123 456 7890

SJK matkustaa sunnuntaiksi Helsinkiin ja kohtaa Suomen mestaruuden jo varmistaneen HJK:n klo 14:30 alkavassa ottelussa. Peli näkyy Seinäjoella OmaSp Stadionin Kisakatsomossa, Carlsberg Sports Barissa ja sinne on vapaa pääsy. Kotikoneilta ottelua voi seurata Ruutu+:n maksullisesta palvelusta.

SJK on taulukossa yhdeksäntenä. Suoraan Veikkausliigasta putoaa viimeiseksi jäänyt PS Kemi, mutta toiseksi viimeisen osana on joutua kauden jälkeen karsintaan, jossa vastaan tulee kaksiosaisessa otteluparissa Ykkösessä toiseksi sijoittunut joukkue. Tällä hetkellä toiseksi viimeisenä on TPS, jonka piste-ero SJK:hon on kaksi pistettä. TPS:n yläpuolella on IFK Mariehamn, jolla on sama pistemäärä kuin SJK:lla, mutta selvästi heikompi maaliero. Myös TPS:n maaliero on heikompi kuin SJK:n. IFK Mariehamn kohtaa vierasottelussa PS Kemin ja TPS matkustaa KuPS:n vieraaksi Kuopioon. Jos SJK voittaa sunnuntaina oman ottelunsa ja jompikumpi takana tulevista joukkueista häviää samaan aikaan, olisi SJK:n sarjapaikka Veikkausliigassa käytännössä varma. Jopa tasapeli saattaisi riittää.

Me kaikki tietenkin tiedämme sarjatilanteen, mutta me keskitymme ainoastaan omiin peleihimme. Meidän ei kannata miettiä muita joukkueita, vaan antaa heidän tehdä omat hommansa, me hoidamme omamme, kertoo SJK:n päävalmentaja Alexei Eremenko.

Meidän valmistava viikko on mennyt hyvin. Pidimme muutaman päivän vapaan Honka-pelin jälkeen ja sen jälkeen meillä on ollut todella hyvä viikko. Olemme fyysisesti ja mentaalisesti hyvässä iskussa. Tietenkin joitain pieniä kysymysmerkkejä on pelaajien loukkaantumisten suhteen ja varmuudella Hetemaj ja Dorman on pelikieltojen vuoksi ulkona. Peliin menemme kuitenkin parhaalla mahdollisella ryhmällä mitä on. Valmistaudumme peliin ammattimaisesti niin hyvin kuin mahdollista ja odotamme saavamme hyvän tuloksen sunnuntain ottelusta, päättää Eremenko.

Pelaajat ovat virtaa täynnä maajoukkuetauon jäljiltä.

Jännä loppukausi jatkuu. On ollut kyllä vaiherikas kausi jälleen ja vielä pari peliä painetaan, sanoo SJK:n puolustaja Dani Hatakka.

Tämä tuli meille aika hyvään paikkaan tämä maajoukkuetauko. Huilasimme pari päivää ja tuli aika pirteitä kasvoja takaisin. Sen on huomannut kyllä treeneissä. Kiva lähteä pelaamaan HJK:ta vastaan ja voittoa lähdemme hakemaan, Hatakka kertoo.

Tiedostamme tottakai edelleen sarjatilanteen, mutta niin kauan kuin homma on omissa käsissä niin turha tässä on liikaa tuijotella muiden pelejä. Kyllähän se on yhtälailla tiedossa kaikilla. Siitä lähdetään, että meillä on enää kaksi peliä jäljellä, jatkaa Hatakka vielä lopuksi.

Helsinkiin matkustaa myös SJK:n kannattajia ja ainakin kannattajaryhmä Klopit järjestää omatoimisesti matkaa peliin. SJK-kannattajat sijoittuvat Telia 5G Areenan Itäkatsomon pohjoisreunaan, lohkoon 120, eli jäähallin kulmaukseen. Sinne on kaikki SJK:ta tukevat tervetulleita mukaan kannustamaan. Liput tulee ostaa Pohjoispäädyn lippupisteestä, paikan päältä. Seinäjoella SJK-kannattajat kokoontuvat katsomaan ottelua OmaSp Stadionin Kisakatsomoon.

HJK – SJK Telia 5G Areenalla sunnuntaina 21.10. klo 14:30.

Suomen mestari HJK vastassa

29. Suomen mestaruutensa jo tällä kaudella varmistanut HJK on kiistatta Suomen menestyksekkäin jalkapalloseura. Pelkästään 2010-luvulla HJK on voittanut Suomen mestaruuden nyt seitsemän kertaa. Tällä kaudella mestaruus varmistui syyskuun lopussa ja se tuli vakuuttavasti. Piste-ero toisena olevaan RoPS:aan on 16 pistettä, kun kaksi kierrosta on pelaamatta. Joukkueen maaliero on peräti 20 maalia parempi kuin toiseksi parhaan maalieron omaavalla KuPS:lla. Varsinaiset juhlat on kuitenkin vasta ensi viikolla kauden päättyessä.

HJK on pelannut Veikkausliigassa 13 edellistä otteluaan tappioitta, häviten viimeksi FC Lahdelle kesäkuussa pelatun vierasottelun 1-2-luvuin. Kotikentällään se on hävinnyt viimeksi Veikkausliigassa toukokuussa FC Lahdelle. Europeleissä HJK hävisi elokuussa sekä Olimpija Ljubljanalle että BATE Borisoville. Lisäksi HJK hävisi Suomen cupin finaalin FC Interiä vastaan toukokuussa.

Vakuuttavasta tuloksen teosta huolimatta, moni HJK-kannattaja on kritisoinut joukkueen päävalmentaja Mika Lehkosuota ja hänen jatkonsa seurassa oli jopa katkolla. Lopulta HJK kuitenkin parin kuukauden mediaspekuloinnin päätteeksi, julkisti Lehkosuon jatkavan päävalmentajana myös ensi kaudella. Asia mainittiin kuin ohimennen muiden organisaatiomuutosten yhteydessä. Seuran urheilutoimenjohtaja Juho Rantala siirtyi Palloliiton palvelukseen ja Lehkosuon kakkosvalmentajana oleva Jose Riveiro kirjoitti päävalmentajasopimuksen ensi kaudesta lähtien FC Interiin.

Tällä kaudella kritiikki on kohdistunut HJK:n pelitapaan, Euromenestyksen puutteeseen sekä muutamien ongelmapelaajien asioiden hoitoon. Edelleen joukkueen toiseksi parhaana maalintekijänä keikkuva Filip Valencic lähti katkerien lehtihaastatteluiden sekä kiukutteluiden myötä jo elokuussa Norjan Stabaekiin ja Suomen maajoukkueessakin esiintynyt Moshtagh ”Mosa” Yaghoubi sai lähteä tämän viikon alussa vapailla papereilla. Mosan uutisoitiin aiemmin jättäneen joukkueensa pelin väliin vaihtopenkkikomennuksen vuoksi ja viimeisin episodi oli pelaaminen Futsal-liigassa maajoukkuetauon aikana. Mediassa liikkuneiden vihjailujen mukaan tämä olisi tapahtunut ilman seuran lupaa. Molemmat olivat joukkueen tähtipelaajia. Valencic teki kauden aikana viisi maalia ja Mosa kaksi. Kaksikon tapausten lisäksi mediaotsikoihin on päätynyt myös HJK:n pelaajien kostea ilta mestaruuden varmistamisen jälkeen, jossa yksi pelaajista oli ottanut verisesti yhteen ravintolan ovimiehen kanssa.

Jotkut HJK:n kannattajat ovat viime aikoina boikotoineet kotiotteluita myös oman kohtelunsa vuoksi, osa taas kannattajien käytöksen vuoksi. Seura lätkäisi lähes parille kymmenelle kannattajalleen porttikiellon, Honka – HJK -ottelussa tapahtuneiden väkivaltaisuuksien johdosta. Edellä mainituista syistä johtuen, HJK:n kannattajapääty on ollut kovin tyhjä ja normaalia hiljaisempi edellisissä kotiotteluissa.

Tähtiä HJK:ssa kuitenkin riittää, ja yksi sellainen on muodostunut brasilialais-saksalaisesta hyökkääjästä, Joao Klaussista. 21-vuotias Klauss tuli tuntemattomana lainapelaajana Saksan Hoffenheimin kakkosjoukkueesta. Moni ei odottanut kummempia, mutta tällä hetkellä Klauss on iskenyt HJK:lle jo 19 maalia. Sillä määrällä Klauss johtaa Veikkausliigan maalipörssiä ja mies on noussut HJK:n Veikkausliiga-historian yhden kauden kolmanneksi kovimmaksi maalipyssyksi. Vuonna 2001 Paulus Roiha teki HJK:lle 22 maalia ja on seuran paras maalintekijä yhden kauden lukemissa. Ismo Lius teki HJK:lle 20 maalia kahdesti kausilla 1991 ja 1992. Ylipäätään Veikkausliigan historiassa on päästy 20 maaliin tai sen yli vain yhdeksän kertaa. Edellinen 20 maalin ylitys tapahtui kaudella 2011, kun Timo Furuholm teki 22 maalia FC Interille. Klauss ei toki ole vielä päässyt noihin lukemiin, mutta jo nyt hän on vahvin ehdokas Veikkausliigan maalikuninkaaksi, kun kaksi kierrosta on pelaamatta.

Hyökkäykseen HJK:lta löytyy tähtistatuksella operoiva Riku Riski, keskikentälle Anthony Annan, Nikolai Alho ja erinomaisen kauden pelannut Sebastian Dahlström. Pikkuhuuhkajien kapteeni Dahlström onkin vahvasti lähtökuopissa suuremmille kentille. Puolustuksen tähtenä loistaa Faith Friday Obilor sekä kapteeni Rafinha.

Maajoukkuetauon aikana on pelaajia saattanut palata takaisin pikkukolhujen jälkeen ja uusia kolhuja on voinut tulla, joten niiden osalta tilanteen arvioiminen on vaikeaa. Pelikieltoja ei HJK:lla kuitenkaan ole.

Tämän kauden kahdessa aiemmassa kohtaamisessa HJK on ollut SJK:ta vahvempi Seinäjoella 1-0-tuloksella ja Helsingissä peräti 4-0-lukemin. SJK metsästää edelleen ensimmäistä voittoaan HJK:sta Telia 5G Areenalla. Kaudella 2016 pelattiin 0-0-tasapeli kauden viimeisessä ottelussa.

SJK:lla Hetemaj ja Dorman pelikiellossa

SJK saa tähän otteluun takaisin pelikiellosta Jarkko Hurmeen ja Dani Hatakan, mutta Mehmet Hetemaj’n pelikielto jatkuu vielä yhden ottelun. Viime ottelussa korttitili tuli täyteen Richie Dormanille ja hän kärsii yhden pelin pelikieltonsa sunnuntaina.

Maajoukkuetauon aikana SJK:n pelaajista maataan edusti Viron A-maajoukkueessa Mihkel Aksalu ja Trinidad & Tobagon A-maajoukkueen Shahdon Winchester. Suomen U21-maajoukkueen mukana oli Joonas Sundman ja Suomen U19-maajoukkueen mukana Maximo Tolonen. Aksalu oli mukana kohtaamassa UEFA Nations League otteluissa Suomen ja Unkarin. Jälkimmäisessä hän loukkaantui ja joutui tulemaan vaihtoon jo ensimmäisellä puoliajalla. Alustavien tutkimuksien mukaan loukkaantuminen ei ole kuitenkaan vakava ja Aksalu saattaa olla mukana kauden lopuissa otteluissa. Myös Joonas Sundman loukkaantui U21 EM-karsintaottelussa Liettuaa vastaan. Sundman kuitenkin todennäköisesti on pelikunnossa taas sunnuntaina. Maximo Tolonen pelasi kahdessa Suomen U19-maajoukkueen EM-karsintaottelussa Tallinnassa. Suomen kohtalona oli jäädä karsintalohkon kolmanneksi Italian ja Tanskan takana ja pelit karsinnoissa päättyivät. Winchester puolestaan käväisi Bangkokissa kohtaamassa Thaimaan. Harjoitusottelu päättyi isäntäjoukkueen 1-0-voittoon.

SJK on edellisessä viidessä ottelussa ottanut kaksi voittoa, pelannut kerran tasan ja hävinnyt kahdesti. Maaleja on niissä tehty vain kaksi, mutta toisaalta myöskään omiin ei ole mennyt kuin kaksi maalia. Koko kauden SJK:ta vaivannut maalipaikkojen luominen ja niiden hyödyntäminen, on siis edelleen ongelma. Joukkueen paras maalintekijä on keskikenttäpelaaja Johannes Laaksonen kuudella maalillaan. Hyökkääjistä Aristote Mboma on tehnyt neljä maalia ja elokuussa mukaan liittynyt Denys Oliinyk kolme. Kahdessa maalissa on useampi pelaaja.

SJK:n maalitykiksi kaavailtu Billy Ions on ollut lähes koko kauden loukkaantuneena ja pelannut vain kahdeksan ottelua. Niissä tehoiksi syntyi kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Ions joutui syksyn aluksi uuteen operaatioon ja ei siten ole mukana enää loppukauden otteluissa. Operaatiossa on käynyt myös Emile Paul Tendeng, joka on edelleen kuudella syötöllään SJK:n tehokkain syöttäjä.

Loukkaantumisista on pelikuntoon toipunut Ville Tikkanen ja Obed Malolo. Myös Malolo on käynyt tällä kaudella operaatiossa, eikä ole vielä toistaiseksi pelannut minuuttiakaan helmikuun jälkeen. SJK nosti ennen maajoukkuetaukoa pelattuun edelliseen otteluun akatemiasta laitapuolustaja Joona Lautamajan ja nuoren brasilialaisen Marcus Viniciuksen. Johannes Laaksonen missasi edellisen ottelun loukkaantumisen vuoksi, mutta hän saattaa olla mukana taas sunnuntaina.

Mikäli SJK voittaa molemmat jäljellä olevat liigaottelut, säilyttää se varmasti paikkansa Veikkausliigassa. Muissa tapauksissa myös muiden joukkueiden tuloksilla on merkitystä. Jos takana oleva kaksikko menettää pisteitä omissa otteluissaan, riittää SJK:lle pienempikin pistemäärä. SJK:n etuna on myös merkittävästi parempi maaliero kuin kaksikolla. Ero IFK Mariehamniin on peräti 11 maalia ja TPS:aan viisi maalia.

Veikkausliigan kausi päättyy lauantaina 27.10. klo 15:00 ja silloin SJK isännöi OmaSp Stadionilla FC Interiä. SJK tarvitsee koko Seinäjoen ja ympäröivän maakunnan tuen taakseen, jotta sarjapaikka maamme pääsarjassa varmasti säilyy. Ennakkoliput päätösotteluun arkisin klo 9-16 SJK Shopista tai SJK:n verkkokaupasta.