123 456 7890

Jokohan kotona kolahtaa?
On ehkä lievää aliarviointia sanoa, että Seinäjoen Jalkapallokerhon kausi on tähän saakka ollut melkoista vuoristorataa, jossa on valitettavasti ollut huomattavasti enemmän syöksyjä kuin nousuja komeisiin korkeuksiin. Siitä saatiin menneen viikon aikana erittäin kivulias esimerkki.

Ensin kaatui GBK vieraissa hienosti, mutta heti perään Kerho konttasi Ylivieskassa varsin keskinkertaista vastustajaa vastaan kehnolla pelillä ja hävisi. Johtopäätelmien tekeminen on kuin kristallipalloon tuijottelua. Ei sieltä mitään järkevää selitystä tähän hommaan löydy.

Nyt vastaan saapuu sarjan piikkipaikan valloittanut vaasalainen FC Kiisto, jonka kanssa on vuodesta toiseen seinäjokelaisjoukkueiden toimesta pelattu ajoittain erittäinkin lämminhenkisiä otteluita. Tuskinpa tämäkään koitos tulee mitään poikkeusta siihen kaavaan tekemään. Eikä se olisi edes kiehtovaa enää, jos tekisi. Kyllä kai fakta on se, että kaikki pitävät otteluista, joissa tapahtuu.

Ottelussa tekee debyyttinsä myös Valkeakoskelta kotiinsa palannut Ville Pajula. Nuori mies purki sopimuksensa liigaseuran kanssa, koska sieltä ei peliminuutteja tarjottu. Nyt on tarjolla isoa roolia ja vahva usko siihen, että “Vipi” nostaa omilla esityksillään koko joukkueen tasoa.

Syystä, toisesta tai kolmannesta kotikenttä on ollut Kerholle se kompastuskivi tällä kaudella. Tähän mennessä kotona on pelattu jo kahdeksan kertaa. Niistä peräti viisi on päättynyt vierasjoukkueiden voitontanssiin. Se, jos mikä, on aivan liikaa. Vain kahdesti on kotona juhlittu voittoa ja se puolestaan on millä tahansa mittarilla mitattuna säälittävän vähän.

Vieraaksi saapuva FC Kiisto on pelannut tähän saakka huikean kauden. Joukkue toki tiedettiin vahvaksi jo ennen kauden alkua, mutta piikkipaikka lienee hienoinen yllätys. Ei niinkään sen vuoksi, etteikö FC Kiisto olisi ollut hyvä nippu, vaan monet olettivat esimerkiksi GBK:n ja OPS-jp:n olevan sarjan kärkikaksikko. On kuitenkin hienoa, ettei kaikki mene aina oletusten ja kaavailuiden mukaan.

Sarjaa johtava FC Kiisto on voittanut tähän mennessä vieraissa Kingsin 2-1, FC OPA:n 2-0, TUS:n 3-0, VPS-juniorit 3-0 ja Kraftin peräti 4-0. Kotivoitot joukkue on ottanut JBK:sta 6-1, PK-37:sta 5-1, GBK:sta 3-1 ja FC OPA:sta 1-0. Vieraissa joukkue on tasannut pisteet Norrvalla FF:n ja FC YPA:n kanssa maalittomasti. Ainoa pistemenetys kotona on tullut Kerhoa vastaan 1-1 -tasapelillä toukokuussa. Kauden ainoan tappionsa FC Kiisto koki Oulussa OPS-jp:lle 3-2 ottelussa, jota vieraat veivät mielin määrin.

FC Kiisto ja Kerho ovat tehneet lohkossa ylivoimaisesti eniten maaleja, eli molemmat ovat onnistuneet jo 32 kertaa. Ratkaiseva ero, ja valitettavasti suuri sellainen, tulee puolustamisessa. Vaasalaisten verkkoon pallo on saatu vain kahdeksan kertaa kun taas Kerhon maalissa pallo on ollut jo 28 kertaa, eli neljänneksi eniten lohkossa. Se on aivan liikaa.

Kerho on pelannut kaksi ottelua enemmän kuin 30 pistettä kerännyt FC Kiisto. Pisteitä on kasassa vasta 17, mikä oikeuttaa yhdeksänteen sijaan. Mikäli keskiviikkona olisi tullut voitto Ylivieskasta, olisi sijoitus tällä hetkellä seitsemäs.

Viidestätoista ottelustaan Kerho on voittanut vain neljä. Vieraissa ovat kaatuneet PK-37 4-2 ja GBK 2-1. Kotona puolestaan TUS koki kovia numeroin 8-1 ja OLS kaatui 2-0. Viisi kertaa on pisteet jaettu. Näistä neljä tasuria on tullut vieraskentiltä, eli FC Kiiston kanssa 1-1, FC OPA:n ja Kingsin kanssa 2-2, sekä JBK:n kanssa 1-1. Kingsin kanssa pelattiin myös kotona 1-1. Tappioita on peräti kuusi. Niistä viisi on tullut kotona ja sekös kirvelee. Seinäjoelta ovat pinnoja hakeneet FC YPA numeroin 3-2, OPS-jp lukemin 1-0, Norrvalla FF lukemin 3-2, VPS-j samoin numeroin ja Närpes Kraft tuloksella 4-3, eli maaleja on ainakin ollut nähtävissä.

FC Kiiston maalitykkejä ovat tällä kaudella olleet Arto Saranpää kuudella osumallaan, ex-seinäjokelainen Matti Lampi ja Joakim Pensar viidellä maalillaan, neljä kertaa viimeistellyt Antti Puikkonen, kolme kertaa osunut Petri Heiskari, kahdesti maalanneet Mikko Ahonpää, Kristian Kukkonen, Pekka Liukkonen ja Jani Timonen. Lisäksi Jaakko Korvola on tehnyt yhden maalin.

Kotijoukkueessa on myös ollut runsaasti maalareita. Tommi Haanpää on sisäisen pörssin ykkösenä kuudella maalillaan. Perässä tulevat Marko Huttu viidellä osumalla, Henri Saranpää neljällä maalillaan, kolmen maalin Petri Huttu, Petri Niemi ja Miika Asunmaa, sekä kahdesti viimeistelleet Mikko Väänänen, Jani Asuintupa ja Mikko Kärki. Kertaalleen ovat maalanneet Johannes Saranpää ja KPV:n lainamies Petteri Forsell.

Veikkausraadit ovat palkinneet Kerhon pelaajista sakaraisilla Mikko Kärjen yhdeksällä tähdellä. Hänen jälkeensä on kasassa trio Marko Huttu, Jani Asuintupa ja Henri Saranpää, joilla kaikilla on kahdeksan tähteä. Tommi Haanpäällä ja Petri Niemellä tähtiä on neljä. Kolmessa starassa ovat Johannes Saranpää ja Petri Huttu. Jukka-Pekka Salminen ja Toni Kujala ovat kumpikin saaneet kaksi tähteä Petteri Forsellin ja Miika Asunmaan pokattua yhden tähden. Yhteensä Kerhon pelaajat ovat saaneet 53 tähteä.

FC Kiiston ylivoimainen ykkönen on poikkeuksellisesti ollut jo 13 sakaraista saalistanut Pekka Liukkonen. Poikkeuksellisesti sen vuoksi, että kahdella edellisellä kaudella nyt kahdeksan tähteä kerännyt Matti Lampi on voittanut kisan. Arto Saranpäällä tähtiä on yhdeksän ja Antti Puikkosella seitsemän. Jani Timosella on viisi tähteä ja hänen perässään tulevat neljän sakaraisen Peter Kauppi, kahden tähden Mikko Ahonpää, Petri Heiskari ja Jani Kujanpää. Kristian Kukkosella on yksi tähti. Yhteensä FC Kiiston pelaajistoa on palkittu 53 tähdellä.

FC Kiisto on todellakin ollut ilkeän vaikea vastustaja seinäjokelaisjoukkueille vuosien saatossa. Talvella pelatuissa harjoitusotteluissa vaasalaiset voittivat varsin reservipitoisen Kerhon Seinäjoella 2-0, mutta Mustasaaren Sepänkylässä pelattiin tasan 1-1. Viime kaudella Sepsi-78 kaatoi FC Kiiston kotonaan 2-0, mutta kompastui Kaarlen Kentällä 5-1. TP-Seinäjoki puolestaan hävisi Vaasassa 2-0 ja Seinäjoella 1-0.

Asetelmat eivät siis imartele kotijoukkuetta. Sopii kuitenkin toivoa, että pienimuotoista henkien taistelua herättävässä ottelussa joukkue syttyy jälleen kuten Kokkolassa ja aiheuttaa FC Kiistolle kauden toisen tappion. Helppoa se tuskin on, mutta pakkohan sitä on toivoa.

Ottelu alkaa Keskuskentällä klo 18.30.op”