123 456 7890

Suomen ensimmäinen seuravetoinen jalkapallolukio toteutuu SJK:n ja Kuortaneen urheilulukion yhteishankkeena. Tämä varmistui maanantai-ltana, kun Kuortaneen kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti Kuortaneen urheiluopiston alueelle tulevan harjoitushallihankkeen. Täysimittainen jalkapallohalli nousee jo ensi kevään ja kesän aikana. Jalkapallolukio starttaa tämän vuoden syksyllä ja se on mukana tämän kevään yhteishaussa.

Meillä on ollut jo aiemmin sopimus jalkapallolukion aloittamisesta, mutta nyt sille saatiin viimeinen sinetti. Ilman olosuhteita tätä ei olisi voinut toteuttaa ja nyt Kuortaneen kunnan tekemä päätös mahdollistaa että olosuhteet tulevat olemaan Kuortaneella viimeisen päälle, iloitsee SJK:n urheilutoimenjohtaja Janne Kotamäki heti päätöksen varmistuttua.

Nyt ei ole enää mitään kysymysmerkkejä tämän asian kanssa ja voimme tehdä lopulliset sopimukset asiasta. Kuortaneen urheilulukio vastaa olosuhteista ja koulupuolesta, SJK vastaa harjoittelusta ja lajipuolesta. Yhteishaku alkaa saman tien ja lukioon voi hakea heti yhteishaussa. Kyselyjä on tullut jo nyt ympäri Suomen. Syksyllä alkaa ensimmäinen vuosikurssi, Kotamäki jatkaa.

Myös Kuortaneen urheiluopiston ja -lukion puolella iloitaan päätöksestä.

Tämä on merkittävä asia myös Kuortaneen urheilulukion näkökannasta. Jalkapallo on uusi laji urheilulukion lajivalikoimassa ja on erittäin tärkeä osa siinä kokonaisuudessa, että urheilulukio voi kasvaa. Tällä varmistetaan Kuortaneen kunnankin kannalta se, että urheilulukio tulee säilymään ja oppilasmäärän kasvaminen on väistämätöntä, kertoo Kuortaneen urheiluopiston yläkoulukoordinaattori Pekka Lahtinen.

Jalkapallon osalta ei tietenkään vielä ensimmäisen vuoden osalta, mutta kolmen vuoden sisällä kaavailuissa on, että 45 peluria on sisällä. Tällä päästään siihen, että meillä on 250 oppilasta, eikä tässä ole vielä mukana kuin jalkapallon poikapelaajat. Tyttöpelaajapuoli on vielä auki, ja se riippuu pitkälti siitä, mikä on Palloliiton näkemys, kun Helsingin Märskyssä kokeillaan Palloliiton toimesta keskitettyä mallia tyttöjen kohdalla. Meillä on puolentoista viikon päästä palaveria tyttöjoukkueiden asiasta, Lahtinen jatkaa.

Halliolosuhteiden mukana tulee myös kohennusta muuhun lukion infrasfruktuuriin.

Tarvitsemme lisää oppilasasuntolapaikkoja, jotka on jo mukana kunnan budjeteissa. Lisäksi tässä tulee lukion laajennus. Lukioon tulee kolme uutta luokkaa lisää opetustilaa, jotka palvelevat myös sähköisiä ylioppilaskirjoituksia. Niistä saa myös yhteisen auditoriotilan, joka täältä on oikeastaan puuttunut. Nämä ovat tärkeitä juttuja lukion kehittämisessä ja kunnankin näkökulmasta, kuvaa Lahtinen hallihankkeen myötä parantuvia olosuhteita.

Nyt tehtävä panostus nuorten jalkapalloilijoiden kehitykseen ja olosuhteisiin on todella merkittävä. Kuortaneen urheilulukio ja urheiluopisto nousee täten jalkapallon tärkeäksi kehityskeskukseksi Suomessa ja SJK:n akatemiatoiminta ottaa aimo harppauksen eteenpäin.

Tämä on meille SJK:ssa merkittävä asia, sillä tähän asti on ollut ongelmana, miten saamme houkuteltua tänne nuoria talentteja, ja koulun liittäminen urheiluun on ollut se suurin haaste. Kuortaneella on tähän paljon kokemusta ja nyt pystyimme ratkaisemaan tämän ongelman tällä tavoin. Heillä on paljon osaamista ja kokemusta muiden lajien kanssa. Ja Kuortane on kuitenkin meidän lähellä, joten oli järkevä ratkaisu tehdä yhteistyötä. Kyllä tämä on SJK:lle erittäin merkittävä panostus ja mikään muu seura ei ole Suomessa vastaavalla tavalla mukana jalkapallolukiohankkeessa, SJK:n urheilutoimenjohtaja Janne Kotamäki sanoo.

Meillä alkaa suunnitteleminen yhdessä ammattilaisten kanssa heti tällä viikolla. Olemme SJK:n kanssa puhuneet kentän pintamateriaalista ja Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvisen kanssa, että millainen hallin tulisi olla ja mitä muuta apuvälinettä se halli tarvitsee kuin pelkästään fyysisen teräsrungon. SJK Akatemian johtaja Jani Uotisen kanssa on jo sovittu tälle viikolle palaveri ja aletaan rakentamaan kautta. Haastehan tässä on se, että pääpelikausi on kesällä, jolloin koulua ei käydä. Joten tämä pitää rakentaa hieman eri tavalla kuin kaikki muut lajit, joiden kanssa olemme Kuortaneella nyt operoineet, kertoo Kuortaneen urheiluopiston Pekka Lahtinen.

Kuortaneelle nousevan hallin kustannusarvio on noin 4,5 – 5 miljoonaa euroa. Hallin omistaja on Kuortaneen kunta, mutta se vuokrataan Kuortaneen Urheiluopistolle leasing-sopimuksella. Yhteishaku lukioon alkaa 20. helmikuuta ja se päättyy maaliskuun 13. päivä.

SJK:ssa ja SJK:n akatemiassa on kaikkiaan kahdeksan päätoimista jalkapallovalmentajaa sekä päätoimiset muut taustajäsenet ja fysioterapeutti. Seinäjoella sijaitsee oma harjoituskeskus Wallsport Areena ja oma jalkapallostadion OmaSp Stadion. Pelaajapolku on suunniteltu laadukkaaksi poikien joukkueista aina Veikkausliigan kärkiseuraan asti ja omaan akatemiatoimintaan on satsattu. Jalkapallolukio täydentää nyt tämän kokonaisuuden.

Siitä tulee ainutlaatuinen jalkapallon sisäoppilaitos. Pelaajat asuvat ja harjoittelevat siellä sekä käyvät koulunsa siellä yhdessä. Joten jo siten tämä on poikkeuksellinen hanke. Tästä tulee aito jalkapalloakatemia, jota voi verrata Eurooppaan ja siellä oleviin akatemioihin. Muualla Suomessa pelaajat asuvat kotona ja joutuvat matkustelemaan koulujen, kodin ja harjoituspaikkojen väliä pitkiäkin matkoja. Meillä ainoat matkustukset tulee muun muassa pelien osalta ja nekin ovat pelaajille aina meidän järjestämiä. Eli kyllä tämä on konkreettinen askel eurooppalaiseen malliin, toteaa Kotamäki lopuksi.

Jalkapallolukio ja SJK:n pelaajapolku onkin houkutellut Seinäjoelle tänä talvena Suomen jalkapallotalentteja, kun SJK:n akatemian riveihin liittyi FC Hongasta saapunut poikamaajoukkueiden pelaaja Georg Westerlund. Hän kirjoitti nimensä sopimukseen viime viikonloppuna ja sopimuksessa on optiot aina vuoden 2021 loppuun saakka. Lisäksi mukana on tälläkin hetkellä poikamaajoukkueiden pelaajia tutustumassa toimintamalliin ja seuraan. Tarkoitus on, että he aloittavat jalkapallolukiossa, jos sopimukset heidän kanssaan syntyvät.

Hakeminen jalkapallolukioon yhteishaussa:

1. Kuortaneen urheilulukion pääsyvaatimuksena on vähintään 7.0 keskiarvo peruskoulun päättötodistuksen lukuaineissa.

2. Lukioon haetaan täyttämällä sähköisen yhteisvalinnan kaavake osoitteessa: www.opintopolku.fi. Hakuaika on 20.2. – 13.3. 2018.

3. Opiskelijaksi valittavan ylin mahdollinen pistemäärä on 20, joka muodostuu peruskoulutodistuksen keskiarvosta sekä urheilu- ja soveltuvuuspisteistä. Urheilu- ja muut soveltuvuuspisteet määräytyvät oppilaitoksen ja Palloliiton yhteistyönä.

Hakija voi saada urheilullisista ansioistaan ja lahjakkuudestaan 0-5 pistettä (lajiliittopisteet) ja jalkapallolukion harkinnan mukaan 0-5 soveltuvuuspistettä (oppilaitospisteet).

Lisätietoja osoitteesta: Suomen Olympiakomitea

4. Hakuvaiheessa toimi näin:

– Täytä sähköisen yhteisvalinnan lomake osoitteessa www.opintopolku.fi (Kuortaneen lukio, urheilulinja, erityinen koulutustehtävä)
– Tulosta sekä Hakijan tiedot -lomake että Alustava ainevalintakaavake lukion kotisivulta, täytä ne ja lähetä Kuortaneen lukioon (Keskustie 91, 63100 Kuortane) hakuaikana (13.3. mennessä).

Voit hakea urheilulukioon myös myöhemmin 2. tai 3. vuodelle. Tulosta ja täytä hakulomake ja lähetä se, Hakijan tiedot -lomake sekä todistus tämän hetkisistä lukiosuorituksistasi hakuaikana Kuortaneen lukiolle.