123 456 7890

SJK U17 joukkue talvella OLS:a vastaan pelatussa ottelussa.

SJK Akatemian alaisuudessa toimiva jalkapallolukio aloitti syksyllä toisen lukuvuotensa. Jalkapallolukiota pyöritetään yhdessä Kuortaneen urheiluopiston ja -lukion kanssa.

Viime vuonna alkanut ainutlaatuinen, seuravetoinen jalkapallolukio, sai ensimmäiseen ryhmään peräti 14 pelaajaa, jotka kaikki tekivät SJK:n kanssa myös pelaajasopimuksen. Kyseessä oli ensimmäinen vuosikurssi. SJK maksoi pelaajien kulut ja opiskelun, ja pelaajat sitoutuivat opiskelemaan ja harjoittelemaan ammattimaisesti SJK:n alaisuudessa. Pelaajat myös pelasivat SJK Akatemian joukkueissa. Harjoituksia pidettiin Seinäjoella joukkueiden kanssa ja yksilötasolla Kuortaneen mainioissa olosuhteissa.

Se mitä olemme halunneet Kuortaneen urheiluopiston puolelta, on apu pelaajien henkilökohtaiseen valmennukseen ja kunkin yksilön tarpeisiin. Ja miten fyysistä kehittymistä taas voi mitata on tietenkin testit. Meillä on tämän vuoden testit nyt tehtynä ja verrattuna viime vuoden testeihin jotka on tehty samaan aikaan, niin siellä on paljon parannusta tapahtunut. Joten siinä mielessä voimme sanoa, että olemme menneet eteenpäin ihan konkreettisesti. Se on taas merkki siitä, että teemme oikeita asioita ja pojat kehittyvät, kertoo SJK:n talenttivalmentaja Toni Lehtinen. Lehtinen kuuluu myös SJK:n jalkapallolukion valmentajiin.

Futiksen osalta taas voi sanoa, että kaikki pelaajat ovat menneet eteenpäin, mutta sitten siellä on myös muutama pelaaja ottanut todellisia harppauksia. Sami Sipola ja Veeti Mustonen on pelannut tosi isoja minuutteja SJK Akatemian Kakkosessa pelaavassa joukkueessa ja Kuutti Matila on pelannut siellä myös sekä tehnyt maaleja. Se tietysti kertoo, että olemme tehneet asioita oikein myös futispuolella, Lehtinen jatkaa.

Kun saamme futispuolella hoidettua asiat sillä tavalla oikein, että pelaajille jää päähän oikeita asioita ja se fysiikkapuolikin kehittyy, niin silloin näitä harppauksia on mahdollista ottaa. Joten kokonaisuutena on ollut hyvä vuosi, toteaa Lehtinen.

Tälle vuodelle mukaan valittujen kohdalla kriteerejä tiukennettiin ja tarkastettiin ennalta sovittuun tapaan aiemmin sopimukset tehneiden tilannetta. Oikean jalkapalloakatemian tapaan, SJK edellyttää pelaajilta kehittymistä koulumaailman lisäksi myös jalkapallopuolella. Siitä syystä muutaman pelaajan kohdalla SJK on joutunut purkamaan pelaajasopimuksen, mutta pelaajat ovat voineet jatkaa jalkapallolukiossa omalla kustannuksellaan halutessaan. Kaikkiaan sopimus on nyt 12 pelaajan kanssa.

Meillä on täällä sellainen ajatus, että me kehitämme täällä ihmisiä. Sitä kautta kehitytään pelaajana ja me pidämme äärimmäisen tärkeänä siinä myös koulumenestystä sekä siellä pärjäämistä. Edellytämme siis yleistä kehittymistä ja kasvamista. Niin ihmisenä kuin urheilijana. Ja siksi meillä on siellä myös vaatimustaso korkealla, sanoo Lehtinen.

Ja kuten aina kaikessa, myös urheilussa, toiset kehittyvät eri tahtiin kuin toiset. Siksi olemme joutuneet tekemään myös niitä vähemmän mukaviakin päätöksiä. Tietenkin se on oleellinen osa tätä urheilua ja se on raaka leikki, muistuttaa Lehtinen.

Kaksi täysin uutta sopimuspelaajaa on otettu mukaan ja rimaa on siten nostettu ylöspäin. Samalla sinne on perustettu tälläinen haastaja-puoli, jossa on tällä hetkellä kolme meidän omaa B-junioria sekä kuusi pelaajaa muista seuroista. Heillä on tietysti myös kehittyessään mahdollisuus lunastaa sopimus. Kuten sanoin, kaikki kehittyvät vähän omaan tahtiin, mutta jos he ottavat samanlaisia harppauksia kuin nämä aiemmin mainitut pelaajat, niin kaikilla on samanlaiset mahdollisuudet. Se on kokonaisuutena hyvä ryhmä mitä meillä siellä on. Lähes parikymmentä pelaajaa, Lehtinen kertoo.

Sanoisin, että kyllä tämä on niin lähellä ammattimaista toimintaa, kuin Suomessa koululainen pystyy suorittamaan. Meillä ei täällä Suomessa ole ihan vielä samat systeemit kuin maailmalla, mutta mielestäni tämä meidän malli on jo nyt toiminut hyvin, sanoo Lehtinen.

Tietenkin joitain mittareita meillä pitää olla. Ja se, että meillä on kolme poikaa, jotka vielä viime vuonna pelasivat korkeintaan B-junioreissa, pelaavat nyt isoja minuutteja Kakkosessa menestyvässä joukkueessa, niin näkisin, että se on jonkinlainen mittari ja olemme siltä osin onnistuneet tämän vuoden aikana, Lehtinen jatkaa.

Voit lukea lisää jalkapallolukiosta SJK:n nettisivuilta, tästä linkistä. Sieltä löydät myös mukana olevat pelaajat.

Toni Lehtisen oma rooli muuttui hieman SJK Akatemian johtajana olleen Jani Uotisen lähdettyä KPV:n päävalmentajaksi ja hänen tilalleen SJK-junioreiden talenttivalmentajan paikalta nostetun Brian Pagen otettua puolestaan SJK:n päävalmentajan tehtävät. Lehtisestä tuli Pagen korvaaja SJK-junioreiden talenttivalmentajana, yhdessä SJK-junioreiden valmennuspäällikkönä toimivan Jyri Hietarharjun kanssa. Lehtinen kasvattaa siten nuoria huippulupauksia seuran nuorimmista alkaen ja SJK Akatemiassa sekä Jalkapallolukiossa työ jatkuu. Lehtinen konsultoi myös Brian Pagea edustusjoukkueen valmennuksessa nuorten osalta.

Meidän ajatus on, että pelaajapolku alkaa sieltä 3-5 -vuotiaiden SnadiKerhosta ja päättyy sitten sinne edustusjoukkueeseen tai jopa pidemmälle. Kyllähän siksi tämä uusi roolini on mielenkiintoinen. Jyri Hietaharju on myös henkilö jota itse kunnioitan todella paljon ja on mahtava tehdä hänen kanssaan töitä, sanoo Lehtinen uudesta roolistaan.

SJK Akatemian B-nuoret kohtaavat sunnuntaina B-nuorten Ykkösessä harvinaisessa sisäisessä kohtaamisessa, kun klo 18.00 Jouppilanvuoren kentällä ottaa yhteen SJK U17 ja SJK-junioreiden alaisuudessa oleva SJK U17 / 2. B-nuorten kakkosjoukkuetta valmentaa Esa Haanpää. Ykkösessä SJK U17 on viidentenä, mutta se on jo varmistanut paikkansa ensi talven SM-karsintasarjaan C-nuorten Kai Pahlman -lopputurnauksen menestyksen myötä.

Nyt sunnuntaina kohtaa tavallaan kaksi joukkueellista minun vastuulla olevia pelaajia, naurahtaa Lehtinen.

Mielestäni se ratkaisu, että päätimme lähteä kahdella joukkueella sarjaan ja ylipäätään pääsimme lähtemään sarjaan, on hyvä. Samalla se, että saimme näiden kakkosjoukkueessa pelaavien C15-nuorten Kai Pahlman menestyksen kautta paikan talven SM-karsintaan, takaa sen, että saamme heille hyviä ja merkityksellisiä pelejä edelleen kauden jälkeen. Siellä on hyvä ikäluokka tulossa ja se on äärimmäisen tärkeää, että he saavat kokemusta näistä peleistä. He varmasti kehittyvät ja ovat taas ensi kaudella entistä valmiimpia nousemaan U17-joukkueeseen sekä taistelemaan peliajasta siellä, päättää Lehtinen.

Sunnuntaina 25.8. klo 18.00 Jouppilanvuoren tekonurmella, B-nuorten Ykköstä: SJK U17 vs. SJK U17 / 2. Otteluun on vapaa pääsy.