123 456 7890

Gnistan osui kertaalleen, ja piti sarjajohtonsa OmaSp Stadionilla, vaikka SJK Akatemia taisteli hienosti aivan loppuminuuteille asti. Ottelun ainokaisen iski entinen maajoukkuehyökkääjä Eero Markkanen vapaapotkusta. Myös SJK Akatemia sai pallon kertaalleen maaliin, mutta erotuomari hylkäsi Miro Turusen osuman, väittäen maalin syntyneen kädellä. Videohisdastukset eivät kuitenkaan tue väitettä. Joka tapauksessa maali hylättiin, eikä Suomen sarjoissa ole VAR käytössä. Gnistan on voittonsa ansiosta nyt tasapisteissä ja tasamaaleissa EIF:n kanssa sarjakärjessä. Molemmilla on yhtä monta tehtyä ja päästettyä maalia. SJK Akatemia puolestaan on viidentenä, yhden pisteen päässä neljäntenä olevasta TPS:sta ja kuusi pistettä kuudentena olevaa HIFK:a edellä. Ykkösen runkosarjaa on vielä jäljellä yksi kierros, ja sillä SJK Akatemia matkustaa juuri takana olevan Helsingin IFK:n vieraaksi ensi lauantaina 2.9. Sarja jakaantuu runkosarjan jälkeen kuuden joukkueen ylempään ja alempaan loppusarjaan, ja sen ohjelmat saadaan seuraavan viikon alussa. SJK Akatemia on jo varmistanut paikan ylemmässä loppusarjassa. Loppusarjan jälkeen voittaja nousee Veikkausliigaan, ja sijoille 2.-4. sijoittuneet pelaavat karsintaotteluita mahdollisuudesta päästä liigakarsintaan.

SJK Akatemia – IF Gnistan 0-1 (0-0)
0-1 55 min Eero Markkanen

Pelin ensimmäinen vaarallinen tilanne tuli Gnistanille sivuvaparista kymmenen minuutin pelin jälkeen, vain muutaman metrin päästä rangaistusalueen rajaa. Pallo annettiin siitä maalin edustalle, mistä Robbie Malolo yritti hyvin nostaa sen päällään takatolpalle. Sinne ei kuitenkaan Gnistanin pelaajat ehtineet, ja pallo meni päädystä yli.

SJK Akatemia kuitenkin alkoi saamaan tilanteita, ja erityisesti Oliver Günes toi muutamaan kertaan palloa hyvin ylös. Mutta maalitilanteita ei kummallekaan joukkueelle tullut. Peli oli tarkkaa ja tasaista.

Ennen taukoa Gnistan sai vapaapotkun, jonka jälkitilanteesta pallo tuli maalivahti Saku Kankaanpään syliin. Kankaanpä avasi pelin nopeasti, ja SJK Akatemia sai tilanteesta vastahyökkäyksen. Gnistanin puolustus kuitenkin ehti hätiin, ja tilanne kuivui kasaan. Tasainen puoliaika päättyi maalittomana, ilman kunnon paikkoja kummallekaan joukkueelle.

Toisen puoliajan alku oli hyvin samalla tavoin kuin ensimmäinenkin, eli Gnistanin korkealla ja kovalla prässillä. Siitä syntyi tulosta erikoistilanteiden muodossa, ja 55 minuutilla Gnistan saikin vapaapotkun aivan rangaistusalueen rajalta ja keskeltä. Eero Markkanen veti voimalla pallon muurin ali ja maaliin. Saku Kankaanpää ehti saada itseään ja käsiään hieman väliin, mutta veto oli sen verran kova, että pysättäminen ei onnistunut.

62 minuutilla SJK Akatemia sai pallon komeasti maaliin, kun Oliver Günes syötti takatolpalle liukuvalle Miro Turuselle, joka laittoi pallon maaliin. Erotuomari kuitenkin hylkäsi maalin, väittäen maalin syntyneen kädellä. Videoiden perusteella pallo osui Turusta rintaan, ja maali olisi pitänyt hyväksyä. Erotuomarilla ei kuitenkaan ole videoa käytettävissään pelin aikana, ja siten tuomio pysyi. Muutama minuutti tuosta SJK Akatemia sai toisen tilanteen, kun Bob Armah nousi hienosti vasemmalta puskuun. Mutta pallo meni hieman yli maalin.

82 minuutilla Gnistan sai pallon boksiin, mutta Saku Kankaanpää otti upean tuplatorjunnan, pitäen SJK Akatemian mukana pelissä. Muutama minuutti tuosta Salim Yussif toi palloa nopeasti ylös ja pelasi Armahin paikkaan. Armah koitti sijoittaa takakulmaan, mutta hieman meni ohi.

SJK Akatemia painosti pelissä loppuun saakka kovaa, ja kulmatilanteissakin Kankaanpää nousi mukaan. Hyvää painetta se saikin, mutta Gnistan kesti ja vei pisteet mukanaan. Samalla se jatkaa Ykkösen sarjakärjessä tasapisteissä EIF:n kanssa. Hieno taistelu kuitenkin nuorelta SJK Akatemialta.

Jos katsomme peliä kahdelta kannalta, niin ensinnäkin me pelasimme todella hyvin. Dominoimme suurta osaa varsinkin toisesta puoliajasta, ja olimme selkeästi parempi joukkue, sanoi SJK Akatemian valmentaja Stevie Grieve ottelun jälkeen.

Gnistan pääsi johtoon vapaapotkusta, joka ei ensinnäkään mielestäni ollut vaparin arvoinen tilanne ollenkaan, ja sitten se meni vielä läpi meidän muuristamme, joten se olisi pitänyt pystyä blokkaamaan.

Sen jälkeen pelasimme todella hyvin, ja hallitsimme tapahtumia. Miro Turunen onnistui maalinteossakin, mutta se hylättiin, enkä tiedä miksi. Ei tiedä varmaan tarkasti tuomaritkaan, mutta silti he ottivat sen pois meiltä. Sillä selvä, totesi Grieve turhautuneena.

Viimeiset 20 minuuttia pojat tekivät kaikkensa ja painoivat peliä ylös jatkuvasti, ja olenkin pahoillani heidän puolestaan, että emme saaneet tulosta. Siinä oli ainakin vielä kaksi maalipaikkaakin, Grieve jatkoi.

Siksi minusta tuntuu, että tulos ei ole oikeutettu. Gnistan on kyllä sarjan paras joukkue, ja se on ollut sitä koko ajan. Tämä oli myös kenties parhaita pelejä, mitä meillä on tällä kaudella ollut kilpailullisesti kotikentällämme. Ja Gnistan todennäköisesti nousee tästä sarjasta. Mutta se, että saimme vietyä peliä näin hyvin, ja dominoitua pitkiä jaksoja, jättää harmiteltavaa.

Hyvää on myös se, että Ilari Kangasniemi pääsi tekemään Ykkösen debyyttinsä. Vasta 16-vuotias poikamaajoukkuepelaaja. Se näyttää, miten me täällä koko ajan rakennamme tulevaisuutta. Ja jos me jatkamme pelaamista tällä tavalla kuin tänään, on tulevaisuus meillä valoisa. Olemme jo varmistaneet paikan kuuden parhaan joukosta, ja pelaajat, joita tulee seuramme pelaajapolulta ottavat paikkaansa. Eli vaikka voimme tänään olla pettyneitä ottelun lopputulokseen, tai varsinkin siihen miten se tuli, niin voimme olla silti erittäin tyytyväisiä siihen mitä olemme saavuttaneet jo tällä kaudella, ja miten mahtavasti pojat ovat esiintyneet, päätti Grieve.

SJK Akatemia: Saku Kankaanpää MV, Tuomas Koivisto, Oskari Väistö, Ibrahim Cissé, Salim Yussif, Denis Cukici (84’ Ilari Kangasniemi), Akseli Tervaniemi (46’ Bob Armah), Kasper Paananen, Oliver Günes, Eemeli Honkola (46’ Markus Arsalo) ja Miro Turunen (70’ Olatoundji Tessilimi).