123 456 7890

Kuortaneen palloiluhalli, eli I-Mediat Areena. Kuva Kuortaneen Urheiluopisto.

SJK ja Kuortaneen Urheiluopisto esittelivät yhdessä jalkapallolukiota vanhemmille sekä potentiaalisille opiskelijoille. Avoimien ovien päivä järjestettiin Kuortaneen Urheilulukiolla sekä Kuortaneen Urheiluopiston tiloissa perjantaina 14.2. Paikalle oli tullut toistakymmentä potentiaalista opiskelijaa ympäri Suomen vanhempineen tutustumaan jalkapallolukion toimintaan.

SJK:sta ja sen toiminnasta oli kertomassa tekninen johtaja Richard Dorman sekä SJK Akatemian johtaja ja pelaajakehityksen vastaava Brian Page. Paikalla oli myös jalkapallolukion lajiharjoittelusta yhdessä Pagen kanssa vastaava, SJK:n A- ja B-nuorten vastuuvalmentaja Toni Lehtinen, joka myös koordinoi päivittäisen yhteistyön SJK:n ja lukion välillä. Kuortaneen Urheiluopiston ja -lukion edustajat kertoivat Urheiluopiston toiminnasta sekä konkreettisesti opiskelusta lukiossa. Samalla esiteltiin kaikki harjoitus- ja opiskelupaikat sekä urheiluopiston kampusaluetta.

Paikalle olit tullut väkeä meidän kutsumana sekä ihan kiinnostuksesta opiskelupaikkaa kohtaan. Esittelimme heille päivän aikana mitä SJK on ja miten koulu mahtuu siihen mukana. Mitä siihen kokonaisuuteen kuuluu Kuortaneen opiston sekä lukion puolelta. Lukion ja opiston rehtorit pitivät meille omat esitykset ja kävimme yhdessä kiertämässä harjoituspaikat sekä palautumiskeskuksen tarjonnan, kertoo Toni Lehtinen tutustumispäivästä.

Kävimme läpi tarkkaan SJK:n toimintamalleja ja opiston fysiikkavalmentajien kanssa esittelimme miten koulussa yhdistetään pallollinen harjoittelu fysiikkaharjoitteluun. Kerroimme mitä se arki siellä on harjoittelun puolelta ja opiston ja lukion puolelta kerrottiin opiskelijan arjesta, Lehtinen jatkaa.

Kaiken kaikkiaan hyvä ja onnistunut päivä. Vastailimme heidän kysymyksiin ja olimme henkilökohtaisesti näyttämässä paikkoja. Opiskelijoista yksi aloittaisi suoraan toisella luokalla ja yksi oli tullut jo tutustumaan toimintaan etukäteen, sillä hän aloittaa lukion vasta ensi vuonna. Muuten suurin osa on mukana ensi viikolla alkavassa yhteishaussa, päättää Lehtinen.

Jalkapallolukio on mukana normaalissa yhteishaussa ja yhteishaku alkaa tänä vuonna 18. helmikuuta ja päättyy 10. maaliskuuta. Osa opiskelijoista tekee SJK:n kanssa sopimuksen ja SJK kustantaa opiskelun sekä asumisen.

Kuinka yhdistää jalkapallo ja opiskelu?

Huippujalkapalloilijaksi tuleminen vaatii kovaa harjoittelua sekä määrätietoista valmentautumista. Siihen sopeudutaan jo nuorena, sillä jalkapallo on aikaisen kiinnittymisen laji. Koulutuksella on osa myös huippu-urheilijan elämässä ja se helpottaa työelämään siirtymistä jalkapallouran jälkeen. Monesti ammattimainen harjoittelu ja opiskelu on kuitenkin vaikea yhdistää toimivasti normaaliolosuhteissa. Suurimmalla osalla menestyneistä jalkapalloilijoista onkin taustaa urheilukouluista ja urheilulukioista tai maailman jalkapalloakatemioista. Näissä koulutus hoidetaan valmennuksen ohessa ja niihin sopeutuvien aikataulujen mukaan.

Jalkapallo on lajina maailman suurimpia ja vaikeimpia lyödä itsensä läpi. Jos samalla haluaa opiskella ja kehittää itseään ihmisenä, vaaditaan oikeaoppista harjoittelua, opiskelua, lepoa ja palautumista. Ilman hyvin suunniteltuja järjestelyitä, se ei ole mahdollista tarpeeksi hyvällä tasolla, sanoo SJK Akatemian pelaajakehityksestä vastaava Brian Page.

Suomen ensimmäinen seuravetoinen jalkapallolukio toteutui SJK:n ja Kuortaneen urheilulukion yhteishankkeena, ja se starttasi 2018 syksyllä. Jalkapallolukio ja sen toiminnasta vastaava SJK Akatemia tarjoavat kansainväliseen malliin nuorille pelaajille paikan kehittyä ja pelata huippuolosuhteissa ja -valmennuksessa, opiskelua unohtamatta.

Seinäjoella OmaSp Stadion ja sen vieressä sijaitseva harjoituskeskus Wallsport Areena sekä Kuortaneen Urheiluopiston keväällä 2019 valmistunut ensiluokkainen jalkapallohalli I-Mediat Areena takaavat, että Jalkapallolukio pystyy tarjoamaan nuorille ja heidän valmentajilleen huippuolosuhteet, joita muilla seuroilla ei tällä hetkellä Suomessa ole. Koko SJK:n valmennusryhmä tukee akatemiatoiminnan valmennusta ja luo siten pelaajille entistä paremman mahdollisuuden edetä aina Veikkausliigajoukkueeseen ja kansainväliselle tasolle.

Tiedämme, että ympäri maailmaa on lahjakkuuksia, jotka keskittyvät vain jalkapalloon. Mutta SJK Akatemiassa lähdemme siitä, että haluamme valmistaa pelaajia myös elämään. Haluamme kasvattaa hyviä ihmisiä ja uskomme, että kun olet hyvä persoona, olet parempi myös jalkapalloammattilaisena, sanoo Page.

Haluamme myös, että pelaajilla on mahdollisuus taata itselleen tulevaisuus jalkapallon ulkopuolella. Ymmärrämme hyvin, että jalkapallomaailma voi olla julma ja siihen kuuluu loukkaantumiset ja ikävätkin yllätykset. Siksi on tärkeää, että pelaajilla on turvaverkko myös jalkapallon ulkopuolella. Sen tulee olla heille mahdollisuus ja tuki, jos asiat eivät menekään jalkapallomaailmassa kuten he olivat suunnitelleet, Page jatkaa.

Koulutus tapahtuu Kuortaneen Urheiluopiston yhteydessä, Kuortaneen Urheilulukiossa, missä opiskelijat asuvat kampusalueella tai sen välittömässä läheisyydessä. He opiskelevat ja harjoittelevat yhdessä SJK:n sekä Kuortaneen Urheiluopiston valmentajien alaisuudessa. Urheiluopisto tarjoaa valmennus ja synergiamahdollisuuksia myös muiden lajien huippuvalmentajien kanssa, sillä Kuortaneen Urheiluopisto on yksi maan johtavista urheiluvalmennuksen- ja koulutuksen keskuksista.

Olemme siinä onnekkaita, että pystymme tarjoamaan tämän mahdollisuuden heille. Pystymme tarjoamaan harjoitukset, fasiliteetit sekä pelaajapolun, jonka kautta he voivat kehittyä pelaajina niin pitkälle kuin he vain itse haluavat, Page sanoo.

Haluamme mukaan Suomen parhaat pelaajakyvyt. Mutta erityisen tärkeää on saada pelaajat, joilla on oikea asenne harjoitteluun ja jalkapalloon. Eli luonnollisen pelillisen lahjakkuuden lisäksi, haluamme hyviä ihmisiä, joilla on halu kehittyä, Page päättää.

Jalkapallolukioon haetaan täyttämällä sähköisen yhteisvalinnan kaavake osoitteessa www.opintopolku.fi. Lue lisää Jalkapallolukiosta SJK:n nettisivuilta: www.SJK.fi.