123 456 7890

A-junioreille SM-pronssia
KuPS – SJK 2-3 (0-1)
34 min 0-1 Kalle Taimi
50 min 1-1 Juho Karvonen
59 min 2-1 Jeremias Kettunen
76 min 2-2 Joonas Kuivalainen
90 min 2-3 Erno Ruismäki

Seinäjoen Jalkapallokerhon A-juniorit saivat lauantai-illalla juhlia Kuopion Keskuskentällä kovan taistelun jälkeen makeaa palkintoa, A-junioreiden SM-sarjan pronssista mitalia. Viime kauden jonkin verran karvas neljäs sija vaihtui nyt riemukkaissa tunnelmissa arvokkaaseen lätkään, jota pojat eivät vielä saaneet kaulaansa, vaan h-hetkeä on ilmeisesti odoteltava kauden päätöstilaisuuteen asti. Mitaliin olisi lopulta riittänyt tasapelikin, mutta homma kruunattiin varsinaisen peliajan juuri päättyessä komealla Erno Ruismäen voittomaalilla isäntäjoukkueen Kuopion Palloseuran verkkoon.

Ottelu alkoi ennakko-odotusten mukaisesti hyvin tasaisissa merkeissä. Ensimmäinen varsinainen maalintekopaikka siunaantui vierailijoille 14. minuutilla, kun Veli-Pekka Pajula puski Jesse Sarajärven erinomaisen vapaapotkun kohti maalia. KuPS:n maalivahti pääsi harmillisesti nyrkkeilemään pallon vaivoin maalin yli. KuPS hyökkäili kyllä terävästi, mutta sen tilanteet päättyivät kerta toisensa perään paitsiovihellyksiin. Oma osansa kotijoukkueen tilanteiden tyssäämiseen oli SJK:n puolustuslinjalla, joka osasi nostaa oikea-aikaisesti linjan ylös.

Avausmaalia saatiin odottaa 34. peliminuutille asti. Jesse Sarajärvi pääsi antamaan vapaapotkua samoilta sijoilta kuin parikymmentä minuuttia aiemmin, jolloin maali oli jo tuloillaan. Nyt Jesse tavoitti maalin edestä Kalle Taimin, joka pääsi nätisti ohjaamaan jalalla pallon ohi keltapaitojen maalivahdin. Maali oli ansaittu palkinto siitä pelin hallinnasta, joka oli otettu avausjakson alkutunnusteluvaiheen jälkeen.

Kun vastustaja oli saatu Kallen maalilla tolaltaan, pääsi SJK vyöryttämään hyökkäyksiään entistä vahvemmin kohti KuPS-maalia. Viisi minuuttia ennen taukovihellystä Rouva Fortuna näytti Seinäjoen pojille peukkua alaspäin kolmeen kertaan, kun palloa ei saatu maaliin, vaan päästiin vain lähelle suurta onnistumista. Ensin Veli-Pekka Pajula karkasi laidalta läpi ja täräytti kovasta vauhdista noin 20 metristä pallon ylärimaan. Siitä pallo ponnahti rangaistusalueen keskelle aivan 16 metrin rajan tuntumaan. Siinä Sami Viljanen taiteli ja taisteli pallon itselleen ja nosti komeasti pallon yli maalivahdin – ja tietenkin toistamiseen ylärimaan. Kohtalon ilveillessä oikein kunnolla pallo ponnahti seuraavaksi KuPS:n puolustajan jalkaan ja tämä leipoi sen maalivahtinsa vastaantulon hämäännyttämänä kohti tyhjää omaa maaliaan. Samainen puolustaja ehti pelastaa pallon puolisen metriä ennen maaliviivaa väljemmille vesille. Tämä episodi olisi takuulla hatuttanut jälkeen päin, jos mitali olisi karannut mustapaidoilta ulottumattomiin.

Toiselle jaksolle KuPS vaihtoi kerralla maalivahdin ja kolme kenttäpelaajaa. Ilmeisesti vaihdot toivat peliin jotakin salaista lisävirtaa tauolla annetun ohjeistuksen lisäksi, kun niin vain kävi, että kotijoukkue sai tauon jälkeen isomman vaihteen silmään ja lähti viemään peliä omiin nimiinsä aika suvereenisti. Tasoitus tuli jo 50. minuutilla, kun vieraiden oikea laita vuoti pahasti ja lopulta Juho Karvonen pääsi tälläämään pallon etukulmasta sisään. Jatkoa seurasi yhdeksän minuuttia myöhemmin, kun puolustus jauhettiin muutamalla nopealla syötöllä taidolla auki ja Jeremias Kettunen laukoi isäntien johtoluvuiksi 2-1.

SJK ei kuitenkaan antanut periksi, vaan pääsi kaikesta huolimatta hirmuisella taisteluvireellään uudelleen peliin mukaan ja pallo alkoikin yllättäen viihtyä uudelleen pääosin kuopiolaisten kenttäpuoliskolla. Vaihdosta kentälle tullut Joonas Kuivalainen tasoitti ottelun numeroihin 2-2 komealla vedolla oltuaan kentällä kymmenisen minuuttia.

KuPS jatkoi toisella jaksolla tuloksekkaan alkuvartin jälkeen paitsioihin säännöllisesti päättynyttä hyökkäystyyliään, kunnes 85. minuutilla pallo oli jälleen löytää tiensä vieraiden maaliin. Jukka Janhosen veto avopaikasta viiden metrin etäisyydellä maalista livahti SJK:n kannalta onnekkaasti niukasti ohi.

Voittomaali oli ns. tekemällä tehty. Pelikello oli juuri napsautettu sammuksiin lukeman 90.00 kohdalla, kun Miikka Korpela nosti pallon hallitusti maalin eteen. Erno Ruismäki osoitti jälleen maalintekijän lahjansa nostamalla pallon taitavasti yläriman alle. Komeaa voittomaalia saikin juhlia pitkään ja hartaasti kulmalipun tuntumassa! Lisäaikaa pelattiin kaikkiaan nelisen minuuttia, mutta tilanne oli koko ajan SJK:n hallinnassa, eikä mitään loppupaniikkia päässyt syntymään omaan päähän.

Jos KuPS sai vaihdoillaan peliinsä uutta sykettä, moitittavaa ei löydy vieraidenkaan vaihtosysteemistä. Kova työ vaatii aina veronsa ja valmentajalla on hyvä olla penkillä pelaajia, joita voi laittaa uusina tuoreina työkaluina viimeistelemään homma valmiiksi. Kentältä vaihdetut pelaajat tekivät kiitettävästi tuloksellista työtä ja vaihtomiehet jatkoivat urakan kunnialla loppuun. Kaksi maalia vaihtomiehiltä ei ole huono saldo!

SJK:n parhaana palkittiin avausmaalin tekijä Kalle Taimi. Tasaisesti esiintyneestä joukkueesta on syytä nostaa esille myös tyylikkäästi pelannut maalivahti Tuomas Karjanlahti, joka hoiti loppujen lopuksi vähät työnsä ihailtavan varmasti. Takaiskumaaleista Karkkia ei voi sormella osoitella.

Vastuuvalmentaja Max Peltosen ollessa hoitamassa toista tärkeää tehtäväänsä, edustuksen apuvalmentajan tointa, oli valmennusvastuu tällä kertaa yksin Jorma Tuohisaaren harteilla. Hän sai yhdessä joukkueensa kanssa vielä tovin ottelun jälkeen jännittää tietoa muista päätöskierroksen otteluista ennen kuin villi mitalin juhlinta saattoi alkaa. Siihen riemuun saivat yhtyä myös paikalla olleet kymmenkunta seinäjokelaiskannattajaa.

Valmentaja oli aiheellisesti tyytyväinen lopputulokseen:

– Tiukoille meni. Loppuun asti pelattiin. Uskoa omiin mahdollisuuksiin riitti. Se on ollut muutoinkin syksyn tyyli.

A-junioreiden mestaruuden 28 pisteellään voitti turkulainen FC Inter, joka ratkaisevalla päätöskierroksella voitti vieraissa Jyväskylän Jalkapalloklubin maalein 1-2. Lahden Reipas korjasi hopeat talteen voittamalla vieraissa SJK:n pronssimitaleja sinnikkäimmin itselleen havitelleen Helsingin Jalkapalloklubin puhtaasti 0-3. HJK:lle ei lopulta olisi riittänyt edes tasapeli, vaan SJK:n 2-3 voiton myötä sekin olisi tarvinnut yhden maalin voiton. Reipas otti hopeat keräämillään 26 pisteellä. SJK:n loppupisteet olivat 23. HJK oli sarjassa neljäs 20 pisteellä, Oulun Luistinseura oli viides (19 p.) ja Jyväskylän Jalkapalloklubi kuudes (18 p.).

SJK: Tuomas Karjanlahti; Joona Lautamaja, Tommi Kukila, Henri Huilla, Kalle Taimi; Jesse Sarajärvi (78. Erno Ruismäki), Miika Korpela, Aleksi Ahde (89. Antti Viita), Veli-Pekka Pajula (66. Joonas Kuivalainen); Sami Viljanen, Akseli Metsä-Ketelä (66. Eetu Takala).