123 456 7890

Ekaa kertaa Keskarille
Seinäjoen Jalkapallokerho kohtaa sunnuntai-iltana Kakkosen Lohko C:n kolmosen, FC YPA:n Ylivieskasta. Samalla kertaa kotijoukkue pääsee ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella oikealle kotikentälleen, Seinäjoen Keskuskentälle. Kenttä on upeassa kunnossa, mutta toki siellä olisi ollut mukava pelata jo aiemminkin. Siihen nyt vain ei valitettavasti ole ollut mahdollisuutta monien eri yhteensattumien vuoksi, joten parempi myöhään kuin ei silloinkaan.

Vieraaksi saapuva Kalajokilaakson ylpeys, FC YPA, on hyvin pitkälle manageri Jami Ruhkalan ja pitkäaikaisen valmentajansa, Marko Myllykankaan, luomus. Joukkueessa on selkeästi samoja elementtejä kuin viime kaudella Kakkosen Lohko C:n voittaneessa vaasalaisessa FC Kiistossa.

Joukkue pelaa varsin suoraviivaista, fyysistä ja perusvarmaa peliä ilman kikkailua. Se ero Kiistolla ja YPA:lla on, että ylivieskalaiset eivät ole jättäneet pelaajia hankkimatta, jos niitä on kaivattu. Tälle kaudelle lompakkoa avattiin sen verran, että OPS-jp joutui luovuttamaan kovan kaksikkonsa, Aleksander Vuletic – Dragan Pejic reilut 120 kilometriä etelämmäksi.

Joukkueen runko on kuitenkin pysynyt jo vuosia kasassa ja varsinainen ikoni paikalliskannattajien silmissä on toppari Antti Kukkola. Miestä on himoittu milloin Kokkolaan, milloin minnekin, mutta hän on pysynyt YPA:n takalinjoilla.

Kauden alku on sujunut YPA:lta loistavasti. Tilillä on yhdeksän ottelun jälkeen, vain yksi vierastappio FC OPA:lle numeroin 4-0. Tuota poikkeusta lukuun ottamatta joukkue on murjonut kaikki vastustajansa mennen tullen. Viimeksi kaatui kotosalla sarjan tyvipäähän kuuluva iisalmelainen PK-37 numeroin 2-1 (2-0).

Kauden alussa YPA kävi kaatamassa OLS:n vieraissa 3-0, nuiji kotonaan kovan VIFK:n 2-0, hävisi OPA:lle ja otti peräkkäiset kotivoitot FC Santa Clausista 1-0 ja FCJ Blackbirdistä 5-1. Jatkossa seurasivat voitot JBK:sta vieraissa 1-0 ja Virkiästä kotona 5-1, sekä melkoinen näytös Norrvalla FF:ää vastaan vieraissa numeroin 8-1. Kuten tuloksista näkyy, on joukkue aivan mielettömässä kunnossa ja taatusti vaikea vastustaja Kerholle.

Vaikeudesta kertoo paljon myös se, että viime kaudella Kerho hävisi FC YPA:lle kahdesti. Sarjan avausottelussa tuli kotikentällä, Jouppilanvuoren tekonurmella, nokkaan 3-2 (1-1). Maalinteon tuossa kamppailussa avasi nykyisin GBK:ssa pelaava Marko Laitala ottelun 38. minuutilla, mutta Henri Saranpää tasoitti pilkulta vain kolme minuuttia myöhemmin. Toisella puoliajalla Joni Pakola teki rankkarista johtomaalin vieraille 83. minuutilla ja sama mies lisäsi saldoaan minuutti ennen päätöstä. Vielä ennen kuin pilli soi, ehti Kerhon Mikko Väänänen sivelemään balsamia haavoihin kavennusmaalin muodossa.

Heinäkuussa valmentajaa vaihtanut Kerho matkusti Jari Kujalan johdolla Safari-stadionille, joka on vaihtanut tälle kaudelle nimeään sponsorin mukaiseksi PPO-stadioniksi. Peli ei sujunut sielläkään, vaan isännät ottivat nyt 2-1 (2-0) -voiton vaatimattomasti pelanneesta Kerhosta. Ensimmäisellä puoliajalla aikaisemmin mm. TP-Seinäjokea edustanut Martti Saarela vei isännät johtoon 24. minuutilla ja 38. minuutilla vahvasti viime kaudella pelannut Ville Saxman iski taukonumeroiksi 2-0. Vieraiden kavennus syntyi pilkulta 73. minuutilla Petri Hutun toimesta.

FC YPA:n fyysinen peli on ollut varsinaista myrkkyä Kerholle. Siihen on keksittävä ratkaisuja sunnuntaille, mikäli mielitään pysyä tähtisikermän kyydissä. Vieraiden tulivoimaa olisi kyettävä jollakin tavalla hillitsemään, sillä Dragan Pejic on tehnyt jo kymmenen maalia ja Joni Pakola kahdeksan. Myös Iisalmesta Ylivieskaan palannut juoksukone Mika Hemmilä on onnistunut neljä kertaa Rovaniemen Palloseurasta hankitun Antti Peuran viimeisteltyä pari osumaa.

Kotijoukkue on voittanut nyt kolme ottelua peräkkäin identtisin, 3-1, numeroin. Vastassa on kuitenkin ollut sarjan tyvipään ryhmiä, joten pelin on kohennuttava edelleen, mikäli aiotaan pysytellä kärkikolmikon matkassa mukana syksyyn saakka.

Alkukausi on kuitenkin ollut Esa Haanpään suojateilta melkoisen mukava, sillä harvoin on seinäjokelainen joukkue kyennyt ottamaan ensimmäisistä yhdeksästä ottelustaan seitsemää voittoa. Viime kaudella tähän aikaan Kerholla oli kasassa seitsemän pistettä.

Kerhon maalit ovat jakautuneet tasaisemmin kuin FC YPA:n, sillä sisäistä maalipörssiä johtaa viisi osumaa viimeistellyt Mikael Muurimäki. Perässä tulevat neljä maalia tehnyt Tommi Haanpää, kolmen maalin Ville Pajula, sekä kaksi maalia mieheen tehneet Marko Huttu, Petri Huttu ja Juha Etelä-Aho. Yhden maalin mieheen ovat tehneet Tiitus Lehtinen ja Toni Kujala.

Veikkausraadit ovat muistaneet FC YPA:n pelaajista Pakolaa yhdeksällä tähdellä, Pejiciä kahdeksalla, Hemmilää viidellä, sekä Juha Ansamaata, Denis Kostynchukia, Antti Peuraa ja Aleksander Vuleticia kolmella sakaraisella. Martti Saarela ja Ville Saxman ovat kumpikin kuitanneet kaksi tähteä Antti Kukkolan tilin osoittaessa yhtä. Yhteensä FC YPA:n pelaajille on jaettu 39 tähteä.

Seinäjoen Jalkapallokerhon ykkönen sisäisessä tähtipörssissä on kahdeksan tähteä pyydystänyt Tommi Haanpää. Ville Pajulalla tähtiä on seitsemän ja Mikael Muurimäellä viisi. Keskiviikkona huilanneella Petri Hutulla on neljä tähteä. Sekä Juha Etelä-Aho, että Mikko Väänänen ovat saaneet kumpikin kolme sakaraista Tiitus Lehtisen, Aki Lyyskin ja Petri Välimäen kunkin kerättyä yhden tähden. Yhteensä Kerhon pelaajistolla on tähtiä kasassa 33 kappaletta.

Kotijoukkueen joukkosidontapaikka näytti jo tyhjenevän tauon aikana hippusen, mutta nyt ei siltä näytä. Henri Saranpää on edelleen sivussa, eikä Miika Asunmaatakaan nähdä kehissä aikoihin. Saattaa olla, että koko kausi on poskellaan. Keskiviikon tapaan Petri Hutun pelaaminen on enemmän kuin epävarmaa ja Mikko Väänänenkin saattaa joutua huilaamaan ottelun polvivaivojensa vuoksi. Toinen maalivahti, Petri Välimäki, puolestaan puolustaa isänmaataan Kauhavalla. Jussi Kankaanpää ja Jere Jääskeläinen ovat liittyneet harjoitusvahvuuteen ja Jere oli jo Lapualla penkillä mukana. Myös Johannes Saranpää on palannut kehiin ja tekikin kuluvan kauden sarjadebyyttinsä Lapualla.

Sääennuste lupaa hellettä Keskuskentälle sunnuntaiksi. Toivottavasti kotijoukkue Kerho ja sen uskollinen kannattajaryhmä, Klopit, pystyvät aiheuttamaan hellettä selkeän ennakkosuosikin päädyssä. Vaikka Veikkaus onkin leiponut kotijoukkueesta suosikin, FC YPA on kuitenkin sarjataulukossa ylempänä ja historiakin tekee vieraista ennakkoasetelmista suosikkeja. Haastajana on kuitenkin hyvä lähteä hakemaan seurahistorian ensimmäistä voittoa FC YPA:sta klo 18.30 alkaen sunnuntai-iltana Seinäjoen Keskuskentällä.