ottelun. Loput neljä se on hävinnyt ja ennen sunnuntaita se on hävinnyt kolme ottelua putkeen. Aleksei Kangaskolkka on tälläkin kaudella joukkueensa paras maalintekijä ja hän on tehnyt nyt 6 maalia.

Uusien pelaajien pelilupaa odotellaan

SJK vahvisti rivejään kolmella uudella pelaajalla ja yksi pelaaja jätti joukkueen viime viikon aikana. Kahden kauden verran SJK:ssa pelannut puolustaja Marc Vales jätti seuran ja siirtyi kahden vuoden sopimuksella Norjan pääsarjaan. Vales ei toisaalta ehtinyt tällä kaudella esiintyä kuin kuusi kertaa SJK:n mukana, sillä ikävä loukkaantuminen piti miehen sivussa parin kuukauden ajan. Vales ei olisi myöskään ollut vielä pelikuntoinen tämän viikonlopun ottelussa.

Uusina vahvistuksina esiteltiin torstaina sopimukset tehneet hyökkäyspään pelajaat Denys Oliynyk ja Shahdon Winchester sekä keskikentän keskustan Peter Opiyo, joka pystyy pelaamaan sekä hyökkäävässä että puolustavassa roolissa. Kovakuntoisena ja nopeana pelaajana Opiyo lienee parhaimmillaan boksista boksiin ehtivänä keskikentän keskustan pelaajana. Vielä ei ole tiedossa saadaanko koko kolmikon peliluvat kuntoon sunnuntaita varten, mutta ainakin yritys on sellainen ja kaikki kolme ovat ainakin pelikunnossa. Winchesterille ja Opiyolle Alexei Eremenkon vaatima pelitapa on ennestään hyvin tuttu, sillä he ovat molemmat olleet parin kauden ajan hänen valmennuksessaan aiemmin Jarossa. Kaikki kolme ovat myös jo ehtineet harjoitella SJK:n kanssa.

Uusi kolmikko tuo joukkueeseen kaivattua nopeutta ja Oliynyk sekä Winchester ovat juuri kaivattuja laitapelaajia, varsinkin kun Jesse Sarajärvi ja Billy Ions ovat olleet kauden aikana loukkaantuneena. Heidän myötään Eremenko saa uusia vaihtoehtoja pelimalleihinsa.

Tästä ottelusta SJK:lta puuttuu varmuudella pelikieltoa korttitilin täyttymisen vuoksi kärsivä Jarkko Hurme sekä pitkäaikaisloukkaantuneena oleva Obed Malolo. Malolo on missannut koko kauden, mutta hän on voinut jo aloittaa omatoimisen harjoittelun ja jopa juoksemisen. Pelikuntoon pääsemiseen on kuitenkin vielä pitkä matka. Toivoa kuitenkin on, että Malolo voitaisiin nähdä kentillä vielä ennen tämän kauden loppua. Tästä ottelusta puuttuu myös loukkaantumisen vuoksi Dani Hatakka, joka kuitenkin jo lähenee pelikuntoa. Billy Ions kuntoutui koko kauden alun piinanneesta vammasta takaisin pelikuntoon, mutta paluu kentille ja isot minuutit heti alkuun, tuottivat pientä takapakkia ja hän on joutunut huilaamaan kaksi edellistä ottelua. Vielä ei ole tiedossa onko hän pelikunnossa sunnuntaina. Jesse Sarajärvi on ollut myös sivussa parissa edellisessä ottelussa ja näillä näkymin hän ei ole käytettävissä myöskään sunnuntaina.

Joukkueen riveihin tekee paluun U19-maajoukkueen mukana EM-kisoissa ollut puolustaja Ville Tikkanen. Tikkanen pelasi kaikissa Suomen peleissä turnauksessa ja sen esiottelussa Turkkia vastaan. Esiottelussa Tikkanen kantoi jopa Suomen kapteeninnauhaa hiassaan.

Ensi viikolla SJK pääsee jälkeen kotistadionilleen OmaSp Stadionille, kun U19 EM-kisojen loppuottelu pelataan sunnuntaina SJK:n vieraspelin kanssa samaan aikaan. SJK on tämän viikon harjoitellut Prunttimäessä nurmikentillä ja siten valmistautunut Maarianhaminan pieneen nurmistadioniin.

Ensi viikolla SJK pelaa myös pitkästä aikaa kotipelin, kun se isännöi perjantaina 3.8. pelattavassa Pohjanmaan derbyssä Vaasan Palloseuraa. Tuon ottelun ennakkoliput ovat myynnissä SJK:n verkkokaupassa sekä arkisin klo 9-16 SJK Shopissa OmaSp Stadionilla. Perjantain SJK – VPS ottelu alkaa klo 20:00.