123 456 7890

Kohta se alkaa

Voisi sanoa, että onhan tätä jo odoteltukin. III KOMIA-turnaus starttaa Seinäjoella Wallsport Areenassa keskiviikkona isäntäseura SJK:n haastaessa viime kauden tuplamestarit, eli HJK:n.

Turnauksessa nähdään tietenkin koko joukko muitakin joukkueita, joten muutama sana lienee paikallaan niistäkin.

Virolaista tulivoimaa
Tallinnalaisen FC Floran urheilutoimenjohtajana toimivan entisen maalivahdin, Mart Poomin, rakentama joukkue voitti myös viime vuonna maansa mestaruuden. Nyt eroa tuli kakkoseksi sijoittuneeseen Nmme Kaljuun seitsemän pistettä.

Mestaruus oli FC Floralle toinen peräkkäinen ja yhteensä yhdeksäs. Viron Cupin seura on voittanut viidesti. Viime kaudella, eli 2011, joukkue saalisti tuplan ja vielä kaupan päälle super cupin, eli kaiken mahdollisen, mitä maassa tarjolla oli.

Euroopan kentillä FC Floran tie katkesi irlantilaista Shamrock Roversia vastaan mahdollisimman niukasti, sillä irlantilaiset pudottivat virolaiset heimoveljet jatkosta yhteismaalein 1-0 voitettuaan kotiottelunsa.

FC Floran perusti vuonna 1990 Aivar Pohlak, joka on sittemmin toiminut mm. Viron Jalkapalloliiton puheenjohtajana.

Huikeita maalimääriä tulittaneen joukkueen maaliahnein viimeistelijä oli 21-vuotias Henri Anier, joka iski pallon vastustajien verkkoon 21 kertaa 32 ottelussa. Anierin lisäksi maaliverkkoja tuulettivat useimmin georgialainen Zakaria Beglarishvili, joka osui 11 kertaa ja kymmnen kertaa maalannut nuorempi Anier, Hannes.

Suomalainen keskikenttäpelaaja, Valeri Minkenen, osui hänkin sarjassa kahdeksan kertaa venäläisen Nikolai Masichevin tavoin. Tulivoimaa siis riittää, sillä joukkue takoi 36 ottelussa tasan 100 maalia.

Viime helmikuun II KOMIA-turnauksessa kaaosta ja paniikkia vastustajien riveissä aiheuttanut parimetrinen Sander Post ei tällä erää ole mukana, sillä mies edustaa nyt norjalaista Aalesundia.

II KOMIA-turnauksessa nyt toista kertaa mukana oleva FC Flora kaatoi SJK:n peräti 7-0 pelattuaan tasan Djurgå;rdens IF:n kanssa 0-0 ja hävittyään Örebro SK:lle 3-1.

Suomalaistarha
Tukholmalainen Djurgå;rdens IF on varsinainen suomalaistarha, sillä viime kaudella seuran väreissä nähtiin peräti viisi Suomesta lähtenyttä pelimiestä seurassa jo vuodesta 2003 lähtien pelanneen Daniel “Daja” Sjölundin johdolla.

Joel Perovuo jätti toki seuran kesken kauden siirtyen HJK:n väreihin, mutta Jani Lyyski, Kasper Hämäläinen ja Joona Toivio jatkoivat kauden loppuun saakka Allsvenskanissa 11. sijoittuneen seuran väreissä. DIF oli mukana II KOMIA-turnauksessa pelaten tasan FC Floran kanssa 0-0, kaataen SJK:n 2-1 ja HJK:n 3-2.

Tuosta ryhmästä suomalaispelaajista Jani Lyyskiä ei tällä kertaa Seinäjoella nähdä. Aikaisemmin IFK mariehamnin ja VPS:n väreissä Veikkausliigaa pelannut Lyyski on saanut seuraltaan vapaat kädet etsiä uutta työnantajaa.

Sen sijaan uusi mielenkiintoinen nimi joukkueessa on 19-vuotias jenkki, Brian Span. New Yorkista kotoisin oleva laitalinkki on 187 cm pitkä ja pelannut NCAA-sarjaa University of Virginian väreissä. Hän on ollut myös Bundesliigan Hoffenheimissa testissä.

Toinen kiinnostava uusi kasvo joukkueessa on tanskalainen etutoppari Marc Pedersen, jonka kanssa seura juuri teki sopimuksen.

DIF on pelannut tälle vuodelle kaksi matsia. Ensin joukkue kärsi tappion IK Siriukselle 2-1 ja seuraavaksi hierottiin tasapeli Brommapojkarnan kanssa numeroin 1-1.

Viime kausi oli eittämättä tukholmalaiselle suurseuralle jälleen pettymys, sillä toiveet ja tavoitteet olivat taatusti korkeammalla. Vaikka Djurgå;rdenilla hyvä joukkue olikin, osoitti Allsvenskan kovuutensa, sillä matkaa kärkeen tuli melkoisesti.

Pettymysten kausi
Myös Allsvenskanin toinen suomalaisseura, kolmatta kertaa Seinäjoelle saapuva Örebro SK, oli taatusti pettynyt viime kauteensa. Sixten Boströmin ja Lars Mosanderin luotsaama valko-musta nippu jäi vielä Djurgå;rdeninkin taakse sijoituttuaan 12. sijalle. Matkaa putoamiskarsintaan oli kuitenkin kuusi pistettä ja hiukan paremmalla tuurilla joukkue olisi ollut selvästi korkeammalla.

Joukkue eli kuitenkin pitkään, eivätkä kaikki sen runkopelaajat yltäneet sille tasolle, jota olisi toivottu. Sen lisäksi tähtiin kuulunut jenkki, Alejandro Bedoya, myytiin pakon sanelemana skottijätti Rangersiin. Mies oli pakko myydä, että seura sai edes jonkinlaisen korvauksen, sillä Bedoyan sopimus olisi loppunut syksyllä.

ÖSK on muuttunut viime kaudesta jonkin verran. Kokenut maalivahti John Alvbå;ge on korvattu mm. puolalaisella Tomer Chechinskillä, joka viimeksi edusti Vaasan Palloseuraa. Lisäksi keskikentän moottori, Nordin Gerzic häippäisi aivan hiljattain IFK Göteborgin väreihin.

Uusina kasvoina ja merkittävimpinä hankintoina nähdään ÖSK:n mukana Mjällby AIF:stä tullut Tobias Grahn ja norjalaisen Haugesundin Örebrohon vaihtanut Daniel Bamberg.

Reissusta ovat pois myös vuosi sitten varsin vakuuttavasti esiintynyt Andreas Haddad ja Patrik Anttonen.

– Haddad leikattiin menneen vuoden aikana kolme kertaa. Hän oli viime kerralla tosiaan ihan hyvä Seinäjoella, joten on harmi, ettemme saa häntä kehiin, sanoo joukkueen kakkosvalmentaja, Lars Mosander.

– Meillä piti olla jo ottelut Degerforsia ja Gefleä vastaan, mutta kumpikin matsi jouduttiin peruuttamaan jäisen kentän takia, kertoi Mosander.

– Ulkona vedetään edelleen. Ei meillä vieläkään hallia ole, joten kymmenen asteen napakka pikkupakkanen ei oikein tunnu missään. Se on vain asennekysymys, mutta hienohan sitä on halliin tulla pelaamaan, naurahataa “Mosa”.

Örebrolle HJK:n kohtaaminen on siis kauden ensimmäinen ottelu, eli varsin tiukalla rypistyksellä treenmatsit alkavat ÖSK:n osalta.

Viime kerralla ÖSK kaatoi TPS:n ja FC Floran 3-1 ja pelasi HJK:n kanssa värikkään 2-2 -tasapelin.

Nuorten huuhkajien esiinmarssi
Suomen A-maajoukkueen vastuuvalmentaja Mixu Paatelainen tuo Seinäjoelle varsin nuoren ryhmän huuhkajan untuvikkoja. Joukkue koostuu pääsääntöisesti pelaajista, joilla ei vielä juurikaan A-maaotteluita tilillään. Itse asiassa näillä näkymin ryhmässä on vain kolme pelaajaa, jotka ovat saaneet tulikasteensa A-maajoukkueessa.

Maalivahdeista Göteborgin GAIS:n väreissä pelaava ja aiemmin Vaasan Palloseuraakin edustanut Henri Sillanpää on esiintynyt neljä kertaa ja TPS:n veskari, Jukka Lehtovaara, kertaalleen maajoukkueessa.

Turkulaisen FC Interin Mika Ojalalla puolestaan on tilillään kaksi A-maaottelua. Muut pelaajat eivät vielä ole niin korkealla tasolla Suomea edustaneet.

Sen sijaan joukossa on kokeneempiakin liigapelaajia, kuten VPS:n Sebastian Strandvall, TPS:n Jarkko Hurme, IFK Mariehamnin Kristian Kojola, sekä FC Hakan Sami Sanevuori.

Joukkueen nuorin helmi on Ykkösessä pelaavan AC Oulun nuori Matias Ojala.

Erittäin mielenkiintoisia pelimiehiä ovat ehdottomasti hollantilaista FC Ywenteä edustava Tuomas Rannankari, toista hollantilaisjättiä AFC Ajaxia edustava Henri Toivomäki, sekä norjalaisen Hönefossin väreihin siirtynyt Roope Riski.

Tuplamestarin uudet haasteet
Joka kerta turnauksessa mukana ollut Suomen tuplamestari, Helsingin Jalkapalloklubi, lähtee uuteen kauteen uusien haasteiden kera. Joukkueen tähtisikermästä katosi viime vierailun jälkeen rahakkaimmille areenoille pelaajia melkoinen liuta.

Juhani Ojalan uusi osoite on BSC Young Boys Sveitsissä, Dawda Bahin fanimailia voi lähetellä jatkossa Bundesliigan FC Augsburgiin, brasilialaisen Rafinhan suunnaksi muodostui KAA Gent, Alexander Ringin tie vei Bundesliigan mestaruudesta taistelevan Borussia Mönchengladbachin väreihin ja tietenkin maalitykki Teemu Pukki taistelee nyt FC Schalke 04:n väreissä samaisesta tittelistä Ringin kanssa.

Ulkomaille suunnanneiden lisäksi kuvioista ovat poissa Kerhoon siirtynyt maalivahti Tomas Karike, VPS:aan siirtyneet Cheyne Fowler ja Jarno Parikka, sekä kuningas Jari Litmanen uransa lopettaneen Aki “Ägä” Riihilahden tavoin.

Näin ollen mestarivalmentaja Antti Muurinen joutuu suorittamaan melkoisen jälleenrakentamisen huikean viime kauden jälkeen.

Tähän mennessä Muurisen orkesteriin on tullut uusia kapellimestareita pääsääntöisesti nuorista. Viime kaudella huikeilla esityksillään Klubi 04:ssä loistaneet Robin Lod ja Joel Pohjanpalo ovat nyt mukana edustuksessa yhdessä Nikolai Alhon ja PK-35:stä tulleen Janne Sakselan kanssa. Toki MyPasta tullut Antti Okkonen on oivallinen vahvistus ryhmään ja tänään Klubi julkisti hankkineensa riveihinsä FC Hongasta Rasmus Schllerin yhdessä Demba Savagen kanssa.

Testimiehistä mukana on Justin Moose, jenkki, jonka otteita taatusti seurataan tarkasti.

Klubi kaatoi Kerhon I KOMIA:ssa lukemin 5-2 voittaen myös AIK:n silloin 2-1. Viime kerralla ÖSK pakotti Klubin 2-2 -tasapeliin ja Djurgå;rden oli maalin verran terävempi kaataen stadilaiset 3-2.

Talvikaudella HJK on pelannut jo kuudesti. Liigacupissa joukkue on kaatanut FC Lahden 3-2 ja MyPan 4-0, mutta hävinnyt FC Hongalle 2-0. Lahti Cupissa Klubi jäi Hakan kanssa 1-1 -tasapeliin kaataen FC Lahden 2-0 ja KuPS:n 2-1.

Ensikertalaisena KOMIAan ja Eurooppaan

Viime kaudella SM-pronssia napannut Jyväskylän Jalkapalloklubi esiintyy turnauksessa ensimmäistä kertaa kohdatessaan torstaina virolaisen FC Floran. Tämän lisäksi UEFA Europa Leaguen karsintoihin tähtäävä Kari Martosen luotsaama ryhmä pelaa lauantaina jo kauden toisen liigacupin ottelunsa Wallsportissa ottaessaan mittaa Vaasan Palloseurasta.

Viime kaudesta JJK on menettänyt Tommi Karin FC Lahteen, Mikko Hyyrysen TPS:aan, Touko Tumannon Kerhoon ja vielä Anssi Virnin. Tulopuolella on MyPasta siirtynyt Mikko Innanen, eli ihan valmis joukkue tuskin vielä on.

Testimiehiä nähdään jyväskyläläisten mukana myös Seinäjoella Vaughn Millerin ja Janne Turpeenniemen muodossa. Miller on eteläafrikkalainen 23-vuotias hyökkääjä, joka pystyy pelaamaan myös laitapelaajana. Turpeenniemi taistelee paikasta pakkina.

JJK on talven aikana käynyt kahdesti Seinäjoella, sillä liigacupin ottelun lisäksi joukkue kävi pelaamassa nuorilla kasvateillaan ja testimiehillään Kerhon pääosin testimiehiä vilisseestä ryhmästä koostunutta joukkuetta vastaan joulukuussa 1-1.

Myös VPS vierailee nyt ensimmäistä kertaa Wallsport Areenassa, vaikka välimatka ei Vaasaan päätä huimaakaan. Uusi valmentaja, monille seinäjokelaisille tuttu Olli Huttunen tuo joukkueensa lauantaina liigacupin koitokseen viime kaudesta muuttuneella ryhmällä, jossa ovat mukana Klubista tulleet Jarno Parikka ja Cheyne Fowler, sekä IFK Mariehamnista kotikaupunkiinsa palannut Sebastian Strandvall. Myös OPS:sta tullut toppari Augistine Jibrin on uusi kasvo joukkueessa aiemmin Kerhon A-junnuissa pelanneen maalivahti Juuso Kevarin tavoin, joka viime kaudella loisti Kakkosen FC Kiistossa.

Ryhmästä ovat kaikonneet Kerhoon tullut Jyri Hietaharju, Unkariin siirtynyt Antonio Inutile, ÖSK:n väreihin siirtynyt maalivahti Tomer Chechinski, Valtter Laaksonen, Jaroon vaihtanut Kevin Peth, sekä Aleksandr Kokko.

Tähän mennessä VPS on talvikaudella kaatanut Kakkosen VIFK:n 3-1, ruotsalaisen Umeå; FC:n 3-0 ja hävinnyt liigacupissa FF Jarolle vieraissa 1-0.