123 456 7890

Kerho iski erikoistilanteista
SJK – FC KooTeePee 3-0 (1-0)
06 min 1-0 Christian Sund (rp)
50 min 2-0 Mikko Ylihärsilä
74 min 3-0 Christian Sund

Seinäjoen Jalkapallokerho kukisti lauantaina Ykkösen FC KooTeePeen selkein 3-0 (1-0) -numeroin Suomen Cupin 6. kierroksen ottelussa. Ihmeen hyvin pelkkänä olohuonejoukkueena varsinkin Porin suunnassa tunnettu Kerho selvisi kovemmastakin haasteesta, vaikka ihan kaikki taivaankappaleet eivät ennen ottelua kohdillaan olleetkaan.

Jos ei siinä ollut tarpeeksi hankaluutta otteluun lähdölle, että sivussa oli noin kymmenen pelaajaa, Lee Brennanin peliluvan jämähtäminen jonnekin akselille FIFA/UEFA/Palloliitto sai kyllä hihansuut punottamaan aamutuimaan Wallsport Areenassa. Oli siinä ihmettelemistä kun joukkuetta ryhdyttiin rustaamaan kentälle, mutta jälleen kerran saatiin huomata, ettei pelejä voiteta paperilla ja kummallakin joukkueella oli kehissä yksitoista pelimiestä kun peli alkoi.

Ja mikä peli siitä tulikaan. Kotijoukkue Seinäjoen Jalkapallokerho vei Ykkösen FC KooTePeetä pelin kaikilla osa-alueilla asenteellisesti ja pelillisesti siihen tyyliin, että nyrkkeilytermistöllä homma oli totaalinen tyrmäys. Jos moista olisi joku ääneensä uumoillut ennen ottelun alkua nähtyään avauskokoonpanot, valkotakkisia setiä olisi ollut vauhdilla tulossa hakemaan uumoilijaa vaaleanpunaisten pillereiden kanssa.

Vaikka joukkosidontapaikalla olikin lukuisa määrä pelaajia, ne miehet, jotka mustissa paidoissa kentälle juoksivat osoittivat sen, että asenteella, taistelulla ja suurella sydämellä kellistetään ennakkoasetelmissa vahvempiakin nippuja, ellei pelihommat kiinnosta.

Ottelun ensimmäiset minuutit “Vokaalit ” antoivat Kerhon pitää palloa ja hieroa sitä kierrätyksenä alakerrassa, missä Mikko Ylihärsilä oli Tiitus Lehtisen kumppanina topparin tontilla Matti Lähitien, Petri Niemen, Jaakko Lammen ja Kalle Taimin oltua tuolta tontilta sivussa.

Vähitellen peliin saatiin sykettä ja vääntö olikin melko tasaista. Kerho pyrki selvästi vieraitaan enemmän pelaamaan kun taas FC KooTeePeen ainoa ase oli tavoitella varsin yksipuolisesti Jukka Santalaa pitkillä palloilla. Tokihan Santala ihan nimekäs vahvistus Ykköseen on, mutta nyt mies tuntui viettävän suurimman osan aikaa kontallaan Tiitus Lehtisen ja Mikko Ylihärsilän poimiessa pallot kuin tikkarit pikkumuksun tassusta.

Peli ei ehtinyt vanhentua kuin kuutisen minuuttia ensimmäistä edustusjoukkueen peliään talvikaudella pelanneen ja etenkin vierasjoukkueen alakertaa lähes pilkkanaan pitäneen Teemu Penninkankaan napattua pallon haltuunsa rangaistusalueella, missä vieraiden alakerta katsoi aiheelliseksi kaataa “Pennin” vaarattomassa tilanteessa takaapäin.

Liigatason erotuomari, Toni Pohjoismäki, antoi tempusta pilkun, josta Christian Sund sijoitti Kerholle 1-0 -johdon. Tuon tilanteen jälkeen alkoi sitten Pohhjoismäellä ollakin hiukan vaikeampaa. Jopa vieraiden valmentaja, Janne Hyppönen, oli sitä mieltä, että Kerholta jäi toinen pilkku saamatta Erkka Länsimiehen kaadettua Mikael Muurimäen selkeästi rangaistusalueella. Sen lisäksi vieraiden alusta saakka kuumana käynyt Beka Tugushi potki itselleen varoituksen tilanteesta, josta punainen kortti olisi ollut täysin aiheellinen.

Hyppönen osoitti todellista pelisilmää vaihtamalla tänään täysin turistitasoisen Tugushin pois minuuttia myöhemmin, sillä sen verran törkeästi mies potki kaikkea muuta, mikä liikkui, paitsi palloa.

Myös Kerho joutui tekemään kaksi vaihtoa todella aikaisessa vaiheessa. Mikael Muurimäki joutui jättämään kentän samaan aikaan Tugushin kanssa ja tilalle kirmannut Petri Huttu otti laitapakin tontin, sillä vain kolmisen minuuttia myöhemmin jouduttiin vaihtamaan pois Ville Ylinen, jonka tilalle tuli A-junnuikäinen Miika Korpela. Näin Arttu Seppälä siirtyi kärkeen, Korpela laidalle ja Huttu pakiksi, eli pistettiin siinä palettia uusiksi puolen tunnin kohdalla.

Vaihdotkaan eivät sen suuremmin Kerhon peliä sekoittaneet. Keskikentän selkeä dominointi Chris Cleaverin ja Christian Sundin toimesta, sekä laidoilla rehkineiden Arttu Seppälän ja Aki Sipilän vahva panos takasivat sen, että vieraiden Johannes Laaksosen ja Marko Tyyskän johtama keskiakseli jäi totaalisesti jalkoihin.

Ensimmäisen puoliajan lopussa Kerho koki vielä kolmannen takaiskun Chris Cleaverin sormeen tulleen murtuman muodossa. Joukkueen kippari puri hammasta, irvisti hiukan ja piti jääpussia sormessaan kunnes jäätelötikku-urheiluteippi-kyhäelmä pelasti tilanteen ja kippari palasi kehiin toisellekin puoliajalle.

Toinen puoliaika alkoikin Kerhon osalta mainiosti. Kerhon ensimmäinen kulmuri tuotti tulosta Christian Sundin lähetettyä sen kierteisenä etutolpalle. Pallo ajautui ensin Arttu Seppälälle, jonka laukauksen vieraiden veskari Oskari Forsman vielä torjui, mutta paluupallosta Mikko Ylihärsilä pääsi tykittämään sydämensä kyllyydestä pallon takakulmaan ja näin altavastaajat johtivat kahdella maalilla.

“Vokaalit” yrittivät nostaa karvaustaan ja painaa peliä kohti Kerhon päätyä. Ensimmäiset todella vaaralliset paikkansa vierailija saikin luotua 70. minuutilla, jolloin Jukka Santala pääsi yrittämään pariinkin otteeseen maalintekoa. Ensin tiellä oli todella komeasti kaikki korkeat pallot hyppysiinsä poiminut Luis Fernando ja seuraavaksi maaliviivalla Mikko Väänänen. Kolmas yritys painui puskuna ohi maalin. ensimmäisellä puoliajalla FC KooTeePee ei saanut ainuttakaan laukausta kunnolla kohti maalia, vaan vaarallisin tilanne oli Ilja Shesterkovin pusku yli maalin.

Kun peliaikaa oli jäljellä enää 16 minuuttia sai Kerho vapaapotkun juuri rangaistusalueen ulkopuolelta. Ensin Christian Sund ja Chris Cleaver yrittivät kikkavetoa, mutta syystä tai toisesta erotuomari puhalsi tilanteen uusiksi. Hyvä niin, sillä Oskari Forsman torjui ensimmäisen kokeilun. Toista ei torjunut. Sen sijoitti ottelun sankari, Christian Sund, kauniisti vasurillaan aivan tolpan viereen ja näin Kerho meni kolmen maalin johtoon.

Voitto oli vähintään ansaittu. Itse asiassa Kerho oli selvästi parempi kuin pitkän ja turhan matkan Pohjanmaalle tehnyt FC KooTeePee. Jos tämä on taso Ykkösessä, ei Kerholla pitäisi olla suurempaa hätää Kakkosessakaan. On nimittäin vaikea kuvitella, että Kakkosessa tulee vastaan kovin montaa näin kovaa nippua. Siis paperilla kovaa. Tänään ei FC KooTeePee ollut kova kuin sen verran, että Beka Tugushin lisäksi punaista olisi voinut surutta näyttää myös molemmat jalat ilmassa takaapäin Teemu Penninkankaan jaloille ajaneelle Erkka Länsimiehelle. Kovaa pelaaminen ja törkeydet ovat kaksi eri juttua.

Voitto vei Kerhon 16 parhaan joukkoon Suomen Cupissa ja seuraavana vastaan saapuu hallitseva Suomen Mestari HJK 7. kierroksen otteluun.

Hyvää oli myös se, että materiaalin leveys riitti. Vaikka ennakkoon hiukan hirvittikin poissaolijoiden määrä, vastasi jokainen pelaaja tänään huutoon ja komeasti vastasikin.

Keskikentälle tullut Miika Korpela pelasi todella vahvasti siinä kuin kokeneemmatkin pelimiehet. Samaa voi sanoa Teemu Penninkankaasta, joka sai topparit Erkka Länsimiehen ja Henri Järviniemen näyttämään aika nolota monessa tilanteessa. Niin, eikä oikein kulkenut Marko Tyyskälläkään, joka oli osannut lukea arvonnan niin hyvin ennakkoon, että tiesi “Vokaaleiden” pääsevän pelaamaan liigajoukkueita vastaan Suomen Cupissa tällä kaudella.

Ottelu oli Kerholle kauden kolmas virallinen koitos. Kaikki karikot on onnistuttu selvittämään kastumatta ja haasteet sen kuin kovenevat. Silti voisi väittää, että tiukassa paikassa jokainen pelaaja on nostanut omaa tasoaan ja ne pelaajat, joilta on uskallettu onnistumisia odottaa, ovat myös onnistuneet ja näyttäneet, että heistä on vastuunkantajiksi.

Kokoonpanot
SJK: Luis Fernando, Mikko Väänänen, Mikko Ylihärsilä, Tiitus Lehtinen, Ville Ylinen (32. Miika Korpela), Aki Sipilä (v), Christian Sund, Chris Cleaver, Arttu Seppälä, Mikael Muurimäki (29. Petri Huttu), Teemu Penninkangas (77. Saku Koskinen)
FC KooTeePee: Oskari Forsman, Giorgi Ositashvili (46. Ken Jammeh), Erkka Länsimies (v), Henri Järviniemi, Jere Pitkälä (76. Emil Sutela), Marko Tyyskä, Johannes Laaksonen, Beka Tugushi (v, 29. Sami Raanti), Ilja Shesterkov, Jukka Santala, Immo Eronen