123 456 7890

Kerho iski jaksojen alussa
SJK – FCJ Blackbird 5-2 (2-1)

05 min 1-0 oma maali (Juha Veijonen)
11 min 2-0 Tommi Haanpää
20 min 2-1 Juha Veijonen
46 min 3-1 Juha Etelä-Aho
47 min 4-1 Tommi Haanpää
60 min 4-2 Juha Veijonen
80 min 5-2 Petri Niemi

Seinäjoen Jalkapallokerho ja heinäkuun tihkussa Kerhon kylvettänyt FCJ Blackbird Jyväskylästä viettivät katsojaystävällisen maalijuhlan kerrassaan huikean upeassa syyssäässä tarjoillen tapahtumia paikalle saapuneelle vähäväkiselle yleisölle.

Kotijoukkue lähti otteluun muutamien pakon sanelemien muutosten myötä pelaten ilman runkopelaajiaan Tiitus Lehtistä ja Ville Pajulaa. Ensin mainittu oli henkilökohtaisten syiden vuoksi sivussa ja jälkimmäinen kärsi pelikieltoa ollen samalla Lahdessa Urheilukoulun tapahtumissa päättäessään maan puolustamisen omalta osaltaan tällä erää tähän.

Muutokset eivät kuitenkaan pelilliseen panokseen vaikuttaneet millään tavalla, sillä kotijoukkue oli ottelussa aivan ylivoimaisesti parempi, vaikka antoikin vieraille sen verran siimaa, että nämä pääsivät maalaamaan kahdesti. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ottelun voittajasta olisi missään kohtaa ollut minkään valtakunnan epäselvyyttä.

Peli alkoi vieraiden pelatessa myötätuuleen ja pitäessä palloa ehkä hieman kotijoukkuetta enemmän. Tuon optisen harhan ei annettu häiritä, vaan kotijoukkue iski heti ensimmäisestä tilanteestaan. Tai oikeammin, vieraat iskivät Juha Veijosen muodossa, mutta väärään päähän. Ensin Veijonen kompuroi omalla rangaistusalueella sen verran, että kärppänä paikalla ollut Juha Etelä-Aho nappasi pelivälineen haltuunsa ja lähti vakavissa aikeissa viimeistelemään avausmaalia. Veijonen sai kuitenkin mitä ilmeisimmin jalkansa sen verran pallon tielle, että ohjasi sen ohi todella varsin vaatimattomasti esiintyneen maalivahti Niila-Ville Laitisen. Kello ei ollut ehtinyt raksuttaa mittariin kuin neljä sekuntia yli neljän minuutin.

Lisää tuli jo 11. peliminuutilla keskikentällä varsin oivallisen iltapäiväpuhteen tehneen Johannes Saranpään pistettyä ensin pallon “Etskulle”, joka jatkoi sen upeasti varsinkin ensimmäisellä puoliajalla loistaneelle Tommi Haanpäälle. Uutta hiusmallia esitellyt maanpuolustaja Haanpää kiersi viileästi maalivahti Laitisen ja pujotti pallon verkkoon vieden kotijoukkueen jo kahden maalin johtoon.

Varsin salibandymäisillä säännöillä ottelun tapahtumia tulkinnut erotuomari Toni Patrikainen päätti pitää peliä tasaisena antaen vieraille vapaapotkun kuudentoista rajalta juniori-ikäisen Jaakko Lammen nojattua vieraiden helposti kaatuvan hyökkääjän rähmälleen. Tarjoillusta vapaapotkusta jo kertaalleen maalannut Juha Veijonen laukoi pallon etukulmasta ohi Aki Lyyskin, joka ehti jo maalin johtoasemassa kertaalleen venyä erinomaiseen torjuntaan. Pelikellossa oli vasta 20. minuutti kulumassa ja ottelussa oli nähty jo kolme maalia.

Ensimmäisen jakson osalta maalitehtailu maltettiin lopettaa tähän, vaikka lähellä maalisaldon kasvatusta olivat niin Tommi Haanpää, Mikael Muurimäki kuin ylähirttä kokeilleet Petri Niemi ja Juha Etelä-Ahokin. Itse asiassa vain ihme pelasti FCJ Blackbirdin todella rumilta numeroilta jo ensimmäisen puoliajan aikana.

Toisen puoliajan alku kertoi kuitenkin joukkueiden todellisen tasoeron hyvin nopeasti. Heti puoliajan ensimmäisellä minuutilla Johannes Saranpää lähetti kulmurin luukulle, missä siitä seuranneesta härdellistä Juha Etelä-Aho iski kauden kuudennen osumansa maalattuaan toisessa peräkkäisessä ottelussa.

Eipä ehtinyt kunnolla kulua minuuttiakaan “Etskun” maalista kun jälleen muutettiin tulostaulun näyttöä ehompaan muotoon Mikael Muurimäen lähetettyä keskityksen oikealta laidalta Tommi Haanpäälle, jonka pusku kimposi rahtusen onnekkaastikin yli jossakin maata kiertävällä radalla seikkailleen maalivahti Niila-Ville Laitisen yli. Osuma oli Tommille kauden kahdeksas Kerhon paidassa ja yhteensä yhdeksäs nuorukaisen maalattua aiemmin kertaalleen JBK:lle FF Jarossa vietetyn laina-ajan kuluessa.

Kolmen maalin johtoasemassa vieraiden pata alkoi vähitellen kiehua yli ja sukille alkoi paukkua aivan turhan tiheään. Jo ensimmäisellä puoliajalla rötöksiin sangen suvaitsevaisen linjan ottanut erotuomari Toni Patrikainen nosti ensimmäisen kortin vieraiden Jouni Juntuselle 50. minuutilla. Vaikka vieraat saivatkin noustua vaparista syntyneen perin epäselvän tilanteen jälkeen kahden maalin päähän, loppui rypistely kuin päättömän kanan lento viimeistään 12 minuuttia ennen loppua Jouni Juntusen telottua Toni Kujalaa keskialueella toisen kortin ja marssiohjeiden arvoisesti. Vierasjoukkueen toisenkin osuman viimeisteli joukkueen kippari, Juha Veijonen, joka siis viimeisteli peräti kolme maalia iltapäivän kuluessa. Hänen harmikseen yksi maaleista vain sattui sujahtamaan omiin.

Ottelun 80. minuutilla puolestaan Kerhon kippari, Petri Niemi, avasi vihdoin kauden maalitilinsä puskemalla Timo Rauhalan kulmurin verkkoon. Tuuletus veti vertoja ihan mille hyvänsä maksukanavilta nähtävälle. Ja ihan aiheesta.

Loppunumeroissa ei ollut tippaakaan liikaa, niin suuri oli joukkueiden tasoero tänään. FCJ Blackbird ei pysynyt millään konstilla hommassa tänään mukana, vaikka todellakin kesällä kuritti Kerhoa samalla marginaalilla. Ehkä nyt sattui vieraille samaan tapaan kauden heikoin ottelu, aivan kuten Kerholle Jyväskylässä.

Kotijoukkueen vastuuvalmentaja, Esa Haanpää, antoi ennakkoluulottomasti nuorille pelaajille minuutteja, sillä avauksessa nähtiin Pajulan veljessarjan keskimmäinen, Juho, tuuraamassa Tiitus Lehtistä topparina. Ottelun loppupuolella Jyri Reinilä puolestaan korvasi “Pujon” ja Timo Rauhalakin pääsi jälleen peliminuuttien makuun tultuaan Mikael Muurimäen tilalle. Kokonaisuutena ottelussa nähtiin Kerholla kehissä koko joukkue todella nuoria pelaajia, mikä puolestaan on erittäin hyvä asia tulevaisuutta silmällä pitäen.

Keskikentällä palloa liikuttanut Johannes Saranpää ansaitsi esityksestään kaksi Veikkausraadin jakamaa sakaraista. Aiheellisesti kyllä, sillä “Jossu” oli nyt elementissään tehden huikea määrän työtä joukkueensa eteen. Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu ja kolme sakaraista kuitannut Juha Etelä-Aho pelasi mainion ottelun, eikä ollut mikään vääryys, että miehelle ojennettiin siitä myös palkinto. Vieraiden korealainen Lee Ho Jin nappasi yhden sakaraisen, vaikka totuuden nimessä kukaan vierasjoukkueen pelaaja ei tähtiä olisi ansainnut. Oikea osoite olisi ollut ehdottomasti Tommi Haanpää, joka itse viimeisteli kaksi osumaa ja olisi hippusen paremmalla onnella päässyt juhlimaan knallitemppuakin. Huonosti ei toki pelannut keskuspuolustuksessa Petri Niemi tai muutaman pahan paikan pelastanut Aki Lyyskikään, vaikka kaksi palloa omiin upposikin.

Kerhon saldo on tällä kaudella jo yhdeksän pistettä parempi kuin viime kauden päätteeksi. Kotikentällä pisteitä on saalistettu heikosta alkurupeamasta huolimatta jo neljä enemmän kuin koko viime kaudella, vaikka jäljellä on vielä yksi ottelu. Tosin se ei muuta sitä tosiasiaa, että kotikentällä on todellakin pystyttävä parempaan kuin siihen, että tappiosarakkeessa on peräti viisi merkintää.

Jos o
li viime kausi viihdyttävää maalien valossa, ei kalpene tämä kausi millään tavalla, sillä joukkue on jo nyt, kaksi kierrosta ennen loppua, tehnyt 54 maalia, mikä on vain kolme maalia vähemmän kuin koko viime kaudella. Toki on muistettava, että edessä on vaikea vierasmatka Ouluun sarjanousua havittelevan FC OPA:n vieraaksi, mutta vastaavasti viimeisessä kotiottelussa vastaan tulee toinen oululainen, OLS, jota vastaan tehtiin jo vieraissa kuusi maalia.

Huolestuttavaa sen sijaan on se, että koko kaudella on onnistuttu pitämään nolla omissa vain yhden kerran. Siis miettikääpä nyt. Yhden viheliäisen kerran. Se ei muuten ole kovin paljon se. Omiin on uponnut jo nyt yhdeksän palloa enemmän kuin koko viime kaudella, eli 45 kappaletta. Osa menee taatusti veskarin piikkiin, mutta ei todellakaan siinä määrin, että suurin ongelma olisi ollut maalivahtien pelaaminen. Puolustusmoraali ei nyt vain ole tainnut ihan aina olla kohdillaan, joten siinäpä onkin taikinoimista tulevaisuutta silmällä pitäen. Luonnollisestikin maalit ovat pelin suola, mutta tällä suolamäärällä alkaa janotus olla miltei kohtuuton.

SJK: Aki Lyyski, Mikko Väänänen, Petri Niemi, Juho Pajula (74. Jyri Reinilä), Jaakko Lampi, Mikael Muurimäki (63. Timo Rauhala), Johannes Saranpää, Toni Kujala, Marko Huttu (57. Saku Koskinen), Tommi Haanpää, Juha Etelä-Aho

Kuvagalleria 1

Kuvagalleria 2