123 456 7890

Tänä talvena SJK on tehnyt merkittäviä satsauksia omaan akatemiatoimintaansa, kun akatemian joukkueisiin on palkattu lisää täyspäiväisiä ja kokeneita valmentajia. Syksyllä alkava jalkapallolukio on muuttumassa konkretiaksi. Samalla joukkuemäärä on lisääntynyt, kun B-nuorten, eli alle 17-vuotiaiden joukkue siirtyi SJK-junioreiden puolelta SJK:n alaisuuteen.

Akatemian miesten joukkue on aloittanut nyt harjoittelun ja samalla U20-joukkue harjoittelee heidän kanssaan. Olemme Rauno Ojasen kanssa nyt aluksi tutustuneet pelaajiin. Harjoitukset ovat alkaneet kuitenkin hyvin, mikä on pääasia. Pelaajasopimuksia olemme saaneet tehtyä Kakkosen joukkueelle ja tällä hetkellä meillä on kymmenkunta valmista sopimusta. Harjoituspelit alkaa pyörimään myös ja teemme vielä lisää sopimuksia näiden perusteella, kertoo SJK Akatemian johtaja ja U23-joukkueen vastuuvalmentaja Jani Uotinen.

Noin 40 uutta ihmistä on opittu tuntemaan, yllättävänkin nopeasti. Aika monta Joonaa ja Joonasta on, joten huomaa kyllä, mikä on ollut täällä semmoinen nimitrendi tiettyyn aikaan, sanoo Rauno Ojanen, joka valmtentaa akatemiaa yhdessä Uotisen kanssa. Ojanen toimii myös U20-joukkueen vastuuvalmentajana.

Viikko sitten aloitimme harjoittelun U20-joukkueen kanssa ja kohta alkaakin jo sarja. U20-joukkue isännöi perjantaina 19. päivä VIFK:n A-nuoria Seinäjoella harjoitusottelussa. Siitä viikon päästä pelaamme keskinäisen harjoitusottelun ja sitten pelataan jo sarjaa. Tärkeitä viikkoja, kertoo Rauno Ojanen.

Joukkueiden pelaajille tehtiin kuntotestit viime tiistaina ja näin valmentajat tietävät, mikä on pelaajien lähtötaso. Pelillisesti ensin on keskitytty puolustusharjoitteisiin ja nyt siirrytään hyökkäyspelliin.

Isot teemat on, että ensin jätkät kuntoon, sitten pelitapa kuntoon. Aikaa on kuukausi. Onneksi meitä valmentajia on kaksi, kommentoi Uotinen.

Todella positiivisen kuvan on kaikki jätkät antaneet itsestään näissä harjoituksissa. Motivaatio on kohdillaan ja pelaajat ovat intoa täynnä. Nämä työolosuhteet meillä on kyllä todella hyvät. On kyllä itselläkin erittäin kova motivaatio, kun näissä olosuhteissa pääsee tekemään töitä, summaa Uotinen molempien uusina aloittaneiden valmentajien ajatukset.

Viisi vuoroa pallotreeneille viikossa. Ja meillä on hallissa tämmöisiä kahdenkin tunnin vuoroja, joissa pystymme pelaamaan ja keskittymään huolella eri asioihin, komppaa Ojanen vielä lopuksi.

Akatemian ja U20-joukkueen mukana on ollut jatkuvasti myös seuran fysiikkavalmentaja Stefan Strömborg. Hän vetää konkreettisesti pelaajille kuntoharjoitteet ja suunnittelee henkilökohtaiset ohjelmat. Tämä on suuri muutos akatemian toiminnassa kohti ammattimaisempaa harjoittelu- ja elämäntapaa. Myös harjoitusmäärät ja ajat ovat nyt joukkueilla merkittävästi suuremmat kuin aiemmin.

B-nuorten SM-karsintaan valmistautuva SJK U17-joukkue harjoittelee erikseen. Uotinen, Ojanen ja Strömborg ovat mukana myös siellä, mutta valmennusvastuuta joukkueessa kantaa akatemian kolmas valmentaja Toni Lehtinen.

Hyvin on harjoitukset alkaneet myös meillä. Reilut 20 pelaajaa, eli joukkueellinen, on ollut joka harjoituksessa mukana. Ensimmäinen peli jo siintää mielessä, kertoo SJK U17-joukkueen vastuuvalmentaja Toni Lehtinen.

Sunnuntaina 14.1. klo 12:30 pelaamme harjoitusottelun Wallsportissa Esa Haanpään valmentamaa SJK U15-joukkuetta vastaan. Noin kuukausi on sarjan alkuun ja kaikki vaikuttaa siihen nähden hyvältä, päättää Lehtinen.

Löydät kaikkien akatemian joukkueiden talven otteluohjelmat joukkueiden omista osiosta SJK:n nettisivuilta. Kakkosen otteluohjelma julkistetaan viimeistään helmikuun aikana.

Joona Lautamaja tekee paluun SJK-paitaan – Mukana myös muita paluumuuttajia

SJK on tehnyt sopimuksen oman kasvattinsa, Joona Lautamajan kanssa. Lautamaja palaa SJK-paitaan Kuopiosta, minne hän lähti opiskelujen perässä. Aluksi hän pelasi KuPS:n reservijoukkueena toimvan KuFu:n riveissä, mutta tuolloin KuPS:n päävalmentaja Marko Rajamäki nosti hänet nopeasti Veikkausliiigajoukkueen mukaan. Nyt 22-vuotias puolustaja on pelannut 23 Veikkausliigaottelua. Ennen Kuopioon lähtöä Lautamaja pelasi SJK:n reservijoukkue Kerho 07:n riveissä 63:ssä Kakkosen ottelussa ja teki niissä kaksi maalia. Lautamajalla on eniten Kerho 07:n riveissä pelattuja Kakkosen pelejä. Hän kantoi myös kapteenin nauhaa.

Paluun tekee myös puolustaja Tuomas Rintamäki, jonka edellinen kausi meni VIFK:ssä. Lautamajan ja Rintamäen lisäksi sopimus on jo allekirjoitettu Nicolas Kotamäen, Jaakko Vihannan, Janne Tuohisaaren, Joonas Kuivalaisen, Juuso Takasen, Alex Kivimäen ja Joonas Vesaajan kanssa. Harjoitusringissä on mukana tuttuja miehiä, kuten ainoana SJK:n kannattajaryhmä Kloppien vuoden pelaajapalkinnon kahdesti voittanut Ville Pajula ja nuori englantilainen Dominic McGiveron, joka pelasi myös viime kaudella SJK Akatemiassa. Toistaiseksi vielä ilman sopimusta on mukana myös Arttu Aromaa, joka tekee päätöksiä jatkostaan lähiaikoina. Kaikkiaan U23-joukkueen ringissä on noin 20 pelaajaa. Maalivahteina Kakkosessa käytetään SJK:n edustuksen maalivhtinelikon Mihkel Aksalu, Jesse Öst, Teppo Marttinen ja Paavo Valakari -pelaajia.

Osa pelaajista pystyy vielä ikänsä puolesta pelaamaan SJK U20-joukkueessa SM-karsintaa ja varsinaista SM-sarjaa. SJK U20-joukkueen rinkiin kuuluu peräti 25 kenttäpelaajaa ja maalivahdit Niilo Peräaho ja Onni Pelkkikangas. U23-joukkueessa, eli Akatemian edustujoukkueessa heistä pelasi useampi pelaaja ja näin tapahtuu myös alkavalla kaudella.

Joukkueiden pelaajaluetteloita löytyy jo joukkueiden omilta sivuilta ja niitä päivitetään aina sarjakausien alkuun saakka.

Sääntömuutos palauttaa Akatemian SJK:n alaisuuteen

Merkittävä, mutta suurelle yleisölle näkymätön muutos, on kaikkien Akatemian oman yhdistyksen alaisuudessa olleiden joukkueiden ja toimintojen siirtyminen takaisin SJK:n alaisuuteen. Tämä mahdollistui Palloliiton uusilla sääntömuutoksilla, joiden mukaan Palloliiton sarjoissa pelaavien saman seuran joukkueiden ei tarvitse enää olla oman yhdistyksensä alla. Samalla helpotettiin seuran sisäisten pelaajasiirtojen paperisotaa ja karenssiaikoja. Tämä parantaa merkittävästi nuorten pelaajien ja loukkaantumisesta toipuvien pelaajien peluuttamista seuran edustusjoukkueessa ja reservijoukkueessa.

Jatkossakin kaikki joukkueet ja jalkapallolukio edustusjoukkueen alapuolella, on SJK:n akatemiatoimintaa ja sitä kokonaisuutta kutsutaan Akatemiaksi. Mutta nyt joukkueet saavat esiintyä sarjoissa omalla SJK-nimellä. Eri joukkueet tunnustaa ikäluokkatunnuksesta nimen perässä. Kakkosessa pelaava Akatemian edustusjoukkue, on jatkossa SJK U23. Joukkue koostuu nuorista lupaavista pelaajista, mutta mukana on myös kokeneita pelimiehiä, jotka ovat vanhempia kuin 23-vuotiaita. Heitä tarvitaan kantamaan vastuuta ja antamaan esimerkkiä nuorille.

SJK U20-joukkue pelaa talvella A-nuorten SM-karsintasarjaa ja pyrkii pelaamaan viime kauden tavoin mukana kesällä pelattavassa varsinaisessa SM-sarjassa. Uutena mukaan noussut SJK U17-joukkue, pelaa talvella B-nuorten SM-karsintaa ja tavoite on niin ikään kesän varsinaisessa SM-sarjassa. Tuosta ikäluokasta alaspäin joukkueiden toiminnasta vastaa SJK-juniorit ja heillä on seurassaan noin 600 pelaajaa, aina 3-5-vuotiaiden Snadi-Kerhoon ja erityisliikuntaryhmä Tiikereihin asti.