123 456 7890

Veikkausliigadebyytin OmaSp Stadionin avausottelussa kaudella 2016 tehnyt Markus Uusitalo, aloittaa SJK-paidassa ensimmäistä kauttaan. Tuolloin HJK-paidassa pelannut Uusitalo on nyt 24-vuotias maalivahti, joka siirtyi Seinäjoelle täksi kaudeksi FC Hongan sopimuspelaajan paikalta. Uusitalo pelasi kuitenkin viime kauden lainasopimuksella Helsingin IFK:ssa, ja päävalmentaja Joaquín Gómez houkutteli hänet mukanaan Seinäjoelle.

Suomessa on muutama kova seura, missä on puitteet kunnossa, ja SJK kuuluu niihin. Tietenkin europelit mitä on tulossa, niin ne kiinnostavat, ja näen, että SJK:lla on hyvät mahdollisuudet kamppailla myös mestaruudesta. Tiedän valmentajan viime kaudelta, ja tiedän että hän on hyvä valmentaja, joten ei senkään suhteen ole arpapeliä, kertoo Markus Uusitalo syistä liittyä SJK-paitaan.

Kasvattajaseurassaan FC Hongassa, VPS:ssa, HJK:ssa ja HIFK:ssa urallaan pelannut Uusitalo, on syntyisin Espoosta ja pelannut ensin kenttäpelaajana aina 14-15 vuotiaaksi asti, mutta sen jälkeen paikka löytyi tolppien välistä ja ura vei nopeasti HJK:n riveihin Veikkausliigaan.

Veikkausliigadebyyttini tuli täällä OmaSp Stadionilla avausottelussa, SJK vastaan HJK ottelussa kaudella 2016. Muistan, että joku ukko taisi laskuvarjollakin tulla kentälle ja stadion oli ihan täynnä. Se oli aika jännä paikka tulla puoliajalla kentälle, täydellä OmaSp Stadionilla, ja olimme häviöllä. Kyllä siinä jännitti, kun tulin sisään, mutta ei kyllä hirveän paljon mageempaa debyyttiä voisi toivoa. Siellä oli niin paljon katsojia, että ei nuori poika ehtinyt kuuntelemaan mitään yksittäisiä huutoja, Uusitalo muistelee.

Tuolloin Uusitalo oli 19-vuotias ja hän tuli kentälle Thomas Dähnen tilalle. SJK johti ottelua tauolla 2-1, Teemu Penninkankaan ja Matej Hradeckyn maaleilla. HJK:n avausosuman teki nykyään Rangersissa Skotlannissa pelaava Alfredo Morelos. HJK voitti ottelun lopulta 2-3. Ensin HJK tuli tasoihin Taye Taiwon osumalla ja stadionin avausottelun voittomaalin teki HJK:n Atomu Tanaka.  

Jalkapallon näkökulmasta OmaSp Stadion on kyllä Suomen hienoin stadion. Varsinkin kun se on täysin sitä varten tehty. Silloin en ollut päässyt noihin sisäpuolen puitteisiin päässyt tutustumaan, mutta aika mageet on noi kaikki sisätilat, katsomot ja VIP-tilat, kun on tuolla pyörinyt. On kyllä hienosti tehty koko stadikka, sanoo Uusitalo.

Debyyttikautensa päätteeksi Uusitalo sai kutsun Suomen A-maajoukkueen talviharjoitusleirille, mutta ei päässyt tekemään siellä kuitenkaan debyyttiään. Suomen U21-maajoukkueessa ja poikamaajoukkueissa pelejä kuitenkin on.

Uusitalolla tyttöystävineen on myös kaksi koiraa, Leia ja Luke, joiden kanssa elämä sujuu mainiosti urheilun ulkopuolella. Lisäksi Uusitalon voi löytää jalkapallon ulkopuolelta golf-kentältä tai opiskelun parista. Uusitalo opiskelee pelaamisen ohella bioinformaatioteknologiaa Aalto-yliopistossa. Siinä etsitään ratkaisuja esimerkiksi sairauksien diagnosointiin, niiden hoitoon ja ehkäisyyn, ympäristön puhdistamiseen sekä elämän laadun parantamiseen.

Koirien nimet tulee tietenkin Star Warsista, jos ei jollekulle ollut selvää, Uusitalo naurahtaa.

Niille kuuluu kyllä täällä oikein hyvää, sillä Seinäjoella on riittänyt metsää missä juoksennella. Meillä oli myös perheessä lapsena koira. Mä itse rakastan eläimiä tosi paljon, ja ne on lähellä mun sydäntä ollut aina, kertoo Uusitalo, joka on haaveillut jalkapallouran jälkeen oman rescue-koiratarhan perustamisesta.

Me ollaan tyttöystävän kanssa kasvissyöjiä, tai no, ainakin 90-95%:sti kasvissyöjiä, mutta ei ikinä syödä lihaa, ja harvoin kalaa. Meiltä alkoi ystävät kyselemään reseptejä, niin perustettiin vitsillä sellainen Instagram-tili missä sitten esitellään niitä reseptejä. Oma suosikkini on kasvisburgerit ja olenkin ottanut tavoitteeksi täydellisen kasvisburgerin metsästyksen, Uusitalo kertoo.

Lopetin lihansyönnin kokonaan tuossa kolme vuotta sitten. Enkä ole itse huomannut siinä mitään eroa oikeastaan. Paino on pysynyt samana ja jotkut veriarvot oli itseasiassa jopa parantunut, kun kävin ottamassa ne tuossa vuosi tai kaksi sitten.

Kävin myös täällä heti joulukuussa sanomassa OmaSp Stadionin keittiöllä Alpolle ja Leolle, että en syö lihaa, niin he ovat tehneet minulle omat ruuat. Ja on kyllä ihan älyttömän hyvät safkat ollut. Pitää sanoa iso kiitos sinne. Ja nyt kun Alfie tuli joukkueeseen, niin myös hän on kasvisyöjä.

Eli jos ihmiset miettii, että pärjääkö urheilija kasvisruualla, niin pärjää oikein hyvin, Uusitalo toteaa.

Käynnissä oleva sota Ukrainassa on tullut Uusitalolle lähelle, eikä pelkästään joukkuekaveri Denys Oliinykin ja hänen perheensä kautta.

Tällaisten asioiden kohdalla sitä jotenkin tuntee itsensä pieneksi. Ja mullakin on tyttöystävän sukua Ukrainasta ja siellä Ukrainassa, kertoo Uusitalo.

Olemme keränneet joukkueen kesken avustusta Punaisen Ristin katastrofirahastoon ja keränneet vaatteita, joita viedään maasta ulos pääseville. Kaikkien meidän pitää tehdä mitä pystyy, mutta ei tämä tietenkään ole ainoa tämmöinen tilanne maailmassa. 

Pitää myös muistaa, että kukaan ei tämmöisessä tilanteessa ala syyttämään venäläisiä, sillä hyvin harva venäläinen tällaista tilannetta on halunnut, muistuttaa Uusitalo lopuksi.

Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon Ukrainan hyväksi, voi osallistua tästä linkistä. 

Voit tutustua tarkemmin Markus Uusitaloon katsomalla perjantaina suorana tehdyn SJK:n InstaLIVE-lähetyksen taltioinnin tästä linkistä. Lähetystä juontaa entinen SJK-pelaaja ja nykyinen ottelutapahtumien kuuluttaja Arttu Seppälä. Katsojat lähettelivät kysymyksiä lähetyksen aikana ja sitä ennen. InstaLIVE:ssä tekee cameoroolin myös Uusitalon Luke-koira ja Clark Kent-silmälasit. Seuraavassa InstaLIVE:ssä ensi perjantaina, on vieraana Serge Atakayi. 

SJK kaatoi lauantaina Liigacupin puolivälierässä Helsingin IFK:n ja eteni välieriin, joissa se kohtaa FC Hongan. Tuo ottelu oli alun perin tarkoitus pelata lauantaina 12.3. mutta koska Honka on parhaillaan harjoitusleirillä Espanjassa, ei pelipäivää ole vielä saatu sovittua. Ottelu pelataan kuitenkin joka tapauksessa Seinäjoella, ja säiden salliessa se viedään ulos OmaSp Stadionille. Liigacupin finaali pelataan 19.3.

Veikkausliigakausi alkaa kotiottelulla lauantaina 2.4. klo 17:00 ja löydät kaikki otteluohjelmat SJK:n nettisivuilta. Kausikortit ja kahden ensimmäisen Veikkausliiga-ottelun irtoliput myynnissä Lippu.fi-kanavissa sekä Torikeskuksen SJK Storessa. SJK Store palvelee arkisin klo 9-16 ja lauantaisin klo 10-15.