123 456 7890

Heikko esitys toi tappion
FC YPA – SJK 2-1 (2-0)

24 min 1-0 Martti Saarela
38 min 2-0 Ville Saxman
73 min 2-1 Petri Huttu (rp)

Seinäjoen Jalkapallokerhon vierailu Ylivieskaan oli pelillinen mahalasku mainion GBK-ottelun jälkeen. Ottelun ensimmäinen puoliaika tarjosi reilulle 300 katsojalle heikointa Kerhoa tällä kaudella, joten siinä mielessä tulosta on turha ihmetellä. Toisaalta, tekopaikkoja ei kummallakaan isommin ollut koko ottelussa, joten siinä valossa maaliton tasapeli olisi kuvastanut parhaiten joukkueiden osaamisen tasoa. Sitä ei nimittäin paljon ollut tarjolla.

Vaikka Kerho saattoikin pitää palloa enemmän kuin vastustajansa, pallon pitäminen oli todella tehotonta ja syöttöpeli vaihteeksi täysin luokatonta.

Kotijoukkue FC YPA ei sekään mitään ihmeitä esittänyt. Joukkueen pelinrakentelu oli yksinkertaista. Ajatus oli vetää pallo mahdollisimman syvälle alhaalta mahdollisimman nopeasti ja toivoa, että joku kolmikosta Marko Laitala – Joni Pakola – Tuomas Nikula veisi pääpallon pituutensa ja fyysisyytensä turvin. Tapahan se tuokin on pelata, eikä joukkuetta voi moittia siitä, että se pelaa vahvuuksillaan. Sen sijaan pelaamalla FC YPA ei luonut yhtään sen enempää kuin Kerhokaan, eli käytännössä ei mitään.

Ensimmäisen maalinsa FC YPA sai todellisena lahjana. Aikaisemmin TP-Seinäjoenkin väreissä pelannut oululaislähtöinen Martti Saarela heitti kaaripallon noin 30 metristä lerppuna maalille, missä Marko Laitala oli kyllä asemissa, muttei osunut palloon. Se kuitenkin yllätti totaalisesti Jyri Niemisen Kerhon maalilla ja upposi pompulla takakulmaan. Maali oli erittäin heikkoa puolustuspelaamista, kuten myös toinenkin FC YPA:n osuma.

Siinä kulmuri tuli rangaistusalueelle ja se purettiin, kuinka ollakaan, keskelle. Sinnehän sitä nyt ei ikinä saisi purkaa, mutta niinpä pallo vain tuli suoraan Ville Saxmanille, joka sai musta paitojen häiritsemättä ottaa pallon alas ja tulittaa rauhassa kertakaikkisen unelmavedon yläkulmaan vieden isännät kahden maalin johtoon.

Ja jos joku luuli, että ensimmäisen puoliajan vastoinkäymiset olivat siinä, niin arvaus meni pieleen. Marko Huttu nimittäin loukkasi nilkkansa katkaistessaan Denis Kostinschukin syöttöä ja joutui jättämään kentän.

Toisella puoliajalla vieraat saivat pelistä otteen, mutta paikkojen luominen oli edelleen yhtä tuskaa. Reilun tunnin pelin jälkeen tuli vieraiden paras paikka Tommi Haanpään ajettua rangaistusalueelle, missä hänet vedettiin kylmästi nurin. Aikaisemmin vallan loistavasti tuominnut nuori Aleksi Tanner meni totaalisesti kipsiin, eikä antanut tilanteesta ilmiselvää rankkaria. Sen sijaan erotuomari paikkasi munauksensa 73. minuutilla, jolloin Jani Asuintupaa otettiin rangaistusalueen rajamailla huomattavasti heppoisemmin. Tuomitusta pilkusta Petri Huttu ehosteli numeroita, mutta edes kolmen alakertaan meneminen ei auttanut Kerhoa loppuhetkillä. Tilanteita vain ei kyetty luomaan.

Siinä mielessä FC YPA varmasti ansaitsi voittonsa, että se hyödynsi Kerhon kaksi kardinaalitöppäystä maalien muodossa. Pelillisesti ottelu ei paljon tarjonnut.

Vieraista Veikkausraati katsoi parhaaksi Marko Hutun tilalle tulleen Toni Kujalan, joka sai kaksi tähteä. Ottelun parhaana palkittiin Ville Saxman ja yhden tähden sai isäntien Aki Vähäsöyrinki.

Ylivieskassa pelattiin kerta kaikkiaan loistavissa olosuhteissa täysin jalkapallolle pyhitetyllä Safarin Puistostadionilla. Puitteet olivat kerrassaan mieluista ja sää suosi. Samanlaisia olosuhteita tulee aina niin ikävä kun sellaisia näkee vieraskentillä. Ylivieskassa muutama innokas puuhamies on saanut seuran kasvamaan sympaattiseksi ja vahvaksi jalkapalloseuraksi alueella.

Pikkuisen ikävän sivumaun jätti kuitenkin joukkueen yleensä erittäin fiksuna pidetty valmentaja, Marko Myllykangas, joka innostui ottelun tiimellyksessä haistattelemaan v****a kollegalleen Jari Kujalalle: Pelin kuumina hetkinä toki jos kuka päästää suustaan jos mitä, mutta Myllykankaan tempusta teki ala-arvoisen se, ettei mies edes kätellyt vastustajiaan ottelun jälkeen saati pyytänyt temppuaan anteeksi. No, ehkäpä tämä olikin paikallinen tapa hieroa suolaa avoimiin haavoihin. Sanakopu taisi alkaa tilanteesta, jossa isäntien kippari, Antti Kukkola ajoi Jani Asuintuvan jaloille todella härskisti saaden tempustaan toki varoituksen. Lappuja Tanner antoi myös isäntien Tapani Yrjölälle, sekä Kerhon Toni Kujalalle ja Petri Niemelle.

Kerhon ottelut jatkuvat jo sunnuntaina vielä huomattavasti kovempaa vastustajaa vastaan vaasalaisen FC Kiiston saapuessa Keskuskentälle. Tällaisella esityksellä ei ole paljonkaan toivoa, joten nyt on syytä pistää asiat kuntoon nopeassa tahdissa, ryhdistäytyä ja palata samanlaisen pelin esittämiseen, mitä nähtiin Kokkolassa. Sillä pelillä puolestaan on paljonkin mahdollisuuksia.

SJK: Jyri Nieminen, Jani Asuintupa, Petri Niemi (v), Tiitus Lehtinen, Petri Huttu, Henri Saranpää (68. Mikko Väänänen), Jukka-Pekka Salminen, Marko Huttu (39. Toni Kujala (v)), Mikko Kärki, Tommi Haanpää, Juha Etelä-Aho (68. Jukka Yli-Renko)

Kuvagalleria op”