123 456 7890

Ensimmäistä kertaa Seinäjoella

Ensi viikonloppuna Wallsport Areenassa nähdään Suomen taitavimmat juniorit, kun Suomen Palloliiton Vaasan Piiri järjestää yhdessä SJK:n ja TP-Seinäjoen kanssa Valtakunnalliset taitokilpailut.

Vaikka Vaasan Piiristä on tullut koko joukko tekniikkataitureita, ihan Suomen Mestareitakin, koskaan aiemmin ei piirin alueella ole SM-loppukisoja pidetty.

Ei siis mikään ihme, että piirin väestä Jukka Rautakorven ja Sami Nikkolan suupielet vääntyivät väkisinkin hymyyn maanantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, jossa paikalla olivat myös paikallisia seuroja edustavat pallotaiturit, SeMin Nea Nieminen ja SJK:n Elias Ahde.

– Näitä kisoja on pidetty eri muodoissaan vuodesta 1954 lähtien ja nyt ne pidetään ensimmäistä kertaa meidän piirissämme. Meillä on menestystä takana niin lähivuosilta kuin pidemmältäkin aikaväliltä, sillä pojat ovat voittaneet kolme kertaa peräkkäin joukkuemestaruuden ja sellaisia tuttuja aktiivipelaajia on juhlittu mestareina kuin Jyri Hietaharju, Toni Lehtinen, Tony Björk ja nyt FC Groningenissa pelaava maajoukkuenmies Tim Sparv, myhäili Rautakorpi tyytyväisenä Wallsport Areenassa.

– Tänne tulee yhteensä hiukan vajaat 240 nuorta palloilijaa, joista poikia on noin hiukan vajaat 130 ja tyttöjä 115. Osallistumisoikeus on kaikilla omien piiriensä mestareilla ja kultamerkin suorittaneilla pelaajilla, jatkoi Rautakorpi.

Nuorisopäällikkö Sami Nikkola jatkoi hehkutusta liittyen halliin ja olosuhteisiin.

– Meillä on piirissämme Suomen paras jalkapallohalli ja apuna hyvä paikallinen organisaatio SJK:n, TP-Seinäjoen ja Wallsport Areenan muodossa.

– Taitokisat alkavat lauantaina iltapäivällä, jolloin 13-15 -vuotiaat tytöt ja pojat suorittavat omat kilpailunsa ja niiden päätteeksi pidetään vielä erityinen jonglöörikilpailu, joka on vapaamuotoinen tekniikkataituriohjelma, kertoi Nikkola.

Nuorilla ei paineita ole

Kolmatta kertaa SM-kisoihin osallistuva viime vuoden pronssimitalisti, SeMin Nea Nieminen, ei turhia jännitä.

– Pari kertaa viikossa olen treenannut ylimääräistä. Ei kotikenttä mitään paineita tuo. Viime vuonnakaan en oikein missään vaiheessa edes ajatellut, että saisin mitalin, kertoi neito.

Omaksi vahvuudekseen Nea nimeää tekniikan, mutta kisaradassa on oma hankaluutensakin.

– Keskitys on aika hankala juttu. Toisaalta pujottelu on varmaan vahvuuteni. Ei kannata jännittää, enkä ole asettanut mitään tavoitteita. Teen parhaani ja sitten katsotaan, mihin se riittää.

Samoilla linjoilla on päättyneellä kaudella ensimmäisen maaottelunsa U16-joukkueessa pelannut Elias Ahde.

– En ole kauhean paljon treenannut ylimääräistä, ehkä noin kerran viikossa. Tuohan tällainen vaihtelua tavalliseen treenaamiseen ja peleihin. Puskuhommat ovat hankalin juttu, mutta vastaavasti pituuspotkut kyllä sujuvat, valotti ilmajokelainen omia osaamisiaan.

“Ellu” on ollut kisoissa mukana vuodesta 2007 lähtien. Tosin viime vuosi jäi sairastelun takia väliin.

Mitaleita halutaan

Järjestävän seuran valmennuspäällikkö, Petri Kangaskokko, asettaa yhdeksälle SJK/TP-Seinäjoen nuorukaiselle kovan haasteen.

– Meillä oli tavoitteena, että olisimme saaneet seurana joka sarjaan osallistujan, mutta nyt ei ihan siinä onnistuttu sairastelun ja kolhujen vuoksi, sanoi Kangaskokko.

– Tavoite on kuitenkin ottaa seitsemän mitalia, joista kaksi on kultaisia, heittää valmennuspäällikkö rohkean haasteen nuorille osallistujille.

– TP-Seinäjoki ja HJK ovat vuosien saatossa ihan omassa kastissaan näissä kisoissa. Wallsport Areenan valmistumisen myötä sen on huomannut aivan selvästi, että täältä tulee todella taitavia nuoria urheilijoita, joiden harjoitteluun halli on vaikuttanut valtavasti, kehui myös Nikkola.

Vaasan Piiristä mukana ovat P15-sarjassa TP-Seinäjoen Elias Ahde, Tuomas Rintamäki ja Tuomas Lähdesmäki, sekä VPS-j:n Aaro Kumpulainen. P14-sarjassa VIFK:n Oscar Linden ja Hugo Villför pitävät piirin mainetta yllä.

Joonas Lepistö ja Alex Kivimäki saavat P13-sarjassa seuraa VPS-J:n Samu Alangosta. P12-sarjassa Jussi Vähäpesolan ja Ilari Kiviluoman kaveriksi tulevat BK-48:n Rasmus Knuts ja VIFK:n Viktor Villför.

Nuorimmissa pojissa, P11- ja P10 -sarjoissa mukana ovat vain TP-Seinäjoen Matti Vähäpesola ja Antti Aho. Yhteensä poikien sarjoissa Vaasan piirin edustajia on 15 kappaletta.

Tyttöjen puolella Vaasan piiristä on edustajia mukana kahdeksan. T14-sarjassa Nea Niemisen kaverina on VIFK:n Tilda Harju. Vuotta nuoremmissa VPS-j:n Ilona Assila ja Elli-Milli Rintanen saavat kaverikseen FC Sportin Pipsa Lahtisen. Myös vuotta nuoremmissa on FC Sportin tyttö mukana, eli Emma Pettissalo. T11-sarjassa IF Kvarkenin Maria Östman edustaa piiriä ja nuorimmissa, eli T10-sarjassa mukana on VIFK:n Ida Antus.

Muutama kuva infotilaisuudesta löytyypi täältä.