123 456 7890

Pietarsaaressa syntynyt ja kasvanut Jesse Öst, on 31-vuotias maalivahti, joka aloittaa nyt SJK:ssa jo viidennen kautensa. Tuona aikana Öst on pelannut SJK:n maalilla 78 ottelua, ja se on toisiksi eniten hänen urallaan. Eniten pelejä on kertynyt kasvattajaseura FF Jaron paidassa. Urallaan Öst ei ole kuitenkaan edustanut kuin kolmea seuraa, Jaroa, Ruotsin toisella sarjatasolla Superettanissa Degerfors IF:aa ja SJK:ta. Tälle kaudelle hänet valittiin ensimmäistä kertaa mukaan myös SJK:n kapteenistoon.

Kapteenistoon valinta on minulle iso kunnia. On aina mahtava auttaa nuoria pelaajia ja junioreita, mutta nyt se tuntuu vielä paremmalta kapteenin roolissa, sanoo Jesse Öst.

Ja vaikka meillä oli hyvä kausi viime vuonna, niin meillä on tavoitteet tällä kaudella vielä korkeammalla. Myös todella kiva, että meillä on kesällä europelit. Se on iso juttu ja yritetään niissä päästä niin pitkälle kuin vain on mahdollista. Odotan niitä todella paljon. Ja tulee varmasti olemaan hauska kausi, näin uskon.

Mun roolini kapteenistossa, sekä varmaan paras ominaisuuteni, on auttaa nuoria pelaajia. Olen aina ystävällinen kaikille ja pyrin olemaan myös ystävä kaikille. Autan heitä mukaan ryhmään ja kuuntelen, jos heillä on jotain vaikeuksia tai muuta, Öst jatkaa.  

Öst onkin näiden ominaisuuksiensa myötä noussut SJK:ssa varsinkin SJK-junioreiden suureksi suosikiksi, ja mies pääsee aina jakamaan nimmareita sekä poseeraamaan kuvissa vielä pitkän aikaa jokaisen ottelun jälkeen. Katsomoissa näkee Öst-maalivahtipaitoja pienillä junnuilla, joilla paita ulottuu maahan asti. 

Ehkä he tykkäävät minusta, koska annan aina aikani heille. Pysähdyn juttelemaan kaikkien kanssa ja annan hanskoja tai kenkiä heille lahjaksi, jos mulla on siinä jotain ”jämäkenkiä”, sanoo Öst hymyillen leveästi.

Meillä on ihanat fanit. Kaikki fanit ovat mahtavia, molemmissa päädyissä. Saan paljon kannustusta sieltä ja joskus on jopa vaikeuksia kuulla mitä muut pelaajat sanoo mulle, on se niin kova ääni mikä päädyistä lähtee. Se on hienoa kyllä ja tykkään siitä tosi paljon. 

Öst teki Veikkausliigassa debyyttinsä IFK Mariehamnia vastaan vierasottelussa kaudella 2011 Jaron paidassa, kun Jaron maalivahti Vitali Teles sai punaisen kortin noin vartti ennen ottelun loppua. Tuolloin 20-vuotias Öst pelasi ottelun loppuun. Öst joutui päästämään ottelun viimeisillä minuuteilla debyytissään yhden maalin, ja maalintekijä oli tuolloin IFK Mariehamnissa pelannut Toni Lehtinen. Sen jälkeen pelejä Veikkausliigassa on kertynyt toista sataa ja vielä Ruotsissakin viitisenkymmentä. 

Aloitin aikoinaan jalkapallon viisivuotiaana, kun kaikki muutkin kaverit pelasivat. Siitä lähtien on pelattu. Ja kun ei ollut harjoituksia, pelasimme kavereiden kanssa, nykyään itsensä 60%:sti pietarsaarelaiseksi ja 40%:sti seinäjokiseksi kokeva Öst kertoo. 

Yritin olla aluksi hyökkääjänä, mutta olin varmaan liian huono kenttäpelaaja, niin päädyin maaliin. Aloitin maalissa varmaan 12- tai 13-vuotiaana. Sitten huomasin, että se onkin kivaa syöksyä mullassa ja hiekassa, nauraa Öst. 

Maalivahtina oleminen on yleensä hauskaa, mutta samalla se voi olla joskus rankkaakin. Se on vähän silleen, että välillä ollaan kuninkaana ja välillä syntipukkina. Kun pelaa hyvän pelin, ottaa pari torjuntaa ja pelaa nollapelin, moni kokee, että se on vähän kuin sun ansiota. Ja sitten joskus, kun tulee joku helppo maali ja hävitään, niin sen jälkeen on kyllä todella huono olo. Mutta se kuuluu hommaan. Olen oppinut sen nyt vanhempana, että se on maalivahdin duunia, eikä siitä kannata enempää stressata. Mulla on semmoinen sääntö, että saa harmittaa yhden illan, mutta sitten seuraavana päivänä pitää unohtaa se peli.

Parasta hommassa on kuitenkin se, kun saa ottaa jollain viimeisellä minuutilla maagisen torjunnan ja joukkue voittaa, Öst jatkaa. 

Jaron ja SJK:n lisäksi Öst on urallaan pelannut Ruotsissa kausilla 2016 ja 2017. Joukkue oli toisella sarjatasolla Superettanissa pelannut Degerfors IF. Ruotsin vuosina Öst sai myös kovaa oppia hyviä joukkueita vastaan pelaamisesta, sekä hauskoja muistoja. Yksi parhaista lienee maali IK Frej:n verkkoon Ruotsin cupissa maaliskuussa 2016. Degerfors oli pelissä 0-1 tappiolla ja Öst nousi viimeisellä minuutilla mukaan kulmatilanteeseen, ja tasoitti ottelun lisäajalla. Se oli kaiken lisäksi vasta Östin kolmas peli Degerforsin paidassa, joten mies teki taatusti heti hyvän sisääntulon seuraan. 

Degerfors oli kiva pieni kylä, ja sain siellä monta hyvää kaveria. Oli kiva päästä vähän ulkomaille katsomaan ja oppimaan paljon juttuja. Se oli samalla ensimmäinen kerta, kun muutin Pietarsaaresta pois. 

Pääsin pelaamaan siellä myös myöhemmin cupissa pääsarjajoukkue IFK Göteborgia vastaan. Se oli aikamoista pommitusta, ja kovin joukkue, jota vastaan olen pelannut. Siellä Tobias Hysén oli silloin todella kova hyökkääjä, Öst muistelee. 

Kokeneena maalivahtina, ja ihmisten kanssa hyvin toimeen tulevana, Östistä voisi tulla uran jälkeen hyvä valmentaja. Mies itse ei ole kuitenkaan asiaa vielä pohtinut. 

En ole tehnyt suunnitelmia uran päätteeksi. Ei mulla ole mitään kiirettä, kun uskon, että mulla on ainakin kymmenen vuotta vielä aikaa suunnitella. Jos SJK tarjoaisi nyt kymmenen vuoden jatkosopimusta, tekisin sen heti, päättää Öst. 

Jesse Öst oli vieraana SJK:n InstaLIVE-lähetyksessa perjantaina 28.1. Taltio tuosta on katsottavissa kokonaan tästä linkistä. Sieltä selviää paljon lisää asiaa maalivahtina olemisesta sekä Jesse Östin valinnat kaikkien aikojen avauskokoonpanoksi maailmalta sekä vanhoista ja nykyisistä pelikavereista. 

SJK:n oli tarkoitus pelata alkavalla viikolla harjoitusottelu ruotsalaista GIF Sundsvallia vastaan, mutta ottelu on peruttu, koska Sundsvall ei pääse matkustamaan koronatilanteen vuoksi. SJK pyrkii pelaamaan harjoitusottelun jotain muuta joukkuetta vastaan. Seuraava ottelu Liigacupissa on vierasottelu KuPS:a vastaan keskiviikkona 9.2. klo 18:00. Ottelu pelataan ilman yleisöä, mutta se näkyy suorana Ruutu-palvelusta. Liigacupin lohkovaiheen päätösottelu SJK – VPS pelataan lauantaina 19.2. klo 14:45 Seinäjoen Wallsport Areenalla. Löydät tulevat ottelut SJK:n nettisivuilta, ottelut-kohdasta.

SJK:n kausikortit myynnissä Lippu.fi-kanavissa sekä Torikeskuksen SJK Storessa. SJK Store palvelee joka arkipäivä klo 9-16 ja lauantaisin klo 10-15.