123 456 7890

Vuosi uudessa seurassa ja maassa, on tuonut Jude Arthurille ensin pienen kulttuurishokin, mutta myös uuden perheen Seinäjoen ja SJK:n muodossa.

Ghanan pääsarjaseura Liberty FC:n kasvatti ja nuori tähtipelaaja, tuli Suomeen keskelle kylmintä talvea. SJK solmi ensin hänen seuransa kanssa vuoden lainasopimuksen, haluten katsastaa tarkemmin lupaavan pelaajan kyvyt. Näytöt vakuuttivat ja SJK osti Ghanan U20-maajoukkueen keskikenttäpelaajan kokonaan itselleen. Arthurille itselleen pitkä kolmivuotinen sopimus tuo myös kaivattua varmuutta.

Tämä on minulle tosiaan uusi haaste ja mahdollisuus, uskon että olen siihen valmis. Ensimmäinen vuosi oli minulle ensimmäinen uudessa seurassa ja olin täällä vain lainapelaajana. Nyt koen, että seura todella haluaa minut tänne ja se saa oloni entistä varmemmaksi, sanoo Jude Arthur.

Arthur pelasi alkukaudesta useammalla pelipaikalla, oikealla laitapakkina ja keskuspuolustajana, kunnes pääsi tutummalle pelipaikalle keskikentän keskustaan.

Jokaisella valmentajalla on oma pelifilosofiansa ja uskon että pelaajien tulee sopeutua siihen. Teen parhaani siellä pelipaikalla minne minut laitetaan, vaikka ehkä minusta tuntuukin, että ominaisuuteni sopisivat parhaiten jollekin tietylle pelipaikalle. Kuuntelen kuitenkin aina valmentajaa ja teen mitä hän haluaa.

Kokonaisuutena viime kausi oli meille kaikille todella vaikea, ja menimme vuoristorataa ylös-alas. Jalkapallo on joskus tälläistä. Mutta me voimme oppia siitä. Voimme olla nöyrempiä ja tehdä entistä kovempaa töitä. Ja kuten sanoin jo itse aiemmin, niin tulen itse tekemään töitä enemmän kuin koskaan, että tulevaisuudessa olemme vahvempia, vakuuttaa Arthur.

Runsaan kahden miljoonan suurkaupungista, Ghanan pääkaupunki Accrasta, kotoisin oleva Arthur, koki Suomeen tullessaan aluksi pienen kulttuurishokin. Hän kuitenkin löysi nopeasti Seinäjoesta itselleen uuden kodin.

Kun tulin tänne, oli se aluksi pieni järkytys. Täällä oli -30 astetta pakkasta ja kaupunki hiljainen ja pieni. Mutta minä sopeuduin nopeasti ja täällä oli mahtavat joukkuekaverit, kertoo Arthur.

Seinäjoesta tuli tosi nopeasti kotoinen ja seura tuntuu nyt aidosti perheeltä. Kaikki tuntevat toisensa ja ovat ystävällisiä toisilleen. Kaupassakin ihmiset saattavat tunnistaa ja tulevat juttelemaan. Heistä näkee, että he todella rakastavat seuraa ja kaikkea sen ympärillä. Se on todella mukavaa, sanoo Arthur lopuksi, hymyillen samalla leveästi.

SJK julkisti Arthurin sopimuksen aiemmin torstaina, voit lukea uutisen SJK:n sivuilta. Mukana SJK:n teknisen johtajan, Richard Dormanin, kommentit. Joukkue on parhaillaan lomalla ja joukkue aloittaa harjoitukset taas joulukuun alussa, uuden päävalmentajan, Jani Honkavaaran kanssa.

Jude Ekow Arthur

Ghanan Accrassa 8. kesäkuuta 1999 syntynyt Jude Ekow Arthur on 190-senttinen keskikenttäpelaaja tai puolustaja. Yleisimmin pelipaikka on kuitenkin keskikentän keskustassa puolustavassa roolissa.

Hän on kasvanut Ghanan pääkaupunki Accrassa ja aloittanut jalkapallouransa kotikaupunkinsa Liberty Professionalsissa, joka on Ghanan pääsarjajoukkue. Libertyn riveistä on kasvanut maailmalle useita supertähtiä, kuten Michael Essien, Sulley Ali Muntari ja Asamoah Gyan.

Arthur on pelannut, ennen Seinäjoelle tuloaan, ainoastaan Libertyn nuorisoakatemiassa ja edustusjoukkueessa Ghanan pääsarjassa. Libertyssä hän oli seuran lupaavimpia pelaajia, ja nousi vain yhdessä kaudessa seuran akatemiapelaajasta pelaavaan kokoonpanoon sekä mukaan joukkueen kapteenistoon. Hän pelasi viittä peliä lukuunottamatta kaikki ottelut ensimmäisellä kaudellaan. Miehen arvosta joukkueelle kertoo paljon myös se, että kun hän siirtyi Seinäjoelle, oli lainasiirto jopa maan pääuutisissa yhtenä aiheena. SJK:n sosiaalisen median kanavat pursusivat hänen maanmiestensä onnentoivotuksia nuoren miehen uuteen uraan.

Ghanan pääsarjan lisäksi, hän on pelannut Ghanan U17- ja U20-maajoukkueissa. Hän sai myös kutsun edustamaan maataan helmikuussa 2019 käytyihin alle 20-vuotiaiden Afrikan mestaruuskilpailuihin. Arthur kuitenkin halusi keskittyä juuri alkaneeseen talvikauteen SJK:n kanssa ja hyvässä yhteisymmärryksessä, hän jäi sivuun alle Ghanan U20-maajoukkueesta. Maajoukkueen ovet ovat hänelle edelleen avoimet tulevaisuudessa.

Alunperin Arthur oli SJK:ssa näytillä joulukuussa 2018 ja hän pelasi SJK:n mukana FF Jaroa vastaan harjoitusottelussa. Näytöt vakuuttivat ja hänet pyydettiin mukaan kun harjoitukset jatkuivat tammikuussa 2019. Lainasopimus Liberty Professionals FC:n kanssa tehtiin vuodeksi ja siihen kirjattiin mahdollisuus lunastaa pelaaja omaksi kauden jälkeen.

Kaudella 2019 hän pelasi yhteensä 25 ottelua ja teki maalin KPV:n verkkoon vieraspelissä kaukolaukauksella. Hän antoi kaudella myös kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Pelipaikka oli alussa hieman haussa, ja Artur pelasi niin oikealla laitapakkina kuin topparinakin, kunnes pääsi omalle lempipelipaikalleen keskikentän keskustaan. Kauden päätteeksi, SJK käytti hänen sopimuksessa olleen osto-option. Nyt solmittu pelaajasopimus kattaa kaudet 2020, 2021 ja 2022.