123 456 7890

Herkkua tarjolla futisfaneille

Komeaa 80-vuotista seurahistoriaa juhliva Kakkosen Tampereen Ilves, Kakkosen Seinäjoen Jalkapallokerho ja Veikkausliigan pietarsaarelainen FF Jaro tarjoavat futisfaneille ja erityisesti juuri Englannin liigoja seuraaville kannattajille makupaloja heinäkuussa.

Seurat kohtaavat Englannin toiseksi ylimmällä sarjatasolla, Championshipissä, pelaavan Sheffield Unitedin heinäkuun puolivälin tienoilla.

Ilves avaa teräskaupungin ylpeyden vierailukiertueen kohtaamalla lempinimellä Blades tunnetun ryhmän perjantaina 15. heinäkuuta. Seuraavaksi United matkustaa Seinäjoelle ja pelaa Kerhoa vastaan tiistaina 19.7. ja päättää kolmen ottelun kiertueensa Jaakonpäivien huipentumaan keskiviikkona 20.7. FF Jaron vieraana.

Kaikilla kolmella seuralla on kokemusta kansainvälisistä otteluista. Ilves on pelannut Euroopan kentillä niin AS Romaa kuin Juventusta, Glasgow Rangersia ja Feyenoordiakin vastaan. Vaikka harva muistaakaan, myös FF Jaro on osallistunut UEFA:n Intertoto Cupiin ja kohdannut siinä ranskalaisen Guingampin, Dinamo Bukarestin, FK Zemunin ja Kolkheti Potin. Jarolla on myös kokemuksia kesäisten treenipelien järjestämisestä. Kerhon kansainväliset ottelut rajoittuvat tämän talvikauden kolmeen otteluun Floraa, Djurgå;rdenia ja Widzew Lodzia vastaan.

Pitkä ja upea historia

Sheffield United on vanha ja perinteikäs jalkapalloseura, jonka perustaminen näki päivänvalon jo vuonna 1889. Seura perustettiin 22.3. Adelphi Hotellissa jalkapallo- ja bandyseuraksi Sheffield United Cricket Clubin presidentin Sir Charles Cleggin toimesta ajatuksena pitää krikettipelaajat yhdessä talvikaudella Sheffield Wednesdayn lähdettyä omille teilleen Olive Grovelle.

Krikettiä ei Unitedin kotikentällä, Bramall Lanella, ole pelattu enää vuoden 1975 jälkeen.

Seuran varsinainen kulta-aika ajoittuu 40-vuoden sykliin ajalle 1895-1925, jolloin United juhli Englannin mestaruutta 1897-98 ollen sarjan kakkonen 1896–97 ja 1899–1900. Maailman arvostetuimman cupin, FA Cupin, United voitti 1899, 1902, 1915 ja 1925. Häviävänä osapuolena finaaleissa Blades oli 1901 ja 1936.

United ei ole mestaruuksia juhlinut sitten vuoden 1925, mutta molempien isojen cupien, FA Cupin ja Liigacupin, semifinaalissa seura nähtiin kaudella 2002–03.

Manageri Adams

Tällä hetkellä huikealla 30 000 000 punnan budjetilla Championshipissä pelaavan seuran managerina on yli 400 liigaottelua itsekin pelannut Micky Adams.

Adamsin edusti pelaajana urallaan mm. Gillinghamia, Coventrya, Southamptonia, Leedsiä, Stokea ja Fulhamia. Managerina nyt 49-vuotias Adams on ehtinyt toimia Fulhamissa, Swanseassa, Brentfordissa, Nottinghamissa, Brightonissa, Leicesterissä, Coventryssä ja Port Valessa ennen Sheffield Unitedia.

United pestin Adams aloitti joulukuussa 2010 Gary Speedin lähdön jälkeen. Speed siirtyi Unitedin managerin työstä Walesin maajoukkueen vastuuvalmentajaksi.

Adams on kolme kertaa nostanut manageroimansa seuran sarjaporrasta ylemmäs. Ensimmäisen kerran näin tapahtui kauden 1996-97 päätteeksi, jolloin Fulham nousi Kolmosesta sarjakakkosena. Seuraavan nousun Adams pääsi kokemaan Brightonin managerina kauden 2000-01 päätteeksi, jolloin seura nousi sarjan voittajana Kolmosesta Kakkoseen.

Kauden 2002–03 nousukausi on kuitenkin eittämättä Adamsille se makein, sillä tuolloin hän johdatti Leicester Cityn nykyisen Championshipin kakkoseksi ja samalla Premier Leagueen isojen poikien joukkoon.

Adamsin apuna Sheffield Unitedissa työskentelee mm. Alan Cork, varsinainen Wimbledon -legenda, jolla on tilillään yli 500 liigaottelua. Cork muuten ehti urallaan pelata kahtena peräkkäisenä talvena Seinäjoen KOMIA-turnauksessa mukana olleen Örebro SK:n väreissä.

Bramall Lane – kotistadion
Sheffield Unitedin kotistadion kantaa nimeä Bramall Lane, joka sijaitsee aivan kaupungin sydämessä. Kenttä tunnetaan jalkapallon lisäksi maailman vanhimpana krikettistadionina. Siellä pelattiin maailman ensimmäinen krikettiottelu vuonna 1862. Sen lisäksi kentällä on pelattu maailman ensimmäinen iltavalaistuksessa käyty jalkapallo ottelu 14.10.1878, jolloin vastakkain olivat Sheffield Football Associationin valitsemat joukkueet.

Viime vuosien laajennusten jälkeen stadionin kapasiteetti on 32 609 katsojaa.

Stadionin yleisöennätys on niinkin komea kuin 68 287 katsojaa FA Cupin ottelusta lähiseudun suurseuraa, Leeds Unitedia, vastaan vuodelta 1936.

Kansainvälisyys

Vuonna 2006 Sheffield Unitedista tuli ensimmäinen ulkomaalainen seura, joka osti kiinalaisseuran nimiinsä. United osti omakseen Chengdu Wuniu nimisen jalkapalloseuran Chengdun kaupungista ja nimesin sen uudelleen Chengdu Bladesiksi. Ajatuksena oli luonnollisesti tulovirtojen saaminen Kiinasta ja niinpä Chengdun paitoja myydään Sheffieldissä samaan tapaan kuin Unitedin paitoja Kiinassa.

Helmikuussa 2008 seuran puheenjohtaja, Kevin McCabe, teki sopimuksen unkarilaisen Ferencvarosin kanssa seuran ostamisesta. Lisäksi hän neuvotteli sopimuksen Unkarin hallituksen kanssa Stadion Albert Florianin ostamisesta ja kehittämisestä.

Näiden projektien lisäksi United tekee yhteistyötä australialaisen Central Coast Marinersin ja belgialaisen White Star Woluwen kanssa.

United on aikaisempinakin kesinä vieraillut ulkomailla pelaamassa harjoitusotteluita. Matkojen kohteina ovat olleet mm. Ruotsi, Malta ja Unkari.

Nimekkäitä managereja

Ennen nykyistä manageria, Micky Adamsia, Sheffield United on pelannut monen nimekkään managerin alaisuudessa. Kuuluisimpia ovat eittämättä Howard Kendall, Martin Peters, Ian Porterfield, Dave Bassett, Steve Bruce ja Neil Warnock. Entisistä huippupelaajista managerina ovat toimineet Sheffield Unitedissa myös Adrian Heath, Nigel Spackman, Bryan Robson ja Gary Speed.

Lähtö lähellä

Tämä kausi ei Sheffield Unitedilta ole sujunut alkuunkaan niin kuin seurassa ja sen kannattajakunnan piirissä on toivottu. Tätä kirjoitettaessa joukkue majailee Championshipin jumbona ja matkaa säilymiseen on seitsemän pistettä. Kuudesta viimeisestä ottelustaan Unitedin pitäisi siis kerätä melko lailla pelkkiä voittoja pystyäkseen kapuamaan kuiville. Sen yläpuolella ovat lähimpinä Preston tasapisteissä, Scunthorpe kaksi pinnaa edellä ja Crystal Palace viimeisen säilyjän paikalla seitsemän pistettä edellä.

Lauantain ottelu Middlesbroughia vastaan ei juuri Unitedin elämää huojentanut, sillä vieraat veivät pisteet mennessään numeroin 2-1 noin 21 500 katsojan harmiksi.

Edellisen voittonsa United otti kiivaassa paikallisottelussa nousua tavoittelevasta Leeds Unitedista 19.3. numeroin 2-0. Tuota ottelua seurasi myös kauden ennätysyleisö, reilut 23 000 katsojaa.

Joukkueen paras maalintekijä tällä kaudella on Ched Evans yhdeksällä osumallaan.