123 456 7890

SJK:n vuoden 2019 viimeinen pelaajakiinnitys on paluumuuttaja Serge Atakayi, joka pelasi SJK:ssa viime kaudella kolmen kuukauden lainasopimuksella. Nyt sopimus on pysyvä ja Atakayi on SJK:n pelaaja ainakin kauden 2021 loppuun saakka. SJK uutisoi siirrosta aiemmin maanantaina.

Viime kesäkuussa, ennen paluuta Skotlannin Rangersiin, Oravaisissa ja Pietarsaaressa nuoruutensa viettänyt Atakayi kiitteli SJK:ta vuolaasti saamastaan mahdollisuudesta. Rangersissa oli tullut debyytti Skotlannin pääsarjassa, mutta samassa ottelussa tuli myös vakava loukkaantuminen, joka romutti haaveet paluusta edustusjoukkueen miehistöön Rangersissa. SJK tarjosi kuntoutumisen jälkeen peliaikaa lyhyellä lainapestillä ja Atakayi löysi SJK:ssa kadonneen peli-ilonsa takaisin.

Rangersissa ei tullut silloin peliaikaa ja SJK tuli sopivasti mahdolliseksi. Siinä tuli myös muita juttuja elämääni ja tärkeintä oli, että pääsen pelaamaan mahdollisimman paljon, kertoo Serge Atakayi.

SJK:ssa sain sen tarvittavan piristyksen ja pääsin pelaamaan. Nautin siitä kovasti. Siksi olenkin nyt iloinen, että palaan juuri SJK:hon ja odotan jo todella innolla, että kausi alkaisi mahdollisimman pian.

Olen myös jutellut muiden SJK-pelaajien kanssa ja näen kuinka tyytyväisiä he ovat uuteen valmentajaan. Haluan todella liittyä mukaan siihen ryhmään.

Atakayin ollessa SJK:ssa kaudella 2019, oli joukkue alkukaudesta sarjan kärkisijoilla. Kausi lähti siirtymään mollivoittoiseksi hänen lähtönsä jälkeen. Mies ei ota kuitenkaan itselleen kunniaa hyvin menneestä alkukaudesta.

Mä en ole koskaan yksin kentällä tekemässä sitä duunia. Toki varmasti kaikki näki, että silloin todella nautin jalkapallon pelaamisesta, mutta siellä oli kentällä muitakin pelaajia. Olin ollut kuitenkin loukkaantuneena pitkän aikaa ja lähdin kauteen antamaan kaiken mitä pystyn. Varmasti se myös näkyi. Ensimmäinen peli ei ollut niin hyvä minulta pelaamattomuuden vuoksi. Sitten jo toisessa pelistä se lähti parantumaan peliajan myötä, Atakayi muistelee.

Meillä oli tosi hyviä pelaajia ja kaikki teki ainakin alkukaudesta kovasti duunia. Tykkäsin heistä kaikista ja nautin pelaamisesta heidän kanssaan. Annoin kaikkeni joukkueelle ja se näkyi sitten myös tuloksessa. Harmittaa vaan, miten jotkut pelit ei hyvästä esityksestä huolimatta tuoneet tulosta, mutta se on jalkapalloa ja joskus niin käy. Harmi myös, että se ei sitten jatkunut sellaisena kauden loppuun, Atakayi sanoo.

Atakayi seurasi kauden loppuun Skotlannissa ja oli jopa mahdollista, että hän olisi tullut vielä takaisinkin samalla kaudella.

En saanut peliaikaa Rangersiin palattuani ja olin yhteydessä seuran johtoon mahdollisuudesta palata vielä takaisin lainasopimuksella Seinäjoelle. Halusin tulla takaisin. Mutta se oli juuri se sama päivä, jolloin siirtoikkuna meni kiinni ja siirto ei ollut enää mahdollinen. Harmitti kovasti, kun näki samalla, että SJK:n kausi ei mennyt niin hyvin ja olisin voinut olla ehkä avuksi, kertoo Atakayi.

SJK:n kannattajat ovat olleet kuitenkin valtavan lojaaleja seuralle ja vaikka pelit eivät ole menneet kuten kaikki olisi toivonut, ovat he olleet aina joukkueen tukena. Haluankin sanoa kannattajille, ja pyydän heiltä sitä, että he ovat meidän tukena kuten aiemminkin. Ilman heitä me emme voi pelata ja he ovat tärkeä osa tätä seuraa.

He tukevat vaikka joukkueella menisi heikommin ja tiedämme, että he ovat siinä kaikessa mukana yhdessä meidän kanssa. Samoin me olemme heidän mukana kaikessa. Toivon jo heidänkin vuokseen, että ensi kausi olisi mahdollisimman hyvä, Atakayi sanoo.

Muistan myös, kun 2016 kun OmaSp Stadion avattiin, olin paikalla ja silloin oli mahtavasti yleisöä. Toivonkin, että nyt ensi kaudellakin tulee taas paljon yleisöä katsomoon. Meillä on täällä hyviä pelaajia ja varmasti hyviä pelejä tulossa. Siksi toivon niin paljon, että ihmiset tulevat katsomaan meitä, lähettää Atakayi seinäjokelaisyleisölle toiveen.

Atakayi on Suomen kansalainen ja edustanut Suomea nuorten maajoukkueissa, mutta hän on syntynyt Kongossa ja myös Kongon paikallinen palloliitto on kysellyt häntä mukaan maajoukkueeseen. Itse hän ei ole vielä tehnyt mitään päätöksiä asian suhteen.

Minulla on vielä halu edustaa Suomea maajoukkueessa. Olin kyllä Kongon maajoukkueen kanssa harjoitusleirillä, mutta en ole vielä pelannut siellä. Lopulta sillä ei ole minulle niin suurta väliä kummassa maajoukkueessa pelaan, jos vaan saan pelata. En ole mitään päätöksiä tehnyt. Olen kuitenkin pelannut jo Suomen nuorten maajoukkueissa ja Suomi on minun kotimaani, joten olen aina halunnut pelata Suomen maajoukkueissa. Ensisijaisesti olen keskittynyt aina seurajoukkueisiini, eikä tuo asia ole niin tärkeä itselleni, kertoo Atakayi.

Lopuksi Atakayi haluaa lähettää kiitokset Rangersille ja SJK:lle siirron toteutumisesta.

Olen todella otettu siitä, että SJK halusi hankkia minut takaisin. Tämä ei ollut itselleni mikään helppo päätös tulla takaisin Suomeen. Minulla oli paljon ulkomaisia vaihtoehtoja minne olisin voinut mennä, mutta mikään niistä ei vaikuttanut samalta kuin SJK. En usko, että viihtyisin missään muualla niin hyvin kuin täällä.

En tietenkään koskaan ajatellut omissa pitkäntähtäimen suunnitelmissa, että tulisin tässä vaiheessa Suomeen takaisin, mutta tämä on elämää. Ja yllättäviä asioita voi sattua. Jos pelaan täällä hyvin, voin kuitenkin aina jonain päivän palata taas ulkomaille.

Itselleni kuitenkin se kaikkein tärkein asia on, että saan nauttia jalkapallosta. Täällä saan nauttia siitä, Atakayi sanoo.

Olen valtavan kiitollinen kuitenkin kaikesta siitä, mitä Rangers on minun eteeni tehnyt. Opin siellä paljon asioita. Siellä on hyviä ihmisiä ja se on hieno seura. Tulen aina rakastamaan myös Rangersia, vaikka en saanut siellä mahdollisuuttani. Se on harmi, mutta se on jalkapalloilijan elämää.

Nyt otan kuitenkin uuden askeleen SJK:n kanssa. Haluan pelata niin hyvin kuin osaan SJK-paidassa ja haluan olla isossa roolissa auttamassa seuraa ensi kaudella, päättää Atakayi haastattelun lopuksi.

Hänen otteita SJK-paidassa kaudelta 2019 voi katsoa tästä koostevideosta SJK:n Facebook-sivuilta.

Atakayi liittyy SJK:n harjoituksiin heti kun joukkue pelaa talvitauolta tammikuun alussa. Joukkue pelaa myös pari harjoitusottelua ennen Suomen Cupin alkamista. Löydät talven otteluohjelman tästä linkistä.

Kauden 2020 kausikortit ovat myynnissä Lippu.fi -pisteissä ja kanavissa sekä SJK Shopissa, joka on auki arkisin klo 9-17 OmaSp Stadionin kivijalassa.

Serge Atakayi

Kongon Kinshahassa 30. tammikuuta 1999 syntynyt Serge Atakayi tuli Suomeen jo 11-vuotiaana poikana Helsinki Cup -junioriturnaukseen vuonna 2010 ja jäi sen jälkeen Suomeen. Hänellä on Suomen sekä Kongon kansalaisuus. Pelipaikaltaan hän on laitahyökkääjä tai hyökkääjä. Hän on edustanut Suomea nuorten maajoukkueissa, mutta ei ole kuitenkaan vielä lopullisesti päättänyt, haluaako edustaa aikuisten tasolla Suomea vai synnyinmaataan Kongoa.

Kinshasassa lapsena elänyt Atakayi tuli Suomeen kongolaisen juniorijoukkueen mukana ja osallistui 2010 Helsingissä pelattuun Helsinki Cup -junioriturnaukseen. Samaan aikaan Kongossa raivosi väkivaltaisuudet ja satoja tuhansia joutui jättämään kotinsa pakolaisina. Atakayi ja muutama muu juniorijoukkueen pelaaja sekä yksi heidän valmentajistaan jäi turnauksen jälkeen Suomeen paremman elämän toivossa turvapaikanhakijoina. Kotimaahan jäi vain äiti, jonka puhelinnumerokin oli nuorelta Sergeltä kateissa. Turvapaikka löytyi lopulta pohjalaisperheestä, Vöyriltä, missä Atakayi asui ensimmäiset Suomen vuotensa, oppien suomen kielen. Alunperin hänestä piti tulla pikajuoksija ja hän harjoitteli juoksemista Vöyrin urheilukoululla, pelaten samalla jalkapalloa Oravais IF:n riveissä.

Tuolloin vielä FF Jaroa valmentanut Alexei Eremenko sai vihjeen nopeasta ja lupaavasta laiturista ja Eremenko houkutteli hänet Pietarsaareen ja FF Jaroon. Pietarsaaressa hän asui juniorivalmentajansa sekä Eremenkon perheen luona. Kaudella 2014 Atakayi oli kahdesti Jaron edustusjoukkueen vaihtopenkillä ja yhtä monta kertaa seuran farmijoukkueen, Kakkosessa pelaavan JBK:n riveissä.

Ensimmäisen maajoukkuepelinsä hän pelasi Suomen paidassa 15-vuotiaana vuonna 2014 ja tuolloin pelatussa ystävyysottelussa oli vastassa naapurimaa Ruotsi. Talvella 2015 Atakayi pelasi neljä ottelua Jaron edustusjoukkueen mukana Liigacupissa ja debyytti Veikkausliigassa syntyi huhtikuussa 2015 Tampereen Ilvestä vastaan. Avausmaalinsa Veikkausliigassa Atakayi teki toukokuussa 2015 HIFK:n verkkoon. Samalla hänestä tuli historian nuorin Veikkausliigan maalintekijä 16 vuoden ja 107 päivän iässä.

Jaro tippui kuitenkin Veikkausliigasta kaudella 2015 ja kaudella 2016 hän jatkoi joukkueessa Ykkösessä. Hän sai tuolloin myös Suomen kansalaisuuden. Kesällä 2016 hän kävi näytillä Skotlannin Rangersissa ja kolmivuotinen sopimus Skotlannin jättiseuran kanssa syntyi testin jälkeen. Ennen Rangersia hän oli käynyt useaan kertaan myös englantilaisen Fulhamin testissä.

Rangersissa hän pelasi ensin seuran U19-joukkueessa ja sitten seuran reserveissä. Seuran päävalmentajana kesällä 2018 aloittanut Steven Gerrard nosti hänet mukaan edustusjoukkueen harjoitusrinkiin. Gerrardin alaisuudessa hän teki myös debyyttinsä Skotlannin Valiolliigassa Motherwellia vastaan marraskuussa 2018. Atakayi kuitenkin loukkaantui heti debyyttiottelussaan, törmättyään vastustajan pelaajan kanssa ikävästi. Hänet leikattiin ja kuntoutuminen kesti kaksi kuukautta. Kuntoutumisen jälkeen hän pelasi Rangersin reserveissä ja onnistui siellä loukkaantumisen jälkeen maalinteossakin. Peliaikaa ei kuitenkaan tullut enää edustusjoukkueen mukana.

Maaliskuussa 2019 Serge Atakayi vieraili synnyinmaassaan Kongossa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen ja tapasi siellä äitinsä vuosien jälkeen.

Huhtikuussa 2019 Atakayi liittyi SJK:n riveihin määräaikaisella, kolmen kuukauden lainalla hakemaan peliaikaa. Sitä tulikin mukavasti ja Atakayi pelasi kaikkiaan 10 ottelua, tehden niissä yhden maalin ja antoi yhden maaliin johtaneen syötön. Hän oli sivussa vain yhdestä lainapestin aikana pelatusta SJK-ottelusta pienen loukkaantumisen vuoksi. Laina SJK:n kanssa päättyi kesäkuussa ja hän palasi takaisin Skotlantiin. Lähtiessään SJK:sta, hän kertoi nauttineensa olostaan SJK:ssa kovasti ja kertoi toivovansa vielä jonain päivänä palaavansa seuraan. Paluu olikin lähellä vielä kesän siirtoikkunassa, kun peliaika ei edelleenkään ollut edustusjoukkueessa luvassa. Mahdollinen uusi lainasopimus Seinäjoelle kuitenkin viivästyi ja Suomen siirtoikkuna ehti sulkeutua.

Kaikkiaan Atakayi on pelannut Veikkausliigassa 26 ottelua ja tehnyt niissä kolme maalia. Ykkösessä ja Kakkosessa hän on pelannut yhteensä 23 ottelua ja tehnyt niissä kolme maalia. Suomen nuorten maajoukkueissa on yhteensä 16 ottelua ja niissä on syntynyt kaksi maalia. Skotlannin pääsarjassa hän on pelannut yhden ottelun ja muutaman harjoitusottelun Rangersin paidassa. Lisäksi peliaikaa on tullut Rangersin reservi- ja akatemiajoukkueissa.

Nyt Atakayi siirtyy SJK-paitaan pysyvällä siirrolla ja pelaajasopimus SJK:n kanssa kattaa kaudet 2020 ja 2021.