123 456 7890

Jatkuuko Kerhon marssi?
Seinäjoen Jalkapallokerho pelaa kauden neljännen kotiottelunsa Kakkosen Lohko C:ssä torstaina, jolloin sen vieraaksi saapuu sarjanousija Vihtavuoren Pallo Laukaasta, Keski-Suomesta.

Ottelu on joukkueille ensimmäinen virallinen kohtaaminen Suomen Palloliiton kilpailuissa, joskin talvella otettiin ViPasta jo mittaa Wallsport Areenassa.

Silloin isäntäjoukkue pelasi hiukan reservipitoisella ryhmällä ViPaa vastaan, jolta puuttui myös koko joukko pelaajia parhaasta päästä. Ehkä se selittää selkeät 4-0 (2-0) -numerot, sillä sarjassa ViPa on osoittanut olevansa varteenotettava vastustaja.

Wallsportissa Kerhon nuori Jesse Jääskeläinen teki kaksi maalia, joista toinen oli ehkä hallin historian komein. Sen lisäksi vierata pistivät pallon kertaalleen omiin ja yhden osumista viimeisteli Timo Rauhala.

ViPa avasi kauden murskaamalla SC Riverballin peräti 5-0 ja viimeksi se otti väkisin pisteen sarjan suursuosikkeihin kuuluvalta FC YPA:lta lukemin 2-2, rypistettyään pelin väkisin tasoihin lopussa. Yksi merkittävä tulos on Keski-Suomen derbymatsin murskavoitto FC Vaajakoskesta lukemin 4-1.

Myös Suomen Cupissa ViPa eteni vahvasti ja vasta Veikkausliigassa pelaava FF Jaro kaatoi joukkueen numeroin 4-1.

Kotijoukkueen on siis ehdottomasti oltava hereillä. Vielä ei kukaan osaa sanoa, kuuluuko ViPan rynnistys kategoriaan “varsat hyppivät keväällä”, vai onko joukkue ihan oikeasti niin vahva, että se kapuaa sarjataulukon paremmalle puoliskolle pysyäkseen siellä kauden loppuun saakka.

Selkeä trendi joukkueen tekemisissä kuitenkin on. Vieraissa se on hävinnyt sekä TP-47:lle, että VIFK:lle 1-0 ja pelannut Warkaus JK:n kanssa 2-2. Sen sijaan kotona joukkue on ilman tappioita ja iskenyt kolmessa pelissä 11 maalia.

Huonosti ei toki ole Kerhonkaan kausi alkanut missään nimessä. Alkukankeus on säiden lämmetessä poistunut kintereistä ja voittoputki on venynyt jo kuuden ottelun mittaiseksi. Koskaan aikaisemmin Kerho ei ole voittanut kuudesti peräkkäin sarjassa. Yhteensä Kerhon tappiottomien otteluiden putki on nyt 14 ottelun mittainen, sillä viime kauden lopussa sujui kahdeksan peliä ilman häviötä.

Maailmanlaajuisesti tässä nyt ei puhuta mistään kuussä kävelemiseen yhdistettävästä ilmiöstä, ei edes sinne päin. Nuorelle seuralle tällainen omien ennätysten rikkominen on tietenkin aina helpompaa kuin vaikkapa satavuotiaalle HJK:lle tai maineikkaalle VPS:llle. Nopeasti tulee mieleen kuitenkin Englannin Valioliigaa edeltänyt I divisioona, missä edesmenneen Brian Cloughin valmentama Nottingham Forest pelasi silloin täyden kauden mittaisen pätkän, 42 ottelua, ilman tappiota. Tosin tuokin putki ajoittui kahden eri kauden otteluihin.

Mielenkiintoista Kerhon pelissä on ilman muuta se, että keskikentän Chris Cleaver ja Christian Sund löysivät toisensa upeasti FC Santa Clausia vastaan. Kenties se oli kaksikon paras matsi yhdessä. Tuloksessa se näkyi myös. Cleaver teki yhden ja syötti yhden maalin Sundin tarjoiltua aivan huikean syötön Petter Meyerin kauden seitsemänteen maaliin.

Meyerin maaliputki puolestaan on neljän ottelun mittainen. Koska Palloliiton Palloverkko -seurantaohjelma vielä takkuaa, on vaikea sanoa, johtaako “Petsku” koko Kakkosen maalintekijätilastoa, mutta on syytä uskoa, että ainakin hän on aika lähellä piikkipaikkaa, jos keskiarvo on yli maali per matsi. Vieraiden Aki Katajamäellä osumia on vertailun vuoksi neljä, mikä ei ole muuten lainkaan huonosti. Ei etenkään, jos sitä verrataan aikaisemmilla kausilla mellastaneen FC YPA:n Dragan Pejicin saldoon, joka on yksi maali.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös se, että Kerho on viimeksi hävinnyt kotiottelun Kakkosessa yli vuosi sitten! Edellistä kotitappiota joutuu nimittäin hakemaan niinkin kaukaa kuin päivältä 23.5.2010, jolloin varsin rampa ryhmä taipui kotona FC Kiistolle lukemin 2-1.

Sen kamppailun jälkeen on pelattu 14 kertaa kotona ilman tappiota ja luotto siihen, että sama kuvio jatkuu, on tietenkin Kerhon joukoissa suuri. Kotikentästä on alkukausien taaperruksen ja kuraisen konttaamisen jälkeen kyetty luomaan sellainen pedon pesä, että sinne on vastustajan varsin ikävä tulla.

Sarajataulukossa Kerho on puhtaalla pelillä tietenkin ykkösenä. Vihtavuoren vihreäasuinen Pamaus puolestaan majailee kuudentena kahdeksalla pisteellään. Voisi kuvitella, että molemmissa seuroissa ollaan omiin sijoituksiin varsin tyytyväisiä. Kerhon tavoite tietenkin on myös pysyä tuolla piikkipaikalla ja Pamauksen tavoitteena on eittämättä säilyminen kivuitta Kakkosessa. Siinä tahdissa kumpikin joukkue tällä hetkellä myös on.

Pamauksen pelaajistoa katsellessa sieltä on helppo löytää maalitykki Aki Katajamäen lisäksi muitakin ylemmissä sarjoissa pelanneita tuttuja nimiä, kuten esimerkiksi sekä FF Jaroa, että FC Interiä Veikkausliigassa edustanut maalivahti Antti-Jussi Karnio, joka viime kaudella torjui jyväskyläläisen FC Blackbirdin tolppien välissä myös Kerhoa vastaan. Juha Veijonen on pelannut myös FC Blackbirdin väreissä Kakkosta ja pitkänhuiskeat geenit koripalloilleelta isältään perinyt Eero Markkanen on ollut aivan huikea maalitykki mm. JJK:n A-junnuissa ja Akatemiassa.

Pamaus ei ole siis mikään tyypillinen nousijajoukkue, vaan sinne on kasaantunut kokemusta lähialueen seuroista melko mukavasti. Siinä valossa joukkue kyllä varmasti on ihan kelvollinen aiheuttamaan ongelmia jokaiselle Lohko C:n vastustajalle, Kerho mukaan luettuna.

Periaatteessa Kerho pääsee tähän matsiin melko lailla parhaalla mahdollisella ryhmällään pois lukien reittään edelleen paranteleva Matti Lähtie, koko kauden sivussa oleva Jesse Jääskeläinen, nilkkavaivainen Toni Kujala ja selkäänsä paranteleva Petri Niemi. Valmentaja Christoffer Kloolla on siis mistä valita. Tosin A-junioreiden SM-karsintasarjan ottelu FC Reipasta vastaan verottaa mitä ilmeisimmin Teemu Penninkankaan, Tuomas Karjanlahden, Miika Korpelan ja Kalle Taimin kokoonpanolistalta.

Kerhon yleisömäärät ovat tällä kaudella olleet varsin mukavia. Suomen Cupin kamppailu HJK:ta vastaan toi Joupiskan lehtereille miltei 2000 katsojaa ja Kakkosen kolmen ensimmäisen ottelun keskiarvokin on 773 katsojaa. Edellisessä kotiottelussa rikottiin Kerhon sarjapelien yleisöennätys kun Keskuskentällä 1050 katsojaa näki kotijoukkueen selvän 3-0 (1-0) -voiton.

Olisi aivan huikeaa, jos kehitys jatkuisi samanlaisena. Ainutkaan Kakkosen joukkue ei voi pullistella samanlaisilla lukemilla ja varsin harva Ykkösenkään joukkue pystyy samaan. Jopa Veikkausliigassa on osa joukkueista jäänyt alle tuhannen katsojan.

Tervetuloa Keskuskentälle katsomaan, onnistuuko Kerho ottamaan jo seitsemännen peräkkäisen voittonsa Kakkosessa ja säilyttämään sarjan kärkipaikan takana vaanivan FC Kiiston rynnistäessä PK-37:aa vastaan samaan aikaan. Matsi alkaa klo 18.30, mutta sitä ennen kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa miten seuran A-junnut pelaavat klo 14.00 Prunttimäessä lahtelaista FC Reipasta vastaan!