123 456 7890

Seinäjoki sai oman poikansa kotiin, kun puolustaja Tero Mäntylän paluusta SJK-paitaan uutisoitiin tänään aamulla. Mäntylä teki SJK:n kanssa kahden vuoden sopimuksen ja mies palaa kotikaupunkiinsa 12 vuoden tauon jälkeen.

Silloin lähdin maailmalle, kun SJK:ta perustettiin. Ehdin olla mukana talven harjoituksissa ja taisin muutaman pelin pelatakin. Joulukuussa 2007 olin muistaakseni näytillä Englannissa, mutta palasin vielä tänne. Siirto Portsmouthiin alkoi tulla kuitenkin jo mahdolliseksi siinä vaiheessa. Sitä vatvottiin siinä sitten se alkuvuosi ja kävin vielä toisen kerran siellä näytillä. Lopullinen siirto tapahtui alkuvuonna 2008, muistelee nyt Seinäjoelle palaava Tero Mäntylä.

Aika suuria tunteitahan tässä nousee pintaan. Vaikka olen varsinaisesti TP-Seinäjoen kasvatti, niin olen minä SJK:ta aktiivisesti seurannut aina siitä alkaen, kun itse lähdin maailmalle. SJK on ollut itselleni sieltä Kakkosesta asti tarkassa seurannassa, Mäntylä kertoo.

Joka kerta kun olen tullut tänne pelaamaan, niin onhan se tuntunut tavallaan oudolta. Täällä on kuitenkin todella paljon tuttuja siltä ajalta kun itse olin nuori ja tähän asti olen edustanut aina vierasjoukkuetta.

Tätä taustaa vasten paluu tuntuu suorastaan uskomattoman hyvältä! Jollain tavalla jopa jännittää, toteaa Mäntylä hymyssä suin.

Kaudella 2019 Mäntylä pelasi Helsingin IFK:ssa, jonka puolustuspeli kuuluin Veikkausliigan parhaisiin. Samalla Mäntylä itse pelasi kenties uransa parhaan kauden Suomen kentillä.

Kyllä mä yhtyisin tuohon kommenttiin, että oli paras vuosi itselläni Veikkausliigassa viime kaudella. Niistä ajoista kun palasin välillä ulkomailta, ja pelasin Interissä, en muista niin hirveästi. Sen verran mitä muistan, niin silloin oli aika ailahtelevia vielä otteet. Nyt oli ensimmäinen aika tasainen vuosi takana. Toki sinnekin mahtui muutama hutipeli, mihin en itse ole niin tyytyväinen. Kuitenkin toissakauden puolenvälin jälkeen, kun Interissä vihdoin pääsin pelaamaan omalla pelipaikalla, alkoi suoritustaso vähitellen nousta. Siinä mielessä tähän menneeseen kauteen oli helppo lähteä. Oli hyvä itseluottamus heti ensimmäisestä pelistä alkaen, toteaa Mäntylä.

Totta kai se on aina koko joukkueen ansiota, jos puolustus toimii. En ota itselleni krediittiä siitä puolustussaldosta, sillä koko joukkueen puolustus toimi mainiosti. Mutta kyllä se joukkueen kollektiivinen tekeminen tietysti omaankin suoritustasoon vaikutti.

Viime kausi oli monellakin tavalla todella opettavainen. Vaikka kausi menikin aika hyvin, niin samalla sitä asetti itsensä erilaisten haasteiden eteen HIFK:n pelityylissä. Se oli semmoista yltiöpäistä prässiä ja välillä puolustettiin todella korkealta. Siinä välillä oli, että uskaltaako tuonne nyt lähteä, mutta sitten kun oli ohjeet, että sinne mennään, niin sinne sitten mentiin. Ja kun siinä huomasi, että eihän tässä kuinkaan käynyt, niin huomasi oppineensa taas uusia asioita.

Vaikka Mäntylä onkin pelaajana varsin kokenut, on hän kuitenkin vasta 28-vuotias. Ikänsä puolesta hän on vasta pelivuosiensa parhaassa iässä.

Koen, että olen vasta tulossa puolustajan parhaaseen ikään. Se näkyy parhaiten ehkä juuri suoritusvarmuutena. Paljon on nähty ja koettu, ja paljon on tarttunut pieniä asioita matkan varrella mukaan. Nyt se kokonaiskuva on paljon laajemp ja koen olevani monella tavalla kypsempi pelaajana. Aiemmin sitä ehkä vain sohlasi vähän kuten omasta mielestä oli paras. Nyt on nähnyt asioita aika monelta kantilta, niin se on muokannut sitä omaa pelityyliä. Varsinkin juuri tuo viime vuosi. Sillä se oli aika tavalla erilaista futista mitä on pelannut koskaan aikaisemmin, Mäntylä sanoo.

Toissa kaudella FC Interissä, minulla meni ensimmäinen puolivuotta heikommin. Siinä oli paljon kaikenlaista, kun tuli perheenlisäystäkin. Mutta kentällä pelasin laitapakkina ja silloin tuntui, että en edes kuulu sinne kentälle. Se oli melko ankeaa aikaa jalkapalloilijalle, kun ei vaan löytänyt sitä tuttua kipinää sieltä, kertoo Mäntylä.

Siinä mielessä se oli mun onni, että valmentaja vaihtui kesken kautta. Hän näki, että olen ehdottomasti toppari ja sitä kautta sitten löytyi se kipinä takaisin ja suoritustasokin nousi taas totutulle tasolle.

SJK:ssa Mäntylä saa valmentajakseen toisen Seinäjoella syntyneen Törnävän kasvatin, Jani Honkavaaran. Miehet eivät ole aiemmin työskennelleet yhdessä, mutta tuntevat toistensa työskentelytavat. SJK on muutenkin uudistunut kovasti ja Mäntylä näkee muutoksen pelkästään positiivisena.

Odotan, että ensi kaudella kentällä tullaan näkemään todella nälkäinen SJK. Sellainen yhtenäinen joukkue, joka ei pelkää työntekoa, sanoo Mäntylä.

Kun katsoo Honsun aiempia joukkueita, niin niissä puolustetaan ja hyökätään joukkueena. Välillä hyökätään nopeasti, mutta pystytään myös pitämään palloa. Hän on siinä mielessä taitava valmentaja. Lisäksi mitä olen monen kanssa jutellut, niin hän on myös todella pidetty valmentaja pelaajien keskuudessa. Siinä mielessäkin on mahtava päästä tekemään yhdessä töitä. Tiedän jossain määrin hänen ideologiansa, mutta nyt on mahtava päästä sisältäpäin hänen valmennukseensa ja tutustumaan siihen entistä lähempää. Uskon, että joukkue tulee olemaan kykenevä toteuttamaan juuri hänen pelitapaansa.

Millainen pelaaja Tero Mäntylä on ja miten pohjalaisuus näkyy hänessä?

Olen semmoinen periksiantamaton tyyppi. Kai se on juuri pohjalaisuudesta tullut. Minut on TP-Seinäjoen kopissa aikoinaan koulutettu tämmöiseksi avoimeksi. Silloin olin vielä semmoinen pieni, vähän ujokin poika ja nyt mä olen tämmöinen ekstrovertti ja ulospäinsuuntautunut. En arkaile kentällä tai kopissakaan. Sanon asiat aina niin kuin ne on. En tarkoita koskaan pahaa, mutta pidän vaatimustason korkealla, kuvailee Mäntylä.

Sisu ja periksiantamattomuus kuvaa persoonaani myös hyvin. Ihan sama mitä pelikello tai tulostaulu näyttää, töitä on painettava loppuun saakka. Se on oma ideologiani. Jos jokin asia on pielessä, korjataan se harjoituskentällä.

Kun treenaat sen kuusi päivää hyvin ja kunnolla, niin sitten kun tulet lauantaina peliin ja saat itsestäsi edes sen 70% siitä arjen työnteosta irti, niin jo se saattaa tuoda sinulle hyvän tuloksen. Kyllä se työnteko on semmoinen pohjalainen arvo. Oon siitä saanut urani aikana jo niin paljon semmoisia selviä todisteita, että kun se työ oikeasti tehdään kunnolla ja tehdään oikeita asioita, niin kyllä se kantaa sitten pidemmällä aikavälillä.

Se vaatii myös sitä, että pystymme vähän puskemaan toisiamme tuolla treeneissä ja pelikentällä. Ei riitä, että kuvittelee tehneensä työnsä. Liian usein kuulee sanottavan, että “annoin kaikkeni”, vaikka siellä olisi vielä ollut se ihan pikkuisen lisää annettavaksi. Siinä vaiheessa on tärkeää, että myös muualta tulee se ärsyke, että nyt pusketaan jätkät vielä vähän lisää. Tehdään se pieni ekstra sinne lisää, niin kyllä se sitten toimii, sanoo Mäntylä.

Tämä on tärkeää varsinkin nuorissa. Muistan kun olin aikoinaan nuorena poikana Portsmouthissa ykkösjoukkueen treeneissä. Satuin pienpelissä torppaamaan tähtipelaaja Nkwanko Kanun. Menin kylkikylkeä vasten ihan täysiä ja sehän lensi. Kaikki ykkösjoukkueen pelaajat alkoi välittömästi nauramaan ja taputtamaan. Itse olin aivan kauhuissani, että sori en tarkoittanut. Mutta sainkin vain arvostusta myös Kanulta. Hän oli tietenkin jo vanha mies silloin, mutta se on kuitenkin juuri niin, että noin se pitää aina treeneissä hoitaa, korostaa Mäntylä.

12 vuotta on pitkä aika ja viimeistään tammikuussa Mäntylä nähdään tuon ajan jälkeen SJK-paidassa, seinäjokisen yleisön edessä.

Haluan sanoa vielä lopuksi, että on kyllä todella kiva tulla takaisin! Mulle on niin moni tullut tässä vuosien varrella sanomaan, että etkö jo palaisi kotiin. Olen aina sanonut, että ei se ole aina pelkästään itsestä kiinni. Nyt mä kuitenkin oon täällä ja se tuntuu ihan hemmetin hyvältä, vakuuttaa Mäntylä vahvasti, ja jälleen leveästi hymyillen.

SJK palaa harjoituksiin ensi viikolla ja jo tammikuussa pelataan Suomen cupia. Kaikkiin harjoitusotteluihin ja Suomen cupin otteluihin, pääsee kauden 2020 kausikortilla, jotka ovat myynnissä nyt Lippu.fi myyntipisteissä ja verkkokaupassa. Voit lukea lisätiedot kausikorteista ja niiden myynnistä tästä uutisesta.

Tero Mäntylä

Seinäjoella 18. huhtikuuta vuonna 1991 syntynyt ja 185-senttinen Tero Mäntylä, on pelipaikaltaan keskuspuolustaja. Hän on saanut pelaajakasvatuksensa TP-Seinäjoen riveissä ja ehti edustaa SJK:ta kolmessa harjoituspelissä talvella 2007-2008, ennen lähtöään maailmalle. Nuoruudessaan hän pelasi myös pitkään lentopalloa, mutta jalkapallo vei lopulta voiton.

Virallisesti Mäntylä siirtyi TP-Seinäjoen riveistä Englannin Portsmouthiin helmikuussa 2008, ollessaan vasta 16-vuotias. Luonnollisesti sopimus syntyi Portsmouthin akatemian kanssa. Englannissa hän pelasi seuran akatemia- ja reservijoukkueissa. Reservipelejä tuli kaikkiaan yhdeksän ja niissä syntyi yksi maali Wolverhamptonin reservijoukkuetta vastaan.

Elokuussa 2010 tuli mahdollisuus palata Suomeen ja pääsarjaan ja Mäntylä teki sopimuksen Turun FC Interin kanssa. SJK pelasi vielä tuolloin Kakkosessa. Loppukaudesta 2010, Mäntylä pelasi kymmenen ottelua ja kaudella 2011 pelejä tuli kasaan jo 23. Kausi päättyi myös hopeamitalijuhliin Interin kanssa. Hyvin menneen kauden jälkeen, Bulgarian uudeksi suurseuraksi noussut Ludogorets halusi Mäntylän riveihinsä ja pitkä sopimus syntyi tammikuussa 2012.

Ludogorets oli bulgarialaisen miljonäärin omistama seura, joka pelasi vasta ensimmäistä kauttaan Bulgarian pääsarjassa. Omistaja satsasi seuraan isolla rahoilla ja esikoiskausi 2011-2012 päättyi sensaatiomaisesti Bulgarian mestaruuteen. Mäntylä ehti siten mukaan tuoreeltaan juhlimaan mestaruutta, pelattuaan kauden lopussa muutamassa ottelussa. Loukkaantumiset vaivasivat Mäntylää, eikä hän sen vuoksi päässyt kunnolla murtautumaan Ludogoretsin avauskokoonpanoon. Hän pelasi kuitenkin mukana seuran kanssa Mestareiden- ja Eurooppa-liigan karsinnoissa, oli voittamassa Bulgarian mestaruutta neljä kertaa sekä cupin mestaruutta kertaalleen. Neljän kauden aikana, Mäntylä pelasi Bulgariassa kaikkiaan 41 ottelua ja onnistui niissä maalinteossa kertaalleen. Paras kausi hänelle oli kenties kausi 2013-2014, jolloin hän pelasi joukkueen ykköstopparina. Samalla kaudella hän nousi myös Suomen A-maajoukkueeseen ja debyytti maajoukkueessa tuli toukokuussa 2014 Tshekkiä vastaan.

Mäntylä kuului Suomen maajoukkuerinkiin kahden vuoden ajan, mutta pelejä debyytin lisäksi tuli vain yksi, kun Suomi kohtasi Liettuan. Alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa Mäntylä oli ollut vakiomiehiä ja virallisia pelejä on sieltä 12. Mäntylä on pelannut myös Suomen poikamaajoukkuieissa.

Talvella 2014, Mäntylä purki sopimuksensa Ludogoretsin kanssa ja teki joulukuussa sopimuksen Norjan pääsarjassa pelaavan Aalesund FK:n kanssa. Mäntylä nousi heti kaudella 2015 Aalesundin avauskokoonpanoon. Seuran kausi kuitenkin alkoi heikosti ja päävalmentaja vaihtui kauden aikana. Tuolloin 23-vuotias Mäntylä pelasi debyyttikaudellaan Norjassa 18 ottelua. Seuraavalla kaudella häntä vaivasi jälleen loukkaantuminen, joka piti hänet sivussa pelikentiltä. Uusi valmentaja hommasi joukkueeseen myös omat luottopelaajansa ja peliaika jäi vähiin kaudella 2016. Sopimus päättyi keväällä 2017 ja tuolloin pelejä oli Norjan pääsarjassa takana 24. Niissä tuli myös yksi maali.

Edessä oli paluu Suomeen kesän siirtoikkunassa kaudella 2017. Myös SJK oli kiinnostunut Mäntylän palveluksista, mutta Mäntylä valitsi vielä tuolloin joukkueeksi itselleen tutumman FC Interin ja samalla Turkuun muutti myös hänen perheensä. Hän pelasi Interissä loppukaudesta 12 ottelua ja kaudella 2018 pelejä tuli 26 lisää. FC Inter voitti myös Suomen cupin 2018.

HIFK tarjosi Mäntylälle ison roolin puolustuksesta kaudelle 2019 ja näin Mäntylä siirtyi pelaamaan Helsinkiin. Samalla hän otti keskuspuolustuksen haltuunsa kokeneen Hannu Patrosen kanssa. Kausi 2019 olikin kenties Mäntylän paras Suomessa pelaamansa ja hän oli tärkeä palanen joukkueelleen. Pelejä tuli kasaan yhteensä 25.

Nyt kotikaupunkiinsa koko perheensä kanssa palaava Mäntylä, on Veikkausliigan kokenutta puolustajaeliittiä. Sopimus SJK:n kanssa kattaa kaudet 2020 ja 2021.