123 456 7890

Kerho lähtee haastamaan
Seinäjoen Jalkapallokerho lähtee sunnuntaina haastamaan Ykkösen FC KooTeePeen Suomen Cupin 6. kierroksen ottelussa Wallsport Areenassa. Taistelua tarvitaan, sillä Puolan matkan jälkeiset sairastelut ovat verottaneet joukkuetta.

Tämä avaa tietenkin pelipaikkoja niille pelaajille, jotka eivät ole saaneet minuutteja yhtä paljon kuin muutama poissaolija, joita toki on enemmän kuin on toivottu.

Kolhut kuuluvat peliin, joten näillä miehillä mennään ja on aivan varmaa, että joukkue taistelee tosissaan, onhan ottelun voittajalle palkintona luvassa kotiottelu HJK:ta vastaan.

Onkin mielenkiintoista nähdä, joko Puolassakin mukana ollut Teemu Penninkangas pääsee pelaamaan kauden ensimmäisen matsinsa. Vielä komeassa 1-1 -tasapelissä Widzew Lodzia vastaan “Penni” ei minuutteja kellottanut.

Joukkueet eivät ole luonnollisestikaan koskaan aiemmin kohdanneet, sillä FC KooTeePee on viime vuoden pelannut Ykkösessä tai Veikkausliigassa.

FC KooTeePee liittyy kotkalaiseen jalkapallohistoriaan, jonka todellinen keulakuva on vuonna 1937 perustettu Kotkan Työväen Palloilijat. “Vokaalit” olikin KTP:N kakkosjoukkue, mutta vuonna 2000 se erosi omaksi seurakseen.

Kaudella 1998 emoseura KTP nousi Veikkausliigaan Olli-Pekka Smalin valmennuksessa. Liigaa varten Kotkassa innostuttiin perustamaan osakeyhtiöpohjalla toiminut Kotkan TP, joka pelasikin liigassa kaudet 1999–2000 Veikkausliigassa. Toisella liigakaudellaan joukkue putosi Ykköseen ja päätyi lopulta konkurssiin. Tuolloin joukkuetta valmensi Hannu Touru.

Vuonna 2000 Kakkoseen noussut FC KooTeePee sai koko joukon liigatason vahvistuksia Kotkan TP:n konkurssin myötä. Kaudella 2001 Pasi Rautiainen nosti joukkueen Ykköseen ja vuotta myöhemmin FC KooTeePee nousi Ismo Liuksen valmennuksessa Veikkausliigaan. Kaudella 2003 joukkue sijoittui 13. sijalle ja joutui karsimaan paikastaan Rovaniemen Palloseuraa vastaan pudoten liigasta.

Koska aikaisemmin PK-35:n paikan nimiinsä hankkinut FC Jokerit ilmoitti ennen kauden 2004 alkua luopuvansa paikastaan liigassa, annettiin liigapaikka takaisin karsinnassa hävinneelle FC KooTeePeelle

Valmentajana toimi muuten jo tuolloin edellisellä kaudella kesken kauden puikkoihin hypännyt ja edelleen FC KooTeePeetä luotsaava Janne Hyppönen. Kauden 2006 jälkeen Hyppönen siirtyi MyPaan, josta hän on palannut kotikonnuilleen. Liigasta “Vokaalit” putosi Tommi Kautosen valmennuksessa Ykköseen kauden 2008 päätteeksi, eli nyt seuralla alkaa kolmas peräkkäinen kausi Ykkösessä.

Oikea kolmen kirjaimen KTP pelaa edelleen Arto Tolsan aikoinakin tutuksi tulleessa vihreä-valkoraitaisissa peliasuissaan. Toki myös FC KooTeePeen asussa nuo värit ovat esillä, mutta raidat eivät.

Hyppönen tuo Seinäjoelle todella kovan Ykkösen nipun, sillä joukkueessa pelaa neljä ulkomaalaista ammattimiestä. Puolustaja Ken Jammeh on gambialainen, puolustaja Giorgi Ositavili ja hyökkääjä Beka Tugushi puolestaan georgialaisia ja keskikenttäpelaaja Ilja esterkov tulee Venäjältä.

Eikä kovan luokan pelureiden lista suinkaan tuohon lopu, sillä Marko Tyyskä, Niko Ikävalko ja Jukka Santala ovat kaikki liigatason pelimiehiä. Eli kyllä luvassa on mittaria kerrakseen Suomen Cupissa tällä kaudella VIFK Utvecklingin 3-1 ja FC Jazzin olohuonepalloilulla 4-0 pudottaneelle Kerholle. FC KooTeePeen reitti tuonut Seinäjoelle myös kahdella voitolla.

Kerhon maaleista Suomen Cupissa ovat tällä kaudella vastanneet kahdesti maalanneet Chris Cleaver ja Arttu Seppälä, sekä Petter Meyer, Aki Sipilä ja Miika Asunmaa.

Ensin Janne Hyppösen suojatit kaatoivat Lahen Pojat JS:n vieraissa Giorgi Ositavilin osumalla 1-0. Seuraava etappi oli Kakkosen Barcelonaksi nimetyn Järvenpään Palloseuran vieraana ja sieltä voitto lähti kotkalaisten mukaan numeroin 3-0 Ilja Shesterkovin, Bega Tugushin ja Ken Jammehin osumilla.

Vaikka “Vokaalit” ei Suomen Cupissa olekaan varsinaisesti juhlinut, kotkalaisjoukkueet kyllä ovat. Viimeksi kotkalaisjoukkue on nähty Suomen Cupin finaalissa 2000, jolloin HJK kaatoi Kotkan TP:n 1-0. Viimeksi kotkalaiset ovat saaneet juhlia Cupin voittoa 1980, jolloin KTP kaatoi Valkeakosken Hakan numeroin 3-2 Arto Tolsan maalattua kahdesti ja Markku Erosen kertaalleen.

Vuosina 1966-68 KTP oli finaalissa kolme kertaa peräkkäin voittaen vuoden 1967 Cup Mestaruuden kaatamalla Reippaan Markku Erosen ja Kalervo Paanasen maalein.

Nyt ei mestaruudesta pelata, mutta jatkopaikka olisi kummallekin joukkueelle mitä mieluisin.

Tervetuloa kannustamaan sunnuntaina klo 13.30 Wallsport Areenaan.